ukradenÝovoce interview: Těšíme se, až budeme zase vystupovat pod původním názvem, nevzdáme se ho!

Vydáno 12.01.2016 | autor: Nicola Bernard

Nejen fanoušky kapely zakázanÝovoce, jejiž jádro v současnosti používá přízvisko ukradenÝovoce, zajímá, jak to půjde po personálním rozkolu, kdy se od většiny sestavy odpoutal Yaris Sládeček, dál. Komu zůstane logo a název? Jak se celá situace vyvíjí, zjišťovala u trojice Pišto, Láska a Franc naše redaktorka Nicola Bernard.

ukradenÝovoce interview: Těšíme se, až budeme zase vystupovat pod původním názvem, nevzdáme se ho! Kdo bude novým členem kapely ukradