Tichá dohoda interview: Nic se nezměnilo, pořád hrajeme na krev

Vydáno 21.09.2016 | autor: Hana Bukáčková

Tichá dohoda nedávno uvedla do oficiálního prodeje své CD Achtung 30!, které považuje za přechodové album před klasickou řadovou deskou. "První vydání bylo v nákladu 150 kusů vypalovaných CD v papírovém obalu především pro novináře a prodávalo se na koncertech," říká Dan Šustr. Do obchodů ho prý dostal až zájem posluchačů. Na naše otázky odpovídala i Zuzana Vintrová, která v současnosti v kapele zastává roli zpěvačky. 

Tichá dohoda interview: Nic se nezměnilo, pořád hrajeme na krev Aktuální sestava kapely. Zleva: Pavel Attel (bicí), Zuzna Vintrová (zpěv, kytara), Karel Šváb (saxofon, klávesy), Dan Šustr (kytary, zpěv), Michal “Sherry” Šerák (basa) Foto: Vendula Fantová

K 25. výročí kapely jste si nadělili narozeninový koncert v KC Vltavská, ze kterého poté vzešel i živák. Letos slavíte 30 let na hudební scéně, co si pod číslem 30 vybavíte?
Dan: Vybaví se mi, co všechno jsme za ty tři dekády dokázali, prožili a taky že jsme to přežili. Ostatně první oficiální album se jmenovalo Chci přežít a zdá se, že se to povedlo.

Tichá dohoda představila v pražském Bontonlandu rozšířenou reedici EP Achtung 30!

Jak vzpomínáte na své začátky?
Dan: Tichá dohoda vznikla v roce 1986, jako postnovoromantická kytarovka ovlivněná U2, Jesus and Mary Chain, The Smiths, The Cure, ještě bez Blanky, za mikrofonem jsem stál já. Viz píseň Přátelé (1987 - později vyšla na albu Chci přežít z roku 1990, kde už ji ale přezpívala Blanka). Tehdejší začátky byly obtížné. Pár let předtím proběhla "kulturní čistka" proti nové vlně a punku. Mnoho skupin bylo zakázáno - Letadlo, Jasná páka, Pražský výběr, dokonce ani Žlutý pes nesměl používat svůj název. My jsme taky samozřejmě museli "vysvětlovat", co tím názvem vlastně máme na mysli. I materiálně jsme měli spoustu překážek. Tehdy nebylo ani normální jít do obchodu a koupit si kvalitní kytaru nebo zesilovač. Zahraniční nástroje navíc stály na černém trhu v přepočtu astronomické částky. Všechny skupiny byly pod drobnohledem tehdejších "orgánů".

Samozřejmě se kontrolovaly texty a museli jste dělat "přehrávky" před obstarožní kulturní komisí národního výboru, zda nehrajete nezávadnou hudbu nebo se neoblíkáte moc proti socialistickýmu vkusu. Hrálo se minimálně a pouze na povolených místech, pokud jste nechtěli, aby vám v půlce koncertu nazabušili na dveře policajti a akci nerozehnali obuškama. Takže po roce 1989 jsme se o to nadšeněji vrhli do hraní. Ze začátku jsme hráli jednou týdně v Rock Café za 500 Kč celá kapela. Nástrojovku jsme vozili na rudlu z Opatovické ulice, kde jsme zkoušeli. Jednoho dne, myslím v roce 1992, bylo na nás v Rock Café narváno. A pak už to jelo jako ve snu. Proč a jak, to nikdo nikdy nepochopí, prostě se to stalo. Měli jsme štěstí. I když za tím byla tvrdá několikaletá práce.


