Tomáš Klus interview: Rodinu a kariéru neodděluji, jsem jen jeden člověk a nechci žít ve více světech

Vydáno 29.09.2017 | autor: Josef Martínek

Turné Recyklus Tomáše Kluse zahajuje už svou třetí etapu. Speciální koncert se odehraje 30. září v prostorech pražské Pragovky, kde na fanoušky čeká zajímavé celoodpolední vyžití. Se zpěvákem jsme si povídali i o duetu s jeho ženou Tamarou, o tom, zda chystá novou desku, a probrali jsme i neduh letošních festivalů - tedy nadměrnou účast politiků či subjektů s nimi spojených.

Tomáš Klus interview: Rodinu a kariéru neodděluji, jsem jen jeden člověk a nechci žít ve více světech Tomáš Klus interview: Rodinu a kariéru neodděluji, jsem jen jeden člověk a nechci žít ve více světech

Tomáši, na tvůj koncert v Pragovce 30. září lákáš heslem #jinykoncert. V čem bude jiný?
Otestujeme si tam koncept, kterým bych rád na Recyklus navázal. Chtěl bych dát lidem prostor k diskuzi, protože mám pocit, že největším problémem společnosti je to, že spolu nemluvíme. Má to pak za následek, že se objevují lidé, kteří chtějí mluvit za nás. V Pragovce bude i chill zóna s projekčním plátnem a spoustou stánků našich kamarádů, kteří dělají výborná jídla, kávu, čaje.

Tomáš Klus představí na koncertě v Pragovce duet se svou manželkou. Navíc převezme Zlatou desku

Takže to nebude jen koncert, ale spíš program na celé odpoledne?
Ano, bude to spíš takový prostor k pobytí, otevírat se bude už v 16:30. Bude se tam také promítat film Přátelství o naší kapele, navíc s bonusovým materiálem, který se původně do filmu nedostal. Co se týče koncertu, playlist obohatíme o písničky, které jsem dlouho nehrál, a dokonce i o ty, které jsem nikdy nehrál. Poprvé zazpíváme duet A pak s mou manželkou. A také představíme novou scénu, snažím se totiž bourat bariéru mezi pódiem a publikem a být lidem co nejblíž. Jako předkapela vystoupí Meme, což je boční projekt Matyáše Vordy a Františka Boříka z Mandrage. A bude voda zdarma, protože voda patří všem!

HUDBA JE PRO MĚ RITUÁLEM

K poslechu prý ve sluchátkách budou i demoverze tvých písní. Proč ses rozhodl tento nevydaný materiál zveřejnit?
Dokonce jsem uvažoval nad tím, že bych vydal desku svých demoverzí. Myslím si, že přes dema může člověk interpreta poznat nejvíc. Je to šance lidem ukázat, jak vnímám hudbu. Pro mě je totiž hudba především rituálem, který může v člověku vyvolat spoustu emocí a spojit je s lidmi. Dema mých písniček mají kolikrát 120 stop, je to záznam múz, které létají kolem. Nikdy nejdu do zkušebny s tím, že si jen zahraji, vždycky se nahraji, abych měl zaznemanáno, jak písnička vznikala.

Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat

Tento koncept budou mít i další zastávky podzimní Recyklus tour?
Pražský koncert bude v tomto ohledu výjimečný, ale věřím, že si něco z toho odneseme i do příštích let. Rád bych do budoucna vyhledával podobné zajímavé prostory, jako je Pragovka, které nejsou tolik využívané. Přál bych si, aby se lidé na takových místech setkávali a odehrávaly se tam zajímavé kulturní akce. Poprvé dělám něco s jasnou vizí, dřív jsem jen přijímal věci tak, jak jsou. Někdy je fajn si něco jen tak pachtlit na poslední chvíli, jenže pak se může stát, že se člověk probudí někde a neví, jak se tam dostal. Z toho pak plynula moje roční pauza. Chci v tomto konceptuálním pojetí pokračovat dál, člověk pak totiž nemusí nic dovysvětlovávat.


foto: Alexandra Laňková

Loňskou festivalovou sezónu jsi vzhledem ke své pauze vynechal, letos jsi ale na festivalech opět hrál. Co se na nich za ty dva roky změnilo?
Myslím, že moc věcí se nezměnilo, a to se mi na našich festivalech líbí. Jsem v tomhle trochu konzervativní. Proto mám rád Hrady CZ, kde člověk stráví léto se stejnou partou lidí, tak trochu tam jezdí do svojí rodiny. Pravda ale je, že mám menší výběr akcí, kde můžu hrát.

Vegani a vegetariáni na české hudební scéně: Proč Tomáš Klus, Ben Cristovao, Jindra Polák a další nejí maso?

Jak je to možné?
Protože některé akce jsou koupeny lidmi, se kterými nechci mít nic společného. Nemůžeme zkrátka hrát všude.

KDYŽ SPOLUPRACUJEŠ S NĚKÝM, KDO DĚLÁ V POLITICE, JSI SOUČÁSTÍ POLITIKY

Následující otázkou na tvou odpověď trochu navážu. Na festivalech se letos poměrně často objevovali politici, co si o tom myslíš?
Není to podle mě dobře. Někdo argumentuje, že jde o tak významné sponzory, že by bez nich akce v takovém rozsahu udělat nešla. Mně to ale přijde jako alibismus. V momentě, kdy člověk pořádá akci a vezme si peníze od někoho, kdo se tam na oplátku chce ukazovat, měl by s ním být spjatý a lidé, co tam hrají, by tomu měli být loajální. Když máš totiž nad hlavou logo nějaké firmy, tak se ztotožňuješ s tím, co ta firma dělá. Nejvíc mě mrzí, že lidé, co na takových akcích hrají, pak v backstage toho daného člověka kritizují. A to je pokrytectví. V momentě, kdy člověk ohne hřbet a vezme si peníze od někoho, s kým nesouhlasí, už mu ten ohnutý hřbet zůstane a je to na něm vidět.

