Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat

Vydáno 21.02.2017 | autor: Josef Martínek

Vystoupením na vyhlášení hudebních cen Žebřík zahájí Tomáš Klus 10. března jarní část svého turné Recyklus. Chystá také svůj první živák nebo speciální koncerty Nablízko, kterými s kytaristou Jiřím Kučerovským zavzpomínají na staré časy, kdy vystupovali ve dvojici. Bavili jsme se ale také o chystané nové desce.

Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat. Foto: Lucie Levá

Tomáši, na podzim ses vrátil na pódia po roční pauze, během které jsi chtěl získat odstup od nových písní. Povedlo se to?
Ano. Potřeboval jsem obecně získat odstup, odkročit sám od sebe, podívat se na to, co chci, a to se mi povedlo. Získal jsem tím klid, protože v momentě, kdy vím, co chci, neexistuje žádná díra, kterou by unikala energie. Neunavuje mě moje práce, protože vím, proč ji dělám a jak ji chci dělat.

VIDEOROZHOVOR - Tomáš Klus: Hudba má být autentická, vadí mi, když potkám punkera, co je spíš podnikatel

Před tím rokem jsi to nevěděl?
Byl jsem už příliš zahrabán v tom, co si o mně kdo myslí, a vlastně jsem už nevěděl, co si o sobě myslím já sám. Bylo to pro mě svazující, především proto, že jedna z nejdůležitějších věcí v mém životě je svoboda. Tu jsem získal, když jsem si od všeho odpočinul, a především, když jsem si uvědomil, že už nemusím nic hledat. Všechno, co jsem od života chtěl, už mám a teď jde jen o to opečovávat to, abych to měl napořád.

CHLAPI SE MNOU PŘESTÁVAJÍ MÍT PROBLÉM

Co ještě se za ten rok změnilo? Když se teď na koncertě rozhlédneš po publiku, vnímáš něco jinak?
Řekl bych, že moje publikum je teď pestřejší, a to i stran pohlaví. Mám pocit, že se mnou chlapi přestávají mít problém, asi pochopili, že mi nejde o to jim svým zpěvem odloudit jejich drahé polovičky, ale o to, aby nám bylo dobře. A když říkám "nám", myslím nám všem na planetě. To, co mi dává obrovskou svobodu, je vědomí, že přeju všem lidem, aby byli šťastní, a dělám pro to maximum.

vložte odkaz, text nemažte

Playlist turné Recyklus vybírali fanoušci, už několikrát jsi říkal, že tě překvapilo, když se do něj nedostala píseň Pánubohudooken. Je naopak nějaká, u které tě překvapilo, že se do té postupové dvanáctky dostala?
Jsou dvě takové. Nepřekvapilo mě, že se tam dostaly, ale spíš to, že jsou takhle vysoko. Chybíš mi byla dokonce na druhém místě, na sedmém místě se umístila Nezapomínej, což mě potěšilo, protože ji mám rád. A nevěděl jsem, že ji mají takhle rádi i fanoušci.

Písně jste v duchu Recyklusu předělávali do nových aranží, osvědčily se všechny zrecyklované verze?
Přistoupili jsme zodpovědně k tomu, že písničky, které vybrali lidi, jsme se opravdu snažili recyklovat. Jenže jsme se pak trochu zacyklili, protože když jsme moc přemýšleli o tom, jak to udělat jinak, zjistili jsme, že některé se udělat jinak nedají. Pak totiž neznějí moc dobře. Verze, které hrajeme teď, jsou ty nejlepší možné.

Nominace Žebříku ovládli Tomáš Klus, Ewa Farna a Slza, šance mají i Kryštof, Hentai Corporation, Jelen, UDG, Michal Hrůza či David Koller

Chystáš také koncerty Nablízko, kde s Jirkou Kučerovským odehrajete každý večer vždy jednu z tvých starších desek. V Praze zahrajete na konci února (22., 24. a 25.) třikrát. Jak jste na takový koncept přišli?
S Jirkou slavíme letos deset let spolu, přemýšleli jsme, čím bychom to oslavili. A došli jsme k tomu, že není lepší způsob než zavzpomínat na staré časy. Nepojali jsme to jako turné, rozhodli jsme se, že když budeme mít zrovna čas, někam spolu vyjedeme a zahrajeme starší desky. V Praze to budou po tři večery písničky z první desky Cesta do záhu(d)by.


Tomáš Klus s turné Recyklus ve vyprodaném Foru Karlín. Foto: Matěj Třasák

NOVÉ PÍSNIČKY BUDOU BÍLÉ, AŽ RŮŽOVÉ

V minulosti jsi často testoval nové písničky na koncertech ještě předtím, než vyšly. Netajíš se tím, že během roční pauzy jsi tvořil, chystáš tedy znovu naživo něco nového zahrát?
Tentokrát nejspíš ne, ale ne z toho důvodu, že bych si chtěl novinky schovávat pro sebe. Ty písničky jsou takový mezičlánek, snažím se najít novou formu toho, co chci hrát, jak to chci hrát a jak psát texty. U každé mé desky se něco změnilo, ať už výrazový prostředek nebo aranže. Potřebuji dozrát k tomu, co z těch nových skladeb vzejde. Mám v hlavě tři cesty a musím si vybrat jednu, zároveň ale vím, že na to nemusím tlačit, protože desek už mám relativně dost a klidně si mohu dovolit ji letos nevydat.

Tomáš Klus chystá kromě jarního Recyklusu a živáku i koncerty Nablízko. Odehraje na nich kompletní první tři desky

Takže nedokážeš v tuto chvíli říct, jak bude nové album vypadat?
Myslím si, že písničky docela drží pohromadě, protože jsou propojeny tématicky, jsou hodně experimentální, "divné". Tím, jak jsou divné, dávají dohromady celek. Jenom nevím, jestli nejsou divné moc.