První sestava TD (1986 - 1988) - zleva Zdeněk Marek (baskytara), Pavel Špaček (bicí), Jan Hájek (kytara), Dan Šustr (kytara, zpěv)
Foto: Jan Bezucha

K tomuto výročí jste si vydali "hybridní" album Achtung 30!, proč právě tento název? Na co si máme dát "pozor"?
Dan: To je upozornění, že jsme tady už 30 let a samozřejmě i narážka na naše oblíbené album U2 Achtung Baby. Asi nejlepší volný autorský překlad by s nadsázkou bylo klasické přátelské zvolání: "Bacha, vole!"

EP ACHTUNG 30! PROPOJUJE NOVOU TVORBU S PŮVODNÍ

Proč jste se rozhodli právě pro reedici vašeho původního EP jako CD, které vyšlo již v únoru letošního roku? Nechtělo by to spíš nějakou bestofku například v netradičním aranžmá?
Dan: Ono původně nebylo plánováno do oficiálního prodeje, ale jako promo. První vydání bylo v nákladu 150 kusů vypalovaných CD v papírovém obalu především pro novináře a prodávalo se na koncertech. Protože první náklad rychle zmizel a o CD byl pořád zájem, rozhodli jsme se doplnit ho bookletem a v jewel boxu ho dát do oficiální distribuce. Rovněž jsme dotočili klip k titulní skladbě. Z prvního vydání se nám tedy stala pěkná raritka pro sběratele. Pár kousků ještě máme v e-shopu.

CD berme jako jakési "spojovací" či přechodové album. Propojuje novou tvorbu s původní. Dobrá ilustrace pro posluchače, co od nás můžou čekat na koncertech. Best of už bylo v roce 1999 a navíc i živé CD 25 let Největší hity live! z roku 2011, to bychom se opakovali.

VIDEOPREMIÉRA: Tichá dohoda připomíná členy Klubu 27 a vydává reedici alba Achtung 30!

Je na novém vydání ještě něco speciálního?
Booklet s fotkami jak z natáčení klipu Achtung 30!, tak z živého vystoupení v Malostranské Besedě, odkud pocházejí čtyři živé klasické skladby.


Natáčení klipu Tiché dohody Achtung 30! Foto: Vendula Fantová

Jaké máte na CD reakce?
Dan: Dobré. Hlavně na nové skladby a taky nás samozřejmě těší ten zájem.

Fanoušci si na tuto studiovku museli počkat dlouhých 18 let od Válcovny vkusu s.r.o., proč to trvalo tak dlouho?
Dan: Od roku 1998 zde byla vynucená pauza tím, že gramofirmy, které v 90. letech ovládaly trh s hudebními nosiči, nechtěly TD už dál vydávat, ale pokračovat pouze se samotnou zpěvačkou. Pak Blanka v roce 2000 odešla, aby si natočila sólovou desku. Naposledy jsme společně vystoupili v roce 2003 na slovenském festivalu Hodokvas. Já pak v roce 2006 založil s kluky z TD s basistou Sherrym a bubeníkem Vendym power trio 2Wings, se kterým jsme udělali dvě řadovky a dva speciály (akustický studiový sessions a živák z Blues Alive - na obou speciálech hostovala Blanka). Tam jsem se realizoval autorsky a založil jsem si na to i vlastní label Pop Dissident Records.

Doba na trhu s hudebními nosiči se díky internetu, streamování a sharování změnila, což umožnilo i mně na něj vstoupit. Zúčastnil jsem se také několika mezinárodních skladatelských soutěží, jako je Bilboard Song Contest apod.
Nyní situace "nazrála" právě díky třicátému výročí. A to si zaslouží nové skladby!

