Slza interview: Současný pop pro nás není jen o zvuku a písničkách, ale o celkové filozofii

Vydáno 02.11.2017 | autor: Josef Martínek

Při přípravách druhého alba Holomráz duo Slza pracovalo se stejným autorským týmem jako u multiplatinového debutu Katarze. Písně skládali Lukáš Bundil a producent Dalibor Cidlinský, texty dodal Xindl X. Desku, která vyjde 3. listopadu a ten samý den ji dvojice pokřtí v pražském Bontonlandu na Václavském náměstí, představí na jaře na svém prvním halovém turné. Více nám zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil prozradili v rozhovoru. 

Slza interview: Současný pop pro nás není jen o zvuku a písničkách, ale o celkové filozofii Slza interview: Současný pop pro nás není jen o zvuku a písničkách, ale o celkové filozofii

V rozhovorech k první desce Katarze jste říkali, že vaším cílem je dělat "moderní pop s kvalitními českými texty". Platil tenhle přístup i u druhé řadovky Holomráz?
Lukáš: Jednoznačně ano.

Co přesně pro vás odlišuje moderní pop od toho nemoderního?
Lukáš: Když se u nás řekne pop, spousta lidí si vybaví ten normalizační. Pokud se ale člověk rozhlédne na mezinárodní scéně, je to úplně o něčem jiném. A ne jen co se týče hudby, ale i z hlediska toho, jak se interpret prezentuje. Žijeme v době sociálních médií, internetu. Je důležité, jak s tím člověk pracuje, jak je kreativní. Z toho všeho čerpáme a o tom je pro nás současný pop. Není jen o zvuku a o písničkách, ale o celkové filozofii.

Dožínky na Letné obohatili svými koncerty Slza, Ewa Farna, Voxel nebo Pokáč

Často to funguje tak, že přijde nějaký trend a ten pak velká část produkce kopíruje. Jenže trendy se velmi rychle mění a co je aktuální dnes, nemusí být za dva měsíce. Řešili jsme, do jaké míry jít s tím, co je trendy dnes, a do jaké míry si jít svou vlastní cestou a našli jsme si svůj průsečík. Vytvořili jsme zvuk, který jde s tím světovým, ale svým způsobem, nekopíruje ho. Souvisí to i s tím, jak současný popový zvuk propojit s češtinou. Na rozdíl od angličtiny totiž čeština není zpěvná, je potřeba pečlivě vyslovovat, aby bylo rozumět koncovkám. To, co funguje v aranži s angličtinou, tak v češtině vůbec nemusí obstát.

A co je pro vás definicí kvalitního českého textu, co by měl takový text mít?
Petr: Musí lidem něco předat. Deska je názorově velmi konkrétní, ale zároveň si v textech člověk může najít to svoje. Tak to fungovalo i u prvního alba, kdy pro mě písnička byla o nějakém tématu, ale fanoušci v ní pak kolikrát objevili ještě něco jiného, svého. Myslím, že Ondřejovi (Xindl X, pozn. red), který nám texty píše, se to daří skvěle. Náměty s ním vždy konzultujeme, a přestože vím dopředu, o čem písnička bude, pokaždé, když mi přijde hotový text, najdu v něm zase nové významy, které by mě předtím ani nenapadly.

Slza míří do hal! Na jaře 2018 v nich představí novou desku

Myslíte, že všechny obraty ve vašich textech byste použili i v běžné řeči?
Petr: To určitě ne. Ondřejovy texty jsou hodně poetické.
Lukáš: S texty se plně ztotožňujeme, ale v běžné řeči přece jen nepoužijeme výrazy jako "splínů číš" (smích).
Petr: Je to jeho styl, jeho rukopis. Určitě to není tak, že bychom mu řekli: "Ondro, použij tam hodně číší a hodně splínů." (smích).

U DRUHÉ DESKY UŽ NÁS V TEXTECH NIC NEPŘEKVAPILO

Zpívají se ti, Petře, takové texty snadno, nebo s nimi občas bojuješ?
Petr: U první desky jsem s nimi bojoval hodně. Některá spojení nejdou vyslovit ani v běžné řeči, natož když je má člověk melodicky zpívat. (smích) Čeština obecně není jednoduchý jazyk, ale tentokrát to bylo snazší než u první desky. Tehdy pro mě bylo nové úplně všechno. Začínat s Ondřejovými texty je opravdová škola.
Lukáš: Dokonce i názvy Ondrových písniček jsou tak specifické a v češtině zřídka používané, že jsou s námi spjaty. Když si člověk zadá do Google vyhledávače některá slova, která jsou zároveň názvy našich skladeb, hned mu vyjede Slza. Jsou to totiž tak netypická slova, že o nich nikdo jiný nezpívá ani nepíše. Pamatuji si, že jsme ze začátku trochu bojovali s názvem písničky Celibát, přišlo nám to jako zvláštní slovo. Ale nakonec jsme to přijali, jak to je, a u druhé desky už nás vůbec nic nepřekvapilo, protože jsme si po té první zvykli očekávat cokoliv. (smích)

Slza interview: Hudbu děláme přirozeně, jak ji cítíme, a ne abychom se někomu zalíbili

O tom, že byste si psali vlastní texty, tedy zatím neuvažujete?
Petr: Texty si píšu do šuplíku, ale zatím nemáme v plánu něco měnit. Ondřej má velmi silný rukopis, k Slze patří, fanouškům se líbí a s naší hudbou se dokonale pojí.
Lukáš: Mě by například ještě před pár lety nenapadlo, že budu psát písničky, byl jsem kytarista, a ne autor. Věci se vyvíjí a člověk neví, co bude za dva roky.

