Support Lesbiens interview: Na Prague Pride bychom klidně šli

Vydáno 07.09.2016 | autor: Hana Bukáčková

Support Lesbiens prošli "rozvodovým očistcem" a svou novou tvář nám ukazují od roku 2013, kdy dal zakládající člen Hynek Toman dokupy novou sestavu. Boduje s ní nejen u fanoušků, ale i u kritiky. O jejich nadcházejícím turné, dobročinných věcech i rozhodnutí, zda a v jaké podobě hrát dál, jsme si popovídali s kytaristou Hynkem Tomanem a zpěvákem Czendou Urbánkem. Vyzvídali jsme také, zda se dočkáme comebacku Post-It či Clou.

Support Lesbiens interview: Na Prague Pride bychom klidně šli Support Lesbiens čeká na podzim turné k albu K.I.D.

Na jaře jste jeli turné s Ewou Farnou a skupinou Nebe, jak se vám společně koncertovalo? Jaká panovala nálada v zákulisí? Čí to byl vůbec nápad dát vás všechny dokupy? Měli jste společný hit?
Hynek (dále H): Hrálo se nám super, protože jsme si lidsky a muzikantsky všichni sedli. V rámci tohoto trojkoncertu jsme spolu diskutovali, jestli se budeme točit, většinou jsme zavírali my, protože jsme měli nejtvrdší set. Turné dobře dopadlo a všem se to líbilo. Po posledním koncertě jsme slavili bujarým večírkem. Udělat toto turné nějak vyplynulo z toho, že se naše managementy daly dokupy. Ale společný hit jsme bohužel neměli.
Czenda (dále C): Zato jsme si vzájemně "vtrhávali" na pódium a vřískali jsme si společně do mikrofónů.

Hádají se Citron, Support Lesbiens i další: Nejznámější rozkoly českých kapel posledních deseti let

Proč ve stejném složení nepokračujete i na podzim?
H: Předtím jsme jeli turné s Waltari, teď toto turné, tak jsme si řekli, že bychom chtěli jít do menších prostor a klubů a dát si delší prostor na hraní, cca na hodinu a půl. Zahrajeme věci z obou našich desek i něco staršího, možná si pozveme hosta, ale to je ve hvězdách. Začínáme 6. 10. v Lucerna Music Baru v Praze a poslední koncert je v Litvínově v prosinci. Veškerý seznam zastávek najdete aktuálně na našem Facebooku a webu.

LAŤKU JSME SI NASTAVILI VYSOKO

Přes léto jste měli v plánu natočit nový klip, povedlo se?
H: Zasekli jsme se na tom, že jsme něco chtěli udělat, nejprve jsme se bavili o tom, že to bude klip k některé z písni z K.I.D., ale pak jsme se rozhodli, že bychom nejraději natočili úplně novou věc. Když to všechno půjde, rádi bychom, než vypadneme na turné, chtěli nahrát úplnou funglovku. Popřípadně k ní natočit klip.

Rýsuje se třeba nová deska?
C: Deska úplně asi ještě ne, protože ceněnou deskou K.I.D. jsme si nastavili laťku docela vysoko a s respektem uvažujeme, kudy a kam se vydat. Otázkou je, zda pokračovat částečně i v češtině.

Jak fanoušci přijali češtinu?
C: Bohužel jsme nedostali jasnou odpověď, jestli s ní máme pokračovat, nebo se vrátit jen k angličtině. S tím souvisí i nové věci.
H: Jsou dva tábory a nikdo nám nedokáže říci, co je lepší.



Co vás k češtině vedlo?
C: Jsme sebranka lidí, která si ráda hraje. Supporti už koketovali dříve s češtinou a díky tomu, že já jsem zpíval vždycky v češtině, tak to bylo nasnadě.
H: Na K.I.D.ovi bylo dobré, že jsme české songy mohly vydat zvlášť na druhém disku - to asi rozhodlo, nejspíš bychom čestinu s angličtinou nemíchali na jedné desce. Jednalo se o čtyři songy.
C: Textoval jsem je já.

