Tereza Mašková interview: Moje první deska bude mišmaš, druhá už vyprofilovaná

Vydáno 05.12.2018 | autor: Hana Bukáčková

Tereza Mašková má za sebou průlomový rok. Na jaře se stala vítězkou SuperStar, v posledních týdnech jsme ji vídali na televizní obrazovce v soutěži Tvoje tvář má známý hlas, kde skončila na čtvrtém místě. Nedávno vydala album coververzí a také dlouho očekávaný debutový singl New Me. Kromě toho se chystá na svoji první hereckou roli v připravované činoherní hře. Zeptali jsme se jí ale i na účinkování v reklamě na spodní prádlo. 

Tereza Mašková interview: Moje první deska bude mišmaš, druhá už vyprofilovaná Tereza Mašková interview: Moje první deska bude mišmaš, druhá už vyprofilovaná

Terezo, jaké to je být díky reklamě holkou z plakátu?
Je to hrozný. (smích) Už sama sebe štvu. Je divný se na sebe koukat. Nečekala jsem tak velkou kampaň. Asi už musím lidem lézt na nervy. Kamkoliv se podívám, tam se vidím, neschovám se sama před sebou. (smích)

Novou SuperStar se stala favorizovaná Tereza Mašková, k vítězství ji posunula píseň Věry Špinarové

Proč zrovna spodní prádlo?
Tuto značku mám hrozně ráda. Mám doma asi dvacet kousků tohoto spodního prádla či pyžama. Byla jsem sama překvapená, že oslovili právě mě. Nejsem žádná modelka. Všichni vidí, jak vypadám. Nechci se moc prezentovat tím, že jsem někde v podprsence a kalhotkách. Sama za sebe se ale nestydím. Myslím, že moje fotky nikoho neuráží. 

NEBYLA JSEM SAMA ZA SEBE

Máš podobný osud jako tvoje předchůdkyně Emma Drobná, která rovněž vyhrála SuperStar a vzápětí šla do show Tvoje tvář má známý hlas. Ta před pár dny skončila. Jak hodnotíš svoji účast v ní?
Nečekala jsem, že budu ve finálové čtyřce. Účast ve Tváři člověk nebere jako soutěž, pro mě byla obrovská příležitost, že jsem se mohla setkat s takovými osobnostmi. Byla sranda, užila jsem si to. Líbilo se mi kopírování jiných interpretů, protože jsem tam nemusela být sama za sebe.

Na jakou "tvář", kterou jsi ztvárnila, jsi nejvíc pyšná?
Nejtěžší byl hned první díl, kde jsem byla za 50 Centa. Poprvé v životě jsem dělala muže a zároveň rappera. Byla to pro mě velká výzva, v životě jsem nikdy nerapovala. Naučit se hromadu textu bylo pro mě těžké, ale bavilo mě to, obzvláště když jsem se naučila chodit jak obrovský chlap. 

TOP 6 videoklipů týdne: Tereza Mašková tančí s vlky, Marek Ztracený udělal z Nikol Štíbrové cvoka

V Tváři jsi také experimentovala se svými vlasy a příčesky…
S vlasy ráda experimentuji, nebojím se toho. Navázala jsem spolupráci se slečnou, která dělá paruky, upravuje je. Vnímám to jako osvěžení. Chtěla jsem změnu, vyzkoušet si dlouhé vlasy, které jsem nikdy neměla. Proto jsem si je nechala nastřelit. Cítím se teď daleko lépe, ženštější. Sama sobě si připadám hezčí.

ČLOVĚK SI NEMŮŽE BÝT NIČÍM JISTÝ

V SuperStar jsi byla jasnou favoritkou od začátku soutěže, věřila ti i porota. Vnímala jsi to jako svůj handicap?
Snažila jsem se to nevnímat, protože soutěže tohoto typu můžou skončit jakkoliv. Každé kolo jsem čekala vypadnutí, protože člověk si nemůže být ničím jistý. S Eliškou Ruskovou jsme si to ve finále přály navzájem. Díky tomu, že jsem vyhrála, si teď mohu plnit své sny. To, co dříve nebylo možné, se najednou děje. 

Co ti daly obě zmíněné soutěže?
SuperStar mi dala možnost se objevit v Tváři. Tvář mi umožnila se poznat s dalšími novými lidmi. Otevřelo mi to možnosti, díky kterým jsem se dostala až do Činoherního klubu. Ondra Sokol mi totiž nabídl roli ve hře Sopranistky, kterou přeložil a která je o šesti šestnáctiletých holkách studujících na církevní škole. Jedou v ní na soutěž do Edinburghu. Premiéru by měla mít zkraje příštího roku.

