Three Days Grace interview: Když se vzbudíte vzrušeni z toho, co děláte každý den, je to definice úspěchu

Vydáno 02.06.2017 | autor: redakce

Kanadští rockeři Three Days Grace budou patřit k ozdobám nadcházejícího ročníku festivalu Rock for People, který v Hradci Králové proběhne od 4. do 6. července. Jejich koncert bude na programu v závěrečný den. Nejen o jejich vztahu k České republice, ale třeba i o odchodu zpěváka Adama Gontiera nebo o tom, proč nechtějí hrát nové songy, nám něco málo prozradil bubeník Neil Sanderson. 

Three Days Grace interview: Když se vzbudíte vzrušeni z toho, co děláte každý den, je to definice úspěchu Three Days Grace interview: Když se vzbudíte vzrušeni z toho, co děláte každý den, je to definice úspěchu

Neile, mohl bys zavzpomínat na začátky svojí kapely?
No jo, to už je mnoho let (vzpomíná). Bylo mi 14 let, když jsme to začali. Věděl jsem, že nejsem dobrý sportovec. Snažil jsem se hrát fotbal, ale sral jsem to, tak jsem neustále sedával na střídačce. Jako dítě jsem hrál na klavír a trochu na bubny, takže jsem si řekl, že jediná šance, jak získat nějakou holku, bude založit kapelu (smích). Několik z nás začalo kapelu skládat už v devítce, ale pořádně hrát jsme začali až na střední, kde jsme zkoušeli několik verzí skupiny. Po střední jsme se všichni odstěhovali z našeho maleho města do Toronta. Tam jsme bydleli v suterénu.

Na Rock For People se po dvou letech vrátí Three Days Grace, vystoupí i Dub FX nebo Thurston Moore

Začali jsme se konečně posouvat, a chtěli jsem se dostat do hudebního průmyslu. Setkali jsme se s producentem, s nímž jsme začali pracovat, a krátce poté jsme napsali a zaznamenali demo verzi písně I Hate Everything About You. Jakmile se tak stalo, průmysl se o nás zajímal a zjistili jsme, že máme nahravací společnost, která lítá až z New Yorku hledat nové kapely.

Three Days Grace jste se nejmenovali od prvopočátku, dříve jste si říkali Groundswell. Co vás vedlo ke změně názvu?
Měli jsme pár členů, kteří odešli. Jeden z nich je nyní advokát a zvuk skupiny byl trochu jiný, nebylo to tak těžké, takže jsme se tehdy rozhodli stát se třídílnou kapelou. Three Days Grace představovalo, že jsme byli v té době tři. Ale hudba, kterou jsme začali psát, byla těžší a temnější a mnohem více emocionálně založená, a proto mělo nové jméno představovat období milosti - pokud vám někdo dá tři dny na to, ať opravíte něco ve svém životě, co vás táhne dolů, je to výzva. To představuje pocit naléhavosti. Proto jsme změnili název, aby odrážel směr zvuku.

ŽIVOT JE O KAPITOLÁCH

Na konci roku 2012 oznámil zpěvák Adam Gontier, že kapelu opouští. Co bylo hlavním důvodem?
Na to se asi budete muset ptát jeho. Vytvářeli jsme způsob a věděli jsme, jak to dělat. Je to bláznivé, když se teď dívám zpátky, je to pět let a my už máme zažité nahrávání s Mattem. Někdy si uvědomujete, že život je o kapitolách a je to součást vzrušení, cesty, otáček atd. O pět let později se dívám zpět a je úžasné vidět, jak se naši fanoušci rozhodli. Být s námi na této cestě a být součástí světové turné a podobných věcí s novou hudbou. Nikdy se opravdu nedíváme zpět a jsme dobří v tomto myšlení. Stále milujeme hudbu a i naši fanoušci ji milují. To je to, na co se opravdu zaměřujeme a za co bojujeme.

vložte odkaz, text nemažte

Jaký to mělo dopad na kapelu a vztah s fanoušky?
Myslím, že tu znovu zvoní minulost. Skutečnost, že můžeme přijet do České republiky a hrát velké koncerty po Evropě, je skvělá. Lidé mají rádi novou hudbu. A pokud to má nějaký dopad, pak určitě pozitivní. Minulost je minulostí a máme teď pocit, jako bychom byli opravdu v dobré kondici. 