Minulý rok jste vydali zmiňované album K.I.D. (King Is Dead), za které jste byli mimo jiné i oceněni žánrovým Andělem, co je tím názvem - králem - myšleno?
H: Asociací je mnoho. Prostě něco starého končí a něco nového začíná. Bubeníkovi Radkovi se líbila ta zkratka, i že to zároveň znamená dítě. Významů to má opravdu hodně a každý si v tom něco najde.

CENY? JE TO SATISFAKCE ZA NAŠI PRÁCI

Zaujal mě i netradičně točený klip k titulní písni K.I.D., za který jste dostali ocenění u nás v anketě Žebřík. Pokud vím, tak v Čechách jste byli první, kdo s třistašedesátistupňovou technologií přišel. Jak vás to napadlo? Jak probíhalo natáčení?

H: To dělali kluci z ManaWorld Production. Dostali od nás úplně volnou ruku s určitým budgetem. Přišli s touhle technologií a věděli o lidech, kteří ji ovládají, s tím, že to tady nikdo ještě zatím nerealizoval. Natáčení mě bavilo, protože to byl nejrychleji natočený klip... Za dvě hodiny jsme byli hotoví, stačilo k tomu šest gouproček. Navíc jsme ten song zpomalili o 50 %, pak tam v reálu vypadáme rozškubaněji, parník ujede dvakrát větší vzdálenost, a tím se stal ten klip ještě zajímavější.



Máte pro nás připravenou nějakou další vychytávku?
H: Chtěli bychom strašně moc vychytávek, ale je to bohužel o prostředcích. Teď se soustředíme na nový song, který je pro nás prioritou.

Jak si vážíte získaných cen?
H: Určitě, je to velká satisfakce za odvedenou práci. Byl jsem šťastný i za samotnou nominaci v žánrových Andělech, protože o ní rozhodují hudební novináři. V tu chvíli to pro nás mělo opravdu velkou cenu, protože všichni víme, co Support Lesbiens v minulosti prodělali. Cena v Žebříku je feedback od lidí, kteří se na ten klip minimálně podívali a zahlasovali.

Ewa Farna, Nebe a Support Lesbiens v Mostě: poprockové hity, Adele i taneční vložka

Když slyším Czendu zpívat v češtině, připomíná mi to éru Post-It, nechystáte náhodou comeback? Mě jako vaši fanynku by to určitě potěšilo a spoustu dalších příznivců též. 
C: Přerušili jsme aktivní činnost, nikoliv naše přátelství, za což jsem strašně rád. Bohužel zbytek kluků je natolik zaměstnán otcovskými a rodinnými povinnostmi, vyděláváním peněz a úspěšnou realizací ve svých zaměstnáních, že toho času se vidět je pramálo. Vidíme se tak jednou ročně a samozřejmě na toto téma padne řeč po čtyřech pivech, ale pravděpodobnost je poměrně malá. Touha by tam byla, ale spíš by to byl koníček. Byli jsme maximalisti a nešli bychom do žádného polovičního projektu. Aktuálně to nevidím jako moc realné. Na Post-It rád vzpomínám a jsem jim vděčný za to, kde teď jsem.

A přerušili Post-It činnost proto, že jsi přišel do Supportů?
H: To si myslí hodně lidí, ale není tomu tak. Asi dva měsíce předtím ukončili činnost.
C: My jsme to oznámili tři čtvrtě roku po tom, co jsme se rozpadli. V komunikaci směrem k fanouškům jsme byli vždycky lajdáci.

Radek se také neplánuje vrátit s Clou na scénu?
C: Jestli mohu mluvit za Radka, tak se jedná asi o podobnou situaci jak s námi. Navíc všichni mají své projekty a rodiny.

Hynku, jak tě napadlo před pár lety oslovit ke spolupráci právě své současné kolegy?
H: My jsme se znali dlouho, například Post-It s námi odjeli dvě turné. Když se stalo, co se stalo, tak jsem půl roku přemýšlel, jestli to zabalit, nebo dát dohromady novou kapelu. Oslovil jsem muzikanty schopné podílet se na tvorbě nového materiálu. Fungujeme tři roky, máme dvě desky, jedno DVD live a lidem se to líbí.

Stává se vám ještě, že se na vás přijdou podívat lidi, kteří čekali původní sestavu? A jaké jsou jejich reakce? Zůstanou, či odcházejí? Nepřemýšleli jste tehdy o novém názvu pro kapelu? Byli byste tak aspoň lépe rozpoznatelní. 
H: Stává se to tak ze dvou procent. 
C: ...a jsou mile překvapeni, že jsou to mladí kluci. 
H: Rozhodně neodcházejí. Za tři roky jsme udělali řadu songů, na které reagují lépe než na ty staré. Upřímně mě vůbec nenapadlo přejmenovat kapelu, v tu dobu jsem přemýšlel, jestli vůbec pokračovat.

vložte odkaz, text nemažte

Jste mimo jiné i tváří kampaně darujzivot.cz, co vás k tomu přimělo? A proč jste si vybrali právě tento projekt?
H: Jednalo se o shodu náhod. Nejdříve se mělo jednat o koncert na podporu IKEMu, který nakonec nevyšel. Jelikož jsme se naladili na tuto vlnu, tak jsme vymýšleli alternativy, jak jim pomoci a propagovat tuto záležitost. Jedná se o dlouhodobou spolupráci. Za tu dobu přibylo 15 tisíc dárců do registru. Možná jsme trochu pomohli tím, že jsme zvidelnili projekt.



Máte za sebou duet Skořicová s Ivou Pazderkovou k tomuto projektu, jak vznikla tahle spolupráce?
H: Chtěli jsme zajímavě zpropagovat tuto problematiku nenásilnou formou. Iva nám hostovala při G2 acoustic stage, tak jsme si řekli, že by bylo dobré s ní udělat písničku pro tento projekt.

ŽIVOTY JSME DAROVALI DĚTEM

Chytnu se názvu projektu, komu byste případně darovali vy své životy?
C: My jsme darovali už život z padesáti procent svým dětem, Hynek má jedno, mně se narodí každou chvíli druhé a Radek má tři, basák dvě a kytarista je ještě sám "dítě", toho to teprve čeká.
H: Kluci se zapsali do registru, já bohužel ne, protože jsem přesáhl věkovou hranici, tak jsem jenom tváří.
C: Zapsal jsem se v roce 2015, kdy uplynulo 10 let výročí od úmrtí moji mamky, která zemřela na leukémii, v tu dobu jsem ji nemohl pomoci. Takže mně je tato problematika více než blízká a touto cestou jsem chtěl někomu pomoci.

V názvu skupiny máte, že podporujete lesby, účastnili jste se letošního průvodu Prague Pride?
H: Nešli jsme, protože jsme byli mimo Prahu, ale jinak bychom se toho klidně zúčastnili.

Na čem dalším teď pracujete?
H: V hlavě toho mám hodně, rádi bychom dobře rozjeli to podzimní turné, ideálně udělat singl a pak se uvidí.

Kde vás v nejbližší době uvidíme?
H: 10. září na Dnech evropského dědictví v Mohelnici… a pak asi až na podzimním turné.

Co byste vzkázali svým fanouškům?
H: Že je máme rádi a jsme za ně vděční. Budeme rádi, když za námi dorazí na naše podzimní turné.
C: Ať nepropadají aktuálnímu šílenství, jaké teď panuje mezi lidmi.

Termíny KID Tour 2016:
6. 10. Praha, Lucerna Music Bar
8. 10. Tábor, Hotel Palcát, Táborská rocková mapa
21. 10. Děčín, La Garage Noir
26. 10. Ostrava, klub Parník 
28. 10. Opava, klub Art
29. 10. Prostějov, Apollo 13
3. 11. Brno, Melodka
26. 11. Plzeň, Buena Vista
9. 12. Litvínov, Attic
Další termíny a místa jsou v jednání.

text: Hana Bukáčková, foto: Kateřina Dědková, archiv

Témata: Support Lesbiens, Nebe, Ewa Farna, Post-It, Clou, koncerty, turné

zavřít