UDG interview: Koncerty vnímáme jako příjemná setkání s fanoušky. Bývají to velké party!

Vydáno 06.03.2017 | autor: Jaroslav Noska

Ústečtí UDG jsou momentálně se skupinami Trocha Klidu a Ovoce na jarní části svého turné k aktuální desce. Jejich Emotikon vyšel již před rokem. Kromě zhodnocení tohoto období jsme zjišťovali, na co se mohou fanoušci těšit na koncertech, nebo kde se vzaly Jugiho dámské šaty, bez kterých si již živá vystoupení nedokážeme představit. Odpovídali nám Volt a Petr Vrzák. 

UDG interview: Koncerty vnímáme jako příjemná setkání s fanoušky. Bývají to velké party! UDG interview: Koncerty vnímáme jako příjemná setkání s fanoušky. Bývají to velké party!

Je to už rok, co jste vydali album Emotikon. Jak hodnotíte toto období?

Volt: Album se dostalo snad mezi všechny potenciální posluchače. Jsme s deskou spokojeni, máme pozitivní kritiky, lidi na koncertech si nový písničky zpívají a znají je. Takže za nás je to velká spokojenost.

LIVE: Votvírák v sobotu ovládli UDG, Kryštof točili film

 

Festival Votvírák je pro vás a fanoušky pověstný nezapomenutelnými okamžiky. Tak tomu bylo i v minulém ročníku, kdy vám na pódiu asistoval vozíčkář. Kde se vzal tenhle nápad?

Petr: Jde o pro nás asi nejznámějšího vozíčkáře v republice, seznámení proběhlo přirozeně, přišel na koncert, kde se s námi chtěl vyfotit. Dali jsme se do řeči, má i příjemného tátu, který se o něj dost stará. Vozí ho hodně na koncerty, protože jak jeho samotného, tak i tátu baví muzika. Za rok objedou mnohem víc akcí než zdravý člověk. Dle mého názoru není koncert, na kterém by nebyl. Vždycky se s tou kapelou chce potkat, vyfotit, napíše si o tom post na Facebooku, takže ani my jsme ho samozřejmě neodmítli a tímto se s ním seznámili. Od té doby platí, že když hrajeme někde poblíž, vždycky přijede. Je to takový přirozený přátelský vztah. Pro nás to znamená stoprocentně zážitek na celý život. 

 

JUGIHO DÁMSKÉ ŠATY? JE TO Z POHODLNOSTI

 

Jak vznikl nápad na "Jugiho" dámský šaty, ve kterých vystupuje na koncertech?  

Petr: Po tom pátráme my všichni. Když jsme natáčeli klip Duše slečny Mai, tak jsme to měli rozhozený na dvě party. V jedné byl právě Jugi, dále Bohouš a Adam… a pak druhá parta já s bráchou. Nevěděli jsme, co natočit, chtěli jsme trochu bizar, a když jsme viděli, jak se Bohouš a Jugi převlíkli do dámských šatů, tak jsem přemýšlel nad tím, jestli tam náhodou není skrytá touha být ženou. (smích) Ale pravý důvod je asi ten, že se mu v těch šatech lépe hraje. Potřebuje mít volný nohy, což mu šaty umožňují, nemůže hrát v džínách - když má ty nohy volný, fungují líp. Takže to vzniklo vlastně z pohodlnosti.

vložte odkaz, text nemažte

 

 

Ted už je ale těžké si je na koncert nevzít. Pro fanoušky už to patří k UDG...

Volt: Jo, stalo se to zvykem, on už se na to chtěl tolikrát vykašlat, říkal, že bude hrát v kalhotách jako normální bubeník. Ale lidi už jsou na to natolik zvyklí, že když jednou hrál v kraťasech, po koncertě za ním šli a vyptávali se ho, proč neměl šaty. Místo toho, aby to musel všem vysvětlovat, je tedy nosí dál. 

Když jsme hráli ve Znojmě a Vinobraní a Jugi zjistil, že nemá šaty, vyběhnul do první řady za nějakou holkou, jestli by mu je nemohla skočit koupit. Holka doběhla k prvním Vietnamcům a přinesla mu je. 

Petr: On má teda ještě k tomu svojí vrchní šičku. Paní z večerky z místa, kde bydlí, a ta mu šije výrazný modely.

 

UDG chystají dva klipy a vyjíždějí na Emotikon tour, pojede s nimi OVOCE

 

Plánujete aktuálně nějaký videoklip? 

Petr: Plánovaný druhý singl z alba Emotikon je písnička Prach a dým. Udělali jsme takovou výjimečnou věc - písničku jsme vzali a snažíme se ji přepracovat, děláme k ní novou aranž, takže bude odlišná od verze, kterou lidé znají z desky. Zkusíme ji udělat malinko jinak. Možná trochu moderněji. Zrovna teď probíhá práce s producentem Petrem Fiderem, uvidíme jaký bude výsledek, necháme se překvapit, co z nás ve spojení s Petrem vypadne. Ale spolupráce je to příjemná, Až to bude hotový, tak se k tomu natočí videoklip.

Volt: Zároveň máme roztočený ještě jeden videoklip a to bude vlastně takový live video, který bude sestříhaný z naší podzimní šňůry. Navíc ještě něco dotočíme na jaře v Lucerna Music Baru.

 

UDG chystají dva klipy a vyjíždějí na Emotikon tour, pojede s nimi OVOCE

 

Je jarní turné odlišné od toho podzimního?

Petr: Rozhodně, obnovili jsme playlist, aby to bylo zajímavý i pro lidi, kteří už nějaký naše koncerty viděli. Budeme se snažit zapojit hodně písniček z nový desky plus samozřejmě výběr těch nejlepších z předchozích alb. Mmomentálně jsme dali peníze i do nějakého vybavení stage, takže mámě takovou novou choreografii.

Volt: Ne že bychom tam měli nacvičený nějaký kroky, ale např. to na pódiu víc bliká. 

 

S kým jedete aktuální část turné?

Volt: Jedeme ve trojici, bereme mladou začínající kapelu Trocha klidu jako support. Kluci koncert otevřou, pak hrajeme my a na závěr skupina, která bude takový after band - tedy Ovoce.

 

A nakonec pár vět o vašich koncertech. Jak je vnímáte? Víme o vás, že pro vás je každý koncert party, a ne jen show... 

Petr: Dost si zakládáme na tom, aby naše koncerty nebyly jen o tom, že člověk přijde, zaplatí si vstupenku, hodinku a půl se koukne a jde domů. My to tak nějak bereme jako příjemný setkání se s lidma, s našimi fanoušky. Jednoduše velká party. 

 

Text a foto: Jaroslav Noska (www.noska-art.cz)

 

Témata: UDG, Ovoce, Trocha klidu, Emotikon, koncerty

zavřít