HLASUJTE VE 2. KOLE ANKETY ŽEBŘÍK: TOMÁŠ KLUS MÁ 3 NOMINACE

Jaké téma tě při psaní nejvíc ovlivnilo?
Minulá deska Anat život není odrážela moje obavy, zpíval jsem o tématech, u kterých mě mrzí, že se neřeší. Byl to takový stín, moje strachy. Zato teď je to naopak hodně bílé, až růžové, jsou to chvalozpěvy na ženství, na děti, na život jako takový a všechno, co teď prožívám. Vítám tam svého syna, který v době, kdy jsem desku psal, ještě nebyl na světě. A zvukově je to dost experimentální, hodně jsem samploval, používal různé "krabičky" ke kytaře a hrál si.

POCIT, KDY NĚKOMU POMŮŽEME, JE ÚPLNĚ OMAMNÝ

To je asi celkový přerod v tvé tvorbě, zatímco dřív jsi měl tendenci věci kritizovat například prostřednictvím politických písní, teď spíš chceš vyzdvihnout to pozitivní, že?
Myslím si, že to je cesta, a nejenom moje, ale i pro nás jako společnost. Jsme vystrašení množstvím informací, které máme. Jestli se z toho chceme vymanit, musíme začít myslet pozitivně. Ten termín "myslet pozitivně" zní sám o sobě hrozně, asi jako termín "ezoterika", protože se s ním dobře obchoduje. Sám jsem si pozitivní myšlení uvědomil na obrazu své rodiny. Před rokem jsem měl pocit, že se musí něco stát, musím najít štěstí. Pak jsem zjistil, že štěstí už mám a že lidí jako já, kteří mají rodinu, a přesto pořád něco hledají, je hodně. My už ale nemusíme nic hledat, jako společnost už nemusíme nikam růst, jsme obří, lidstvo je geniální. Ale nevidí to, pořád chce víc. Problém je v tom, že větší prostor v našich životech dáváme nenávisti, než abychom se učili toleranci a respektu. Je totiž snažší někoho pošlapat, než ho obejmout. Přitom ten pocit, kdy někomu pomůžeme a překonáme své předsudky, je úplně omamný.

Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby a klipy natočili Tomáš Klus, UDG nebo Jelen

Razíš tenhle přístup také v tématu ekologie, ktetému se věnuješ v projektu Recyklus?
Ano, došel jsem ke zjištění, že je nutné bojovat proti skepsi. Jsou lidé, kteří řeknou: "Stejně se to všechno hodí na jednu hromadu." Ale nehodí, protože jsou tu naštěstí ti, kteří to nedopustí. Nechci nikomu říkat, co má, nebo nemá dělat. Chci jen využít svojí pozice k tomu, abych lidem, které toto téma zajímá, mohl zprostředkovat kontakt s těmi, kteří jsou schopni o dané problematice fundovaně mluvit.

Pozoruješ, že si tu ekologickou osvětu začínají lidé skutečně brát k srdci?
Vidím to z mailů, které mi chodí, i z autogramiád po koncertě. Od lidí se dozvídám spoustu zajímavých příběhu, například od paní, která učí ve školce a zorganizovala tam ekologickou přednášku. Pak jí prý začali do školky chodit rodiče s tím, že se z jejich dětí stali ekologičtí fanatici. Například hlídali babičku, aby vyhazovala každý druh odpadu od příslušného koše. To je skvělé, protože v tomhle věku děti vnímají víc než dospělí.

Z turné vzejde i živák Recyklus živ(j)e. Co na něm všechno bude? Dostane se tam kromě záznamu koncertu i nějaký bonusový materiál ze zákulisí?
Především to bude postavené na živém záznamu písniček. Mám v tomhle ohledu moc rád Neila Younga, který svoji kapelu vnímá jako polobohy. Já ji tak také vnímám a nedovedu si představit, že budu hrát s někým jiným. Jsem pyšný na to, jak hrají - a jak hrají živě. Ve studiu nad vším moc přemýšlíte, kdežto na koncertě se projeví naturel daného šlověka. Bonusový materiál tam také bude, zatím se ale teprve řeší, v jaké podobě.

Na podzim jsi vydal nový singl Dobré ráno, který ještě nemá videoklip. Plánuješ nějaký natočit?
Klip už je, ale pořád ještě není (smích). Máme ho, ale není dosud v tom stavu, že bychom ho takhle chtěli dát ven.

Koncerty v rámci Recyklus Tour 2017:
10. 3. Plzeň, Hudební ceny Žebřík, DEPO2015
11. 3. Chomutov, Městská sportovní hala
17. 3. Tábor, Hotel Palcát
18. 3. Brno, Semilasso
20. 3. Brno, Semilasso
24. 3. Karlovy Vary, Lidový dům
25. 3. Karlovy Vary, Lidový dům
31. 3. Jindřichův Hradec, KC Jitka
1. 4. Pardubice, IDEON
7. 4. Hluk, Sportovní hala
8. 4. Vsetín, Kulturní dům
13. 4. Kladno, Dům kultury
14. 4. Kolín, Staré lázně
22. 4. Děčín, SD Střelnice
12. 5. Třinec, Werk Arena
19. 6. Nové Mesto nad Váhom, Športová hala
21. 6. Banská Bystrica, Ministry of Fun
22. 6. Pezinok, Amfiteáter 

text: Josef Martínek, foto: Lucie Levá (rozhovor), Matěj Třasák (koncert), promo

Témata: Tomáš Klus, Recyklus, Žebřík, Jiří Kučerovský, Nablízko, ekologie

zavřít