ZUZANA JE ZÁZRAK, ŘÍKÁ DAN ŠUSTR

Vaší skupinou za ty roky prošla řada muzikantů, v roce 2014 od vás odešla Blanka Šrůmová. Jedná se o odchod definitivní? Jak se s tím srovnala kapela a jak fanoušci?
Dan: Myslím si, že po jejím prvním odchodu jsem se musel obrnit hroší kůží a buddhistickou trpělivostí. V době působení s 2Wings jsem jí i nabídl hostování na dvou albech (3bees Sessions, kde jsme premiérově nazpívali skladbu The Beatles and The Stones) a na live CD Live Blues Alive (to rovněž dáváme do oficiální distribuce spolu s CD Achtung 30! a vinylem Kladno Manchester). Blanka taky zahostovala se svým synem Kristiánem v našem videoklipu The Ghost Train.

vložte odkaz, text nemažte

Díky této mé programové zdrženlivosti pak bylo možné dát dohromady koncert ke čtvrtstoletí skupiny i následné turné v roce 2012. Ale nyní, po jejím opakovaném odchodu, bych byl příslovečný idiot, kdybych stejnou "chybu" zopakoval. Takže z mé strany to vypadá na definitivní přerušení spolupráce. Ztratila moji důvěru. Ale ať se jí daří. Nic ve zlým, vždyť kapela jede dál. A zdůrazňuju, že ji stále považuju a nepřestanu považovat za jednu z našich nejlepších zpěvaček vůbec, za naší hudební minulostí si stojím, a proto v ní hodlám dál pokračovat. Ten pracovní rozchod mě mrzí, ale to se prostě nedá nic dělat, je to její rozhodnutí.


Tichá dohoda v sestavě z roku 2011. Zleva: Michal "Sherry" Šerák (basa), Dan Šustr (kytary, zpěv), Blanka Šrůmová (zpěv, klávesy, kytara), Vendy Šváb (bicí) Foto: Karel Šuster

Místo ní máte novou zpěvačku Zuzanu Vintrovou, jak ji přijali fanoušci? V čem se liší od Blanky? Proč volba padla právě na ni?
Dan: Zuzana je zázrak! To říkám všude a pořád nemůžu uvěřit, že jsem měl podruhý v životě takový štěstí na skvělou zpěvačku. Zuzana je ale především zcela jiný typ než Blanka. Původně jsme začali spolupracovat před čtyřmi lety na projektu The Soulmates Tribute Project, kde jsme si pro radost zpívali a posléze nahráli coververze našich oblíbených interpretů jako Neil Young nebo Tom Petty. Druhé pokračování Kladno Manchester ale přišlo v době, kdy nás opustila Blanka. A já měl intenzivní pocit, že covery manchesterských kapel, z nichž jsem celý život hodně čerpal, mají v našem podání dohodovský zvuk. A tady vlastně najednou došlo k postupnému přerodu a uvědomění si, že kapela vlastně může pokračovat dál i bez Blanky, protože to, co ji tvoří, je její sound (podobně je tomu např. u Pink Floyd, Waters ho nemá, zbylí členové ano). Zuzanu jsem požádal o pomoc a hostování v kapele. Přinesla novou energii zvenčí. Některým starším skladbám dává nový rozměr a ty, které nám příliš nesedí, raději nehrajeme, abychom je zbytečně nekazili.

Jak lidi přijímají Zuzanu, je dobře slyšet z reakce při představování v závěru skladby Večírek osamělých srdcí z letošního Trutnoffa (omluvte sníženou kvalitu zvukového záznamu - je to je na mikrofon z kamery)

Kdybyste mohli vyjádřit třemi slovy, jak se liší nová Tichá dohoda od té staré?
Ničím. Pořád hrajeme na krev...

Zuzko, jak vás přijala kapela a jak na vás reagují fanoušci?
Zuzana: Z mého pohledu mne kapela přijala. Dlouhodobě jsem v pozici hosta, takže se chovám jako na návštěvě. Vlastně jsem tak trochu benjamín a kluci působí jako gentlemani. Máme hezký vztah. Obdivuju jejich hráčské schopnosti. Myslím, že když hrajeme spolu, vysíláme všichni hodně energie a navzájem se podporujeme. Chemický prvek značky TD cítí i fanoušci především na živých vystoupeních. Po koncertě mi lidi často přišli osobně poděkovat, že se jim naše vystoupení líbilo.

