Slza interview: Nejlepší písničku na album Katarze jsme napsali týden před odevzdáním

Vydáno 13.11.2015 | autor: Josef Martínek

V pátek 13. listopadu vydává skupina Slza svoje debutové album Katarze, na které během posledního roku lákala úspěšnými rádiovými singly. "Naší podstatou je dělat dobré písničky a jejich nedílnou součástí jsou i chytré texty. V nich si každý může najít to své," říkají svorně Petr Lexa a Lukáš Bundil v našem rozhovoru. Křest desky proběhne 13. listopadu od 16 hodin v pražském Bontonlandu Megastore na Václavském náměstí.

Slza interview: Nejlepší písničku na album Katarze jsme napsali týden před odevzdáním Slza interview: Nejlepší písničku na album Katarze jsme napsali týden před odevzdáním

Ještě před rokem skupinu Slza skoro nikdo neznal, dnes máte 3 hity mezi nejhranějšími v rádiích a 140 tisíc fanoušků na Facebooku. Jak se to stalo?
Lukáš: Myslím si, že žádný univerzální návod neexistuje. Na čem si již od založení zakládáme, jsou silné melodické písničky s kvalitními českými texty. Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečné, ale pro nás mají smysl.
Petr: Ne každý si také uvědomuje, jak důležitý je vztah s fanoušky – oni jsou ti, pro koho hudbu děláme, oni rozhodují o úspěchu či neúspěchu. Velmi si jich vážíme a trávíme s nimi mnoho času – na autogramiádách po koncertech, při každodenním kontaktu na sociálních sítích.

Vyletěli jste nahoru velmi rychle. Jak se perete s náhlou slávou? Změnila vám soukromé životy?
Petr: Samozřejmě je hezké, když jdeme po ulici a lidé se s námi chtějí vyfotit, popovídat si s námi. Uvědomujeme si ale, že i když se dnes daří, zítra tomu tak být nemusí.
Lukáš: Sláva a popularita je velmi relativní a je třeba přistupovat k ní s pokorou a s nohama na zemi.

EXKLUZIVNĚ: Slza vydává debutové album Katarze. Poslechněte si ho v premiéře

Jak byste charakterizovali vaši debutovou desku Katarze?
Petr: Na desce jsme pracovali dva roky a je na ní deset původních skladeb. V každé z nich si projdeme nějakým očištěním, katarzí. Ta je tedy pojítkem celé desky, proto jsme ji tak i pojmenovali.

Lukáš: Naše tvorba stojí na třech pilířích – jsou to melodické písničky, české texty a zvuk a produkce, která vychází z moderních trendů současné popové scény ve světě. Toto platí pro každou písničku na desce.

Když jste se objevili na scéně, říkali jste, že chcete přinést do českého popu moderní produkci. Teď když máte nahranou desku – jak se vám to podle vás na albu povedlo?
Lukáš: Nejen moderní produkci, ale i již zmíněné písničky. Od začátku jsme měli s naším producentem Daliborem Cidlinským Jr. nastavenou laťku hodně vysoko. V praxi to vypadalo tak, že spousta písniček neprošla a skončila v koši nebo šuplíku. Vždy jsme se novou písničku, byť dobrou, snažili překonat a udělat lepší. Pracovali jsme tak, aby na desce byly vyrovnané hity, žádná vata. Když jsme např. dodělali poslední písničku, oddechl jsem si – je hotovo. Dalibor ale přišel s tím, že máme ještě čas a zkusme udělat lepší.

Petr: A týden před odevzdáním desky vznikla píseň Pouta, která je pro mě ze všech písniček nejsilnější.

Lukáš: Co se produkce a zvuku týče, všechny principy zachováváme i pro živé koncerty – to, co posluchač zná z nahrávek, slyší i na koncertě, se stejným zvukem, aranžemi a s živou kapelou.

VIDEO: Slza hledá v klipu Katarze odpuštění. A má znovu našlápnuto k úspěchu

Jak jste na tom jako autoři? Nakolik jste se na výsledných písničkách sami podíleli?
Lukáš: Postup při skládání byl v podstatě vždy stejný – složil jsem písničku a Petr ji nazpíval s pracovním "svahilským" textem. S touto verzí písně jsme začali pracovat s producentem Daliborem. Díky jeho zásahům se stal u většiny skladeb spoluautorem.