Je podle vás v dnešní době pro úspěch důležitější mít hit v rádiích, nebo na internetu?
Lukáš: Řekl bych, že pro úspěch je důležitá kombinace mnoha faktorů. Když bude mít člověk hit v rádiu, ale zanedbá důležité věci kolem, nebude mu to nic platné - stejně tak, když bude mít hit na internetu. Pro funkčnost kapely je nezbytná dlouhodobá zpráva, kterou sděluje. Je to vidět na one hit wonder kapelách, které nahrály jeden obrovský hit, ale pak už o nich nikdo nikdy neslyšel.

Přesto vám asi na začátku internet hodně pomohl vaši kariéru nastartovat?
Lukáš: Já to vnímám tak, že internet je dnes už běžnou součástí našich životů a každý má možnost ho využít, jak se mu zalíbí. Samozřejmě že nám pomohl, ale stejně tak nám pomohlo, že jsme rok a půl předtím byli zavření ve studiu a skládali písničky, nebo to, že jsme měli singl v rádiích. Každý z těch faktorů byl důležitý, vše je potřeba vnímat v jednom celku.

Obal nové desky Slzy zobrazuje symbol, který zahrnuje slzu, vločku a plamen

DŮLEŽITÉ JE UŽÍVAT SI OKAMŽIKY RADOSTI A ŠTĚSTÍ

K desce prezentujete také symbol, který zahrnuje slzu, vločku a plamen. Tento koncept vychází z písniček, nebo naopak písničky vychází z myšlenky tohoto konceptu?
Petr: Napřed byly písničky, pak jsme vymýšleli grafiku, jak celou myšlenku vizualizovat.
Lukáš: Na začátku jsme hodně přemýšleli, o čem vlastně chceme na nové desce zpívat. Člověk cítí, co chce říct, chce prezentovat svoje myšlenky, a až pak vymýšlí, jak by se to dalo graficky znázornit. V písničkách se odráží fakt, že každý z nás v životě zažívá nepříjemné chilky. Důležité ale je nenechat se jimi pohltit a užívat si okamžiky radosti a štěstí.

V písni Na srdci vám hostuje Celeste Buckingham, která v ní navíc zpívá slovensky, což u ní není typické. Proč zrovna ona?
Lukáš: Když jsme dělali rozhovory k první desce, často se nás novináři ptali, kdo nás baví na domácí scéně. A my jsme odpovídali, že Celeste Buckingham. Líbí se nám její tvorba i názory, je nám blízká. Když jsme ji chtěli oslovit, zjistili jsme, že zrovna plánuje jiný duet, takže jsme začali přemýšlet i nad jinými zpěvačkami. Ale nikoho jiného jsme nevymysleli, Celeste byla zkrátka jediná volba.

Na albu je i skladba Lexaurin, což je, Petře, zřejmě slovní hříčka vztažená k tvému příjmení. Působí na mě jako reakce na vaše hatery, chápu její význam správně?
Petr: Lexaurin je samozřejmě od Ondřeje trochu vtípek a narážka na moje jméno, význam písničky je ale spíše obecný. Je věnovaná všem lidem, kteří mají potřebu pomlouvat a žijí z negativity vůči druhým.
Lukáš: My ani paradoxně zkušenost s hatery nemáme. Když se podíváš na náš Instagram či Facebook, negativní příspěvky tam nenajdeš. Pokud je to jeden z tisíce, mezi těmi dalšími zapadne. Určitě jako každá jiná kapela nějaké hatery máme, k nám se ale ta kritika nedostává. Občas zaslechneme, že se o nás vyjadřoval někdo ze scény, ale do očí nám to nikdo neřekne. Proto písnička ani nemůže být adresována konkrétním haterům.

Na jaře vyrazíte na turné, poprvé do hal. Co si pro fanoušky chystáte?
Lukáš: Bude to první možnost slyšet celou desku naživo. Na podzim máme jen pár samostatných koncertů, kde ale určitě nebudeme hrát všechny novinky. Kromě toho máme v plánu autogramiády, první proběhne spolu se křtem alba v Bontonlandu v Praze na Václavském náměstí 3. listopadu, kdy album vychází. Koncerty v rámci turné budou úplně nově poskládány, chystáme novou scénu, nový setlist, vše vycházející z konceptu desky.

Mění se složení publika na vašich koncertech, nebo na vás chodí spíš jedna konkrétní cílová skupina?
Lukáš: Převažují teenageři, často i s rodiči. Ti nám na autogramiádách potom často říkají, že přišli jako doprovod a odcházejí jako fanoušci. Festivalové publikum je zase úplně jiné. Důležité je, že kdekoliv hrajeme, je vždy atmosféra fantastická a užíváme si to.

HALOVÉ TURNÉ 2018:
28.2. Brno - Královo Pole - Sportovní hala Vodova
1.3. Zlín - Sportovní hala Euronics
2.3. Ostrava - Zábřeh - Ostravar Vítkovice
7.3. Praha 9 - Arena Sparta
8.3. Hradec Králové - Sportovní hala Slavia
9.3. Liberec - Dům kultury Liberec
21.3. České Budějovice - Pavilon T1, Výstaviště České Budějovice
22.3. Plzeň 2 - Slovany - Sportovní hala Lokomotiva

text: Josef Martínek, foto: Jindřich Kodíček, archiv

Témata: Slza, Holomráz, Katarze

zavřít