Máš vystudovaný muzikál, budeš se v něm angažovat?
Přišla mi nabídka. Přiznám se ale, že momentálně nechci jít do žádného muzikálu. Chci zpívat sólově, svoje věci, s kapelou, kterou mám od dob studií a rozhodně s ní chci i nadále pokračovat.

Před pár dny jsi vydala album coververzí z obou soutěží. Byl to tvůj nápad, nebo smluvní povinnost?
Říkali jsme si, že díky soutěžím jsem se dostala do povědomí a že by bylo dobré se deskou připomenout. Jestli to byla dobrá volba, či ne, to zjistíme.

Nebylo by lepší pracovat na albu vlastních písní?
Zrovna jsem vydala svůj první singl New Me. Přitom to vůbec nebylo v plánu. Stalo se to všechno velmi rychle. Zavolal mi Honza Vávra, že začíná v Česku rozjíždět Songwriting Contest. Oslovil mě s tím, že tu má anglického producenta, jestli bych to prý s nimi nechtěla zkusit. Domluvili jsme se a za jeden den vznikl singl New Me. Následně jsme ho dodělali, vyšperkovali a natočili klip.

DO PSANÍ TEXTŮ SE NEVRHÁM

Jak jsi přispěla do obsahu textu?
Přiznám se, že se do psaní textů nevrhám. Neumím to. Zkouším to už osm let. Nemám problém improvizovat s kapelou, ale text vyprodukuju jednou za dva roky. Mám šuplíkovky, ale nestojím si za nimi. Stydím se je někomu přečíst, a když je někomu náhodou ukážu, řekne mi, ať se radši věnuju zpívání. (smích) Třeba to přijde a najdu se v tom, ale teď momentálně ne. Janě a Honzovi z Jananas jsem řekla svoji představu, které se chytli bravurně. Spousta lidí mi poslala jen nazpívané demoverze, byly hezké, ale moc mě nezaujaly. Kdežto Honza řekl "Přijď a vymyslí se to. Pojedeme podle tebe, podle toho, co posloucháš, co chceš, v jaké náladě."  Přišla jsem do studia, popovídali jsme si a bylo to.

Je to opravdu tvoje nové já?
Zatím nevím, jaká budu hudebně. Moje první album asi bude mišmaš všeho možného, než se člověk najde. Druhá deska bude víc vyprofilovaná. Momentálně budu ráda, jestli s Jananas navážeme na spolupráci. Věci jsou rozpracované. Jestli deska vyjde příští rok, nevím, nechci si dávat nějaký deadline. Ale myslím si, že tomu tak bude.

V klipu je vidět tendence uspět v zahraničí. Nebo se pletu?
Nebyla to prvotní myšlenka. Podala jsem nápad, ale nakonec z toho vzniklo něco, co jsem nečekala. Můj první videoklip v životě a zrovna tak krásný. Tři postavy, ale stále jsem to já. Teď ty lokace, Krkonoše, Slapy, vyhlídka Máj. Líbí se mi, že je to pohádkové. Obsahově song pojednává o tom, že člověk pořád něco nebo někoho hledá, ale aby to našel, musí najít nejdřív sám sebe. Druhá pointa je taková, že by se měl oprostit od toho, když na sebe slyší škaredé věci a špínu, hodit to za hlavu. Jen on ví, jaký opravdu je. 

V Los Angeles jsi vyhrála muzikálovou soutěž. Nelituješ, že jsi tam nezůstala?
Chtěla jsem to vyzkoušet. Měla jsem sen, že se něco stane, když vyhraju. A nestalo. Jsem ráda, že jsem tam nezůstala. Dostala jsem sice nabídky, ale nebyly dobré podmínky, navíc jsem tou dobou maturovala. Jsem ráda, že jsem se vrátila. Na to, jak jsem vždy chtěla do zahraničí, se mi tu nakonec zalíbilo. Pryč bych už nechtěla. 

Na jakém nejzajímavějším místě jsi vystupovala?
Když se konal Karlovarský filmový festival, na Kolonádě stálo obrovské pódium, kde jsem vystupovala. Na sobě jsem měla bílé promítací šaty. Právě na mně se promítala jednotlivá videa a to bylo něco neuvěřitelného. K tomu ještě tanečníci, visící akrobatka z balonu. Krásný zážitek. 

Kde se vidíš za pět let?
Doufám, že se tady sejdeme a budeme si povídat o mém čtvrtém albu. 

Text: Hana Bukáčková, foto: Daniel Salač

Témata: Tereza Mašková, Superstar, Tvoje tvář má známý hlas, Jananas 

zavřít