Petr: Každá písnička má nějakou náladu, která ve mně něco vyvolává, nějaký pocit, životní událost, zkušenost. To jsem konzultoval s naším dvorním textařem Ondřejem Ládkem a když jsme se shodli na námětu, začal pracovat na textu.

Lukáš: S Daliborem jsme mezitím pracovali na aranžích. Zásadní pro nás ale bylo a je, aby písnička fungovala už jen s kytarou nebo klavírem.


 
Nejvděčnějším tématem vašich písní jsou mezilidské vztahy. Čerpali jste vždy z vlastních zkušeností?
Petr: Mezilidské vztahy a jejich rozpady jsou častým tématem, ne však jediným. Na desce najdeme písně o přetvářce i o těžkosti čelení předsudkům. Jsou to emotivní příběhy, které posluchač může interpretovat vesele i smutně. I to je podstatou našeho názvu – Slza – štěstí i smutku. A každý z těchto příběhů je inspirován skutečností.

Jak jste se dostali k nabídce nahrát titulní píseň seriálu Přístav?
Lukáš: Písnička Katarze vznikla ještě před samotnou nabídkou složit úvodní píseň k seriálu. Nebyla ale v podobě, jak ji známe dnes – až s oslovením přišel impuls písničku dodělat do dnešní verze. Skladba je o snaze napravit nefungující vztah, přestože víme, jak malá je pravděpodobnost, že se vše vrátí do starých kolejí. Nemusí jít pouze o mezilidský vztah, ale jako v případě Přístavu o vztah k životu jako takovému. Pokoušejí se ho napravit hrdinové seriálu, kteří utíkají z rušného velkoměsta a hledají nové útočiště v přístavu.

Nakonec přišla z onoho seriálu i herecká příležitost. Jak vám jde herectví?
Petr: Herectví jsem se začal věnovat už ve svých šesti letech, což bylo dlouho předtím, než jsem objevil svět hudby. Bylo to ale hraní v divadle a seriál je tak pro mě úplně nová zkušenost a moc mě to baví! Během natáčení nastává spousta zábavných situací, Martin Dejdar s Filipem Blažkem, kteří ztvárňují hlavní role, svým smyslem pro humor dokonale zpříjemňují dlouhé natáčecí dny.

Než jste se prosadili jako Slza, byli jste úspěšní i coby YouTubeři. Pokračujete v natáčení vlogů i dnes?
Lukáš: YouTube nás dal vlastně dohromady. Když jsem Slzu zakládal, náhodou jsem na YouTube našel Petrův kanál, kde měl covery zahraničních písniček. A na základě nich jsem Petra kontaktoval a začali jsme spolupracovat. To byl Petrův hudební kanál. Až po založení Slzy přišel Hoggy, kterého máš asi na mysli.

Petr: Podpora mých fanoušků byla velká a v počátku nám velmi pomohla. Vlogerství se věnuji stále, Slza je ale prioritou, a tak tomu již nemohu věnovat tolik času.

TOP 12 nejočekávanějších domácích desek podzimu
 
Hodně lidí vás má zaškatulkované jako "kapelu pro teenagery“. Jak byste definovali vaše fanoušky vy?
Lukáš: My neskládáme písničky tak, abychom se zalíbili určité skupině posluchačů – děláme, co cítíme a co je nám přirozené. Za naše fanoušky jsme šťastní a jestli jsou mezi nimi patnáctiletí nebo devadesátiletí, je přeci jedno. Naší podstatou je dělat dobré písničky a jejich nedílnou součástí jsou i chytré texty. V nich si každý může najít to své a je to vidět např. na festivalových vystoupeních, kde jsou lidé všech věkových kategorií a naše písničky si zpívají.
 
Dosud jste neměli moc vlastních koncertů. Změní se to s vydáním desky? Chystáte nějaké turné?
Lukáš: První vystoupení jsme odehráli letos v únoru a od té doby jsme absolvovali přes 50 koncertů, což není málo. V den vydání desky proběhne i její křest a budou následovat autogramiády s akustickými minikoncerty v Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě a Bratislavě.

Petr: Samostatných i festivalových vystoupení bude hodně a moc se těšíme, až desku Katarzi představíme naživo!

text: Josef Martínek, foto: Tomáš Nosil

zavřít