Co pro Vás znamená hraní v Dohodě? Je to Váš splněný sen?
Zuzana: Toho, že mne Dan pozval jako článek do jeho kapely, si vážím. Nezáleží mi moc na označení typu "host" nebo "nová zpěvačka". Jsem součástí melodické kytarové kapely. Troufám si říct, že jedné z nejmelodičtějších kapel v ČR. Je to pro mě víc než splněný sen, protože můj sen byl jednoduššího charakteru - hrát v kapele. Tak hraju. V Tiché dohodě…

Jaké s ní máte ambice?
Zuzana: Nepovažuji se za ambiciózní typ. Možná bych naší spolupráci přirovnala ke sportu, ke kterému mám blízko vzhledem k tomu, že jsem ze sportovní rodiny - víc než z hudební branže. Když mě někdo vytáhne na kolo, tak ujedu tolik kilometrů, kolik naplánuje. Nevzdám to a do kopce spíš přidám. Dan mě pozval do kapely, tak s ním budu hrát podle toho, jak to bude bavit nás i naše fanoušky. Hrajeme si pro radost. Vždycky je nám po zkoušce líp. Hudba léčí, proměňuje. Za Tichou dohodou se skrývá hodně práce a radost z hraní je až tou poslední třešinkou na dortu.


Foto: Evina Schmidová

KLUB 27? JEJICH HUDBA TU BUDE NAVŽDY

Máte nový klip k Achtung 30!, kterým připomínáte Klub 27, proč právě toto téma?
Dan: Ta píseň je o třicátém výročí Tiché dohody, ne o Klubu 27. Klub 27 je tam použit jako určitý symbol - příměr k té naší třicítce. Význam je v tom, že naši idolové z mládí nepřežili ani 27 let svého života a že už - bohužel - žádnou novou píseň ani desku nenatočí.

Zuzana: Klub 27 je v hudební sféře mystérium. Jak je možné, že tolik slavných muzikantů skončilo se svým životem v tomhle mladém věku? Možná ze sebe vydali víc než bylo v jejich silách. Je těžké zkrotit vlastní emoce. Pokud je neventilujete, zůstávají uvnitř a začnou žít vlastním životem. Hudebníci, kteří se dostali do mrazivého kruhu Klubu 27, už nevěděli, co se sebou. Možná toužili po vnitřním klidu. Ten v muzice nehledejte... Pokud jste tvůrci hudby, je to spíš neklid, který nedá pokoj, dokud nevyjde v podobě nějaké písně. Kapela Tichá dohoda tento rok oslaví 30. výročí vzniku. Přehoupla se přes 27. V klipu Achtung 30 narážíme na grunge - syrovost, nespoutanost ducha jako hnací sílu, kterou ale Dohoda dokáže zkrotit. Proto Achtung 30!. Ve slokách zpíváme s úctou o našich vzorech, které ta energie buď převálcovala, nebo zkrátka oni nevyhovovali takovým způsobem, že je někdo potřeboval sejmout. Je to píseň o úctě k našim vzorům. Ani smrt nás nerozdělí. Jejich hudba tu bude navždy.

Jak a kde probíhalo jeho natáčení?
Dan: Natáčeli jsme celkem čtyři dny v klubu Piánka Zákolany, kde chceme klip oficiálně pokřtít koncertem 23. září.
Zuzana: Je to bývalá továrna, kde se vyráběly klavíry značky Dalibor. Poměrně zajímavý industriální prostor.



Kdybyste měli tu moc a mohli vrátit život jednomu z Klubu 27, pro koho byste se rozhodli a proč?
Dan: To nejde takhle říct. Každý má svoji čáru života, karmu i úkol na tomhle světě. A ani bych nedokázal říct, že bych někoho z nich preferoval. I když můj největší guru byl asi John Lennon a ten do toho klubu zrovna nepatří. Chapmann ho zavraždil, když mu bylo rovných 40. Tady vlastně vidíte, že píseň není jen o Klubu 27...