LIVE: Hrady CZ na Rožmberku - Tomáš Klus rozesmál i dojal, Lucie Bílá byla za metalovou královnu

Myslíš si tedy, že když se člověk nechá sponzorovat subjektem spjatým s nějakým politikem, musí tím nutně vyjadřovat i svůj názor?
Když spolupracuješ s někým, kdo dělá v politice, jsi součástí politiky. Takhle to společnost vnímá. Pokud hraješ pro masu lidí a fotíš se s někým, ta masa to vidí. Můj idol se fotí s tímto člověkem, takže ten člověk je asi fajn. Na každého interpreta je upřeno nějaké světlo upozornosti, které svítí. A jestliže někdo to světlo investuje tak, že svítí na člověka, který chce po lidech jejich hlasy, stává se součástí té mašinérie. Je to jako hlásat ekologickou osvětu a pak hrát na stage ArcelorMittal. To není firma, která by byla ohleduplná k životnímu prostředí. Pokud říkám: "Buďme ohleduplní k životnímu prostředí" a následně hraju pod logem téhle firmy, pak lžu.

Platí tedy, že i ty sám si u každé akce zjišťuješ, kdo jsou její sponzoři?
Do naší koncertní smlouvy jsme začlenili to, že nehrajeme na akcích, které mají cokoliv společného s holdingem Agrofert. Doufám, že tuhle část smlouvy nebude nutno rozšiřovat.

BUĎ SÁM TOU ZMĚNOU, KTEROU CHCEŠ VIDĚT VE SVĚTĚ

Už jsi zmínil nový duet s tvou ženou Tamarou, jak tě napadlo nahrát s ní společnou píseň?
Prosil jsem ji o to už od dob, co jsme spolu. Odolávala dlouho, ale dnes jsem rád, že to přišlo až teď. Snažím se lidem předávat i nějaký pohled na svět a věřím, že dnes už jsou mí posluchači na takovou formu vyjádření připraveni. Kdyby píseň přišla před třemi lety, kdy byla moje žena ve zvláštní mediální nemilosti, asi by to nezpůsobilo to, co to může způsobit teď. Věřím, že teď to harmonicky zapadne do celku, že to koresponduje s tím, co prožívám a co říkám. Upřednostnil jsem svoji rodinu před svou kariérou, ale neznamená to, že má kariéra tím trpí. Jen to neodděluji, protože já jsem jeden člověk a nechci žít ve více světech najednou.

Píseň je plná naděje, zpíváš v ní o tom, že svět se promění. Věříš, že se opravdu promění?
Svět se musí proměnit. Je ve stadiu, kdy už je potřeba přestat kecat a začít spolu mluvit, na základě dialogu zjistit, kudy chceme svět vést. Každý by měl začít sám u sebe, protože většina problémů dnešní společnosti plyne z toho, že lidi nemají vizi. Přitom stačí, aby si každý na dvacet minut sedl sám se sebou a zamyslel se, co opravdu chce. Věřím, že jsme v podstatě všichni stejní, bez velkých rozdílů, že nikdo nechce mít špinavou planetu, nechce řešit konflikty tím, že se budeme střílet, to přece v podstatě člověka není. Kdo si nastuduje okolnosti, jaké vedly ke světovým válkám, ten zjistí, že teď jsme znovu na tom scestí. Pořád se to ale dá zastavit.

Už se nezdráhám o tom mluvit naplno i za cenu toho, že budu působit jako poblázněný sluníčkář. Chci termín pravdoláskař očistit a vrátit slovům pravda a láska to, co jim patří - že je to naše největší přirozenost. My všichni, ať vypadáme jakkoliv a věříme v cokoliv, chceme být šťastní a všem nám je lépe v harmonickém světě. Pojďme se jeden druhého zeptat, jak si můžeme pomoci, a vyvést společnost ze slepé uličky, do které jsme se nechali zavést tím, že jsme odevzdávali svůj hlas s mantrou, že náš hlas nic nezmění. Změní. Říkal to už Gándhí: Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.

Natáčíte k té písničce i klip?
Klip chystáme, režírovat ho bude Jordan Haj a uvažujeme, že bude mít i pokračování. Navazuji tady totiž trochu na předchozí singl Dobré ráno, který byl kritický ke stylu života, jakým žijeme. A pak je naopak o nalezení klidu. Třetí písnička na toto téma by měla teprve vzniknout a pojednávat bude o tom, jak ten klid vypadá - v mém případě tedy bude o mojí rodině.


Tomáš Klus si z posledního vyhlašování cen Žebřík odnesl tři ceny. Foto: Petr Tibi

Tvoje poslední deska Anat život není vyšla v roce 2015, chystáš další studiovku?
Mám několik nových písniček, ale myslím si, že z nich nebude nová deska. Takových, které bych dal na album, je zatím málo. Po rozhovorech s Jirkou Kučerovským a dalšími členy kapely teď trochu uvažují nad tím, že bych si desku udělal sám. Byla by to vlastně moje první sólovka, nikdy jsem si jako písničkář album sám neudělal, vždycky jsem k tomu někoho potřeboval. V momentě, kdy budu dělat další desku, chci aby měla jasný koncept, zatím ale ten čas nenastal.

text: Josef Martínek, foto: Alexandra Laňková (rozhovor), Lucie Levá (tituln), archiv

Témata: Tomáš Klus, Recyklus, Tamara Klusová

zavřít