Smrtislav interview: Jsem poslední romantik na světě

Vydáno 01.06.2016 | autor: Hedvika Pajerová

Kapela Smrtislav pokřtí 1. června  v pražském klubu Café V lese svoji debutovou desku Notorickej samotář. Trojice muzikantů je seskupena kolem frontmana, zpěváka a skladatele Tuzexe, který momentálně účinkuje také v kapelách The Prostitues a Vanessa.

Smrtislav interview: Jsem poslední romantik na světě "Jsem poslední romantik na světě," říká Tuzex v roli Smrtislava

Co najdou fanoušci na debutovém CD?
Na desce je devět nových písní, některé z nich jsme už hráli na koncertech. Jsou tam i čtyři skladby z prvního EP. Chtěl jsem, aby deska byla různorodá, drzejší a odvážnější a to se myslím podařilo. Jsou tam svižnější a tvrdší věci, ale i pomalejší. Textově je to temnější než EP.

Smrtislav jako Notorickej samotář: křest debutového alba proběhne v Café V lese

Kdo skládal hudbu na desku?
Já. Hudbu jsem začal skládat ve čtrnácti a zvykl jsem si všechno dělat sám. Nejlíp po nocích, u toho jsem pil hektolitry coly, abych nemusel spát a mohl jít rovnou do školy. A i když zvládám spolupracovat i s ostatníma lidma, zjistil jsem, že mi nejvíc vyhovuje všechno dělat sám. Jsem rád, že se mi povedlo najít do kapely lidi, kteří s tím nemají problém a jsou ochotní hrát to, co si vymyslím.

NAHRÁVÁNÍ PROBÍHALO TROCHU NESTANDARDNĚ

Takže vysypáváš šuplík?
Z části jo, Sama doma je z roku 2007, ta je asi nejstarší. Nejnovější jsou písně Nekonečně dlouhý ráno a Notorickej samotář. Není to tak, že bych dneska neměl nápady, ale spíš je mi líto nevyužít písničky, o kterých si myslím, že by mohly někoho zajímat.



Kde album vzniklo?
Nahrávala se v Tuchoměřicích ve studiu Biotech u Ecsona Waldese. Natáčení probíhalo možná trochu nestandardně, protože u Ecsona občas pomáhám ve studiu s menšími věcmi při nahrávání, takže jsme si mohli kromě bubnů nahrávat věci sami. Na Ecsonovi stál právě náběr bicích, mix a master.

Smrtislav přivezli do Plzně chystanou desku Notorickej samotář. Došlo i na hit Petra Kotvalda

Desku vydáváte u Championship, zasahovali ti nějak do nahrávání?
Ne. Na desku přispěli lidi a mně přišlo jako zrada dělat ji se záměrem, aby to někdo někdy někde pouštěl, třeba v rádiu. Lidi podporovali to, co se jim líbilo, a já na to chtěl jednoduše navázat. V tuhle chvíli už mám nějakou zpětnou vazbu a myslím, že to byla správná volba.

NA DESCE NIKDO NEHOSTUJE, TEN ŽENSKEJ VOKÁL JSEM TAKY JÁ

Kdo je Notorickej samotář?
Smrtislav je notorickej samotář. Je to věčnej tragéd, smolař a pravděpodobně poslední romantik na světě. To všechno podědil po mně. Nemám snahu se za něj schovávat, jen jsem si chtěl najít hezčí jméno, než mám.

Jsou na desce nějací hosté?
I když tam možná něco uslyšíš, pravda je, že na desce nikdo nehostuje. Ten ženskej vokál jsem taky já.

Kde bereš inspiraci při skládání?
Colu už vůbec nepiju, ovlivňuje mě všechno, co poslouchám, nebo co jsem kdy poslouchal. To jsou Nine Inch Nails, Ministry, Manson, pak nějaký kytarovky. Často ani vědomě nevím, že mě to ovlivnilo. Texty jsou o tom, co se děje kolem mě. Většinou jsou to věci, co se mi přihodily nebo se mi honěj v hlavě. Třeba Kondolence je vztahová věc o tom, že s někým žiješ, trávíš s ním čas, věnuješ tomu energii a pomalu přestáváš být sama sebou.



Deska celkově je hodně o vztazích. Jsou tam zmiňované patologické vztahy, špatné konce…
Většinou jsou to věci, které se v životě děly mně nebo někomu kolem mě. Lovkyně je o vztahu na dálku. Někdo ti chybí, těšíš se, ale občas ti hlodá v hlavě, co asi na té druhé straně republiky dělá. Myslím si, že je to všechno psané z hodně klučičího pohledu, ale i tak holky chodí s tím, že se jim to líbí.

Deska Notorickej samotář se křtí 1. června v Café V lese. Co se tam bude dít?
Před náma budou hrát Munroe z Opavy a Nodur ze Znojma - ty mi znějí jako kombinace Mandrage a Bring Me To Horizon, to si myslím, že je světovej unikát. Mě křty jako takový nebaví. Nebaví mě dívat se, jak někdo v polovině koncertu začne polejvat CD, pak to politý hodí do lidí a všichni se mu vyhejbaj, aby je to náhodou nesejmulo, protože to lepí. Po koncertě leží cédéčko někde zašlapaný na zemi. Ale chápu, že někdy si to situace žádá. Třeba ho nakonec taky zlejeme.

NA ZPRÁVY KOUKÁM NA NOVĚ

Řekni mi něco o ostatních členech kapely. Kdo co rád dělá?
Jakub, ten má výbornej Bar Comming Soon na Andělu, kam chodím asi jednou za půl roku, protože je to pro mě z ruky. Jakub je ale hlavně výbornej kytarista, hrál v Lus3, na začátku ve Skyline nebo Sputniku. Michal hraje v City Lights, bubnuje s Benem Cristovao, dřív hrál v River Jordan. Hrozně rád podle svých slov pije pivo v pajzlech. Pak je tam Kryštof, vystřídal v kapele Tomáše a hraje s Meky Žbirkou.

A co děláš ty, když zrovna nehraješ nebo neskládáš?
Momentálně pomáhám rodičům na baráku. A co dělám jinak, to nemůžu říct… No většinou hraju Playstation nebo ze záznamu koukám na Super chlapy, Poštu pro tebe a Sama doma. Na zprávy koukám na Nově, protože jsou zábavný. K tomu žeru milované Lasagne z Lidlu za 89 korun. Je toho půl kila a nedá se to sníst. Ale vždycky to sním, včera jsem je zrovna zvládnul.

Kde vás mohou lidi během léta vidět naživo?
Určitě na festivalech: Rock for People, všechny České Hrady - těch je osm, Fingers Up. Stačí sledovat Facebook a nikomu nemůže nic utéct.

text: Hedvika Pajerová, foto: Lucie Levá

zavřít