Nahradil ho Matt Walst, kde jste Matta objevili?
Je to rodina, mladší bratr basisty, vyrůstali jsme spolu. Byl to takový chlapec, který hrával v rohu, když jsme byli teenageři, kteří se učili hrát. Když dospíval, spoluvytvořil dvě písně na našem albu, v době, kdy jsme se zasekali. Takže jsme tehdy hodně spolupracovali, napsal jsem hudbu se jeho kapelou My Darkest Days. Byl to velmi přirozený krok, aby se Matt připojil k nám. Navíc je fantastický umělec, byla to tedy pro nás jediná a jasná volba. 

Jak se vám s Mattem hraje?
Jsme jako bratři, miluju toho chlapa. Všichni zažíváme skvělý jízdy v autobusu, máme hromadu zábavy na cestách i ve studiu. Když se vzbudíte vzrušeni z toho, co děláte každý den, je to definice úspěchu. Myslím, že nějakým způsobem to tak máme. Kdyby to byl někdo, s kým by se nám nespolupracovalo dobře, pak by to bylo špatně. 

LIVE: Three Days Grace v Praze nenechali nadšené fanoušky vydechnout

Jak na změnu reagovali fanoušci?
Lidi to šokovalo, ale když jsme přišli s nahrávkou Painkiller a I Am Machine, krátce po Mattově nástupu, fanoušci reagovali opravdu pozitivně a líbil se jim nový agresivní zvuk. Myslím, že na změnu přistoupili díky tomu, že jsme hned vydali nové skladby. Také dnes. když přijedem na živé vystoupení, lidé reagujíé velmi dobře. Opravdu velmi, velmi pozitivně.

SOUTĚŽ: Celofestivalový pass na Rock for People

Proč jste již delší dobu nevydali žádnou novou skladbu?
No, začneme nahrávat v polovině července a měli bychom být hotovi do konce léta. Takže do konce letošního roku zazní něco nového a věřím, že nové album bude vydáno počátkem příštího roku. Ale datum není ještě jisté na 100 %.

V PRAZE JSEM SPAL V HOSTELU A CHODIL NA SUPER PARTY

V rámci turné se zastavíte i u nás v Česku na festivalu Rock For People. Jak se na festival těšíte a víte, po jak dlouhé době se sem vracíte?
Sakra jo! (smích) Když mi bylo 17 let, cestoval jsem po celé Evropě a několik dní jsem zůstal v Praze. Pamatuju si svoji první zkušenost s Prahou, spal jsem v hostelu, chodil jsem po městě a večer na super party. Vždycky když si vzpomenu na tyhle nejlepší časy mého života, tak chci Prahu navštívit znovu a sbírat opět tyhle zkušenosti. Nikdy jsem tam nebyl v letních měsících, jen když bylo chladné počasí. Takže to bude poprvé, co budeme v Česku na nádherném slunci v horkém počasí. Jsem nadšený, že se vracíme. Naposledy jsme v Česku byli před dvěma lety právě na Rock For People a poté ještě loni v lednu na samostatném koncertě v Praze.

Na co se čeští fanoušci můžou těšit?
Budeme hrát některé staré písně, které jsme nikdy nehráli živě. V Evropě si to chceme opravdu užít. Budeme také předskakovat System of a Down v Moskvě. Čeká nás tolik velkých koncertů, že to bude opravdu nářez.

Zazní i nějaké novinky?
Víš, problém s hraním nových věcí na festivalu je ten, že hodně lidí tráví čas natáčením koncertu, aniž by ho skutečně sledovali. V roce 2017 se tedy úplně nová píseň najednou dostane ven přes chatrnou kameru smartphonu na YouTube a kapela ztrácí tu exkluzivitu momentu, kdy ji zveřejní. Takže jeden znuděný člověk, který zaznamenává všechno, co se děje na rockových koncertech, protože je to pro něj důležitější než spontánnost okamžiku, zkazí poslech dalším fanouškům, co na ten nekvalitní záznam poté koukají. Proto někdy kapely nechtějí hrát nové věci, protože je lidi nahravájí a šíří pomocí špatného záznamu.

text: Adam Janata, foto: archiv Rock for People

Témata: Three Days Grace, Rock for People, rock

zavřít