Zuzana: Vždycky mě nejvíc mrzel dobrovolný odchod Kurta Cobaina. Vzhledem k těžké depresi, kterou prožíval čím dál tím víc intenzivněji ruku v ruce se stoupající popularitou, ten odchod ale chápu. Pochopila bych ale víc odchod ze scény. Potřeboval v tu dobu hodně lásky od svého okolí. Ale ani to okolí za sebevraždu není potřeba obviňovat. Sebevražda je prostě únik ze zamořeného vlastního světa. Může vám někdo představovat milion důvodů, jak vidět svět lépe. Ale když to tak nevnímáte a necítíte, tak tomu prostě nevěříte. Jeho poselstvím bylo "I hate myself and I want to die." Co Frances? Co Courtney? Dodnes si to bere za vinu a vyrovnává se s psychickým traumatem. Nebyl to férový krok, spíš poetické zakončení kariéry, o kterou nestál - protože byl opravdovej punkáč.

Dan: No, já si o tomhle myslím, že si prostě neměl píchat. Pak by to třeba psychicky zvládnul. To samý Lane Staley. A to jsme taky napsal v tom textu… ("….kdyby si Kurt nevšímal svejch žil/ještě by si nějaký album natočil….").

KAM JE NOHY TÁHNOU

Máte pěkný "přírodní" klip k písni Zas pryč tě tvý nohy táhnou, natáčeli jste ho vy, nebo jste si záběry od někoho vypůjčili? Jaký vztah máte k horám, které jsou v klipu?
Dan: Klip je sestřižen ze zakoupených profesionálních záběrů v kombinaci s dotáčkami hudebních nástrojů. Tematicky se vizuálně váže k obsahu textu, ale ten lze vnímat i v přeneseném slova smyslu - odejít někam pryč od rušivého šumu lidské společnosti. Vypadnout. Uzavřít se do sebe. Být sám. Můžete to vnímat i jakési oproštění se od každodenní reality, problémů, starostí.

Chytnu se názvu, kam vás ty vaše nohy táhnou?
Dan: Text se mi zrodil v hlavě na procházce se psem v polích. V původním textu jsem měl pole (Zas pryč tě tvý nohy táhnou, tam do polí…), ale symbol hor, stoupání do výše, je podle mě silnější, emotivnější, povznášející. Já osobně mám ale rád otevřenou krajinu - rovinu, velký horizont a volný prostor, svobodu. Prý měl rád takovouhle krajinu i T.G. Masaryk.

Zuzana: Tam do kopců. Dál od lidí. Jsem zvědavá na to, co přinese podzimní období. Máme v plánu dokončit desku a na to potřebujeme hodně klidu.

Co máte nyní v plánu, kde vás v nejbližší době uvidíme?
Dan: Odehrajeme koncert v Piánce Zákolany, kde pokřtíme klip Achtung 30!, a pak se soustředíme na přípravu nového řadového alba na rok 2017. Taky přemýšlíme o videoklipu ke třetí novince Zlatá ryba. Všechno strašně letí. Potřebuju zastavit a vydechnout, abych měl volnou kapacitu na psaní nových písní. Mám zatím dvě nové skladby, ale už teď je jasné, že to bude zase rock and roll! Další koncerty plánujeme taky až na rok 2017.


Achtung 30! - oficiální fotoset z natáčení klipu. Foto: Vendula Fantová

Co byste vzkázali svým fanouškům?
Dan: Aby nevěřili nikomu pod 30!
Zuzana: Let the bad times rockin'.

text: Hana Bukáčková, foto: archiv Tiché dohody

Témata: Tichá dohoda, Dan Šustr, Zuzana Vintrová, Blanka Šrůmová, Klub 27, Achtung 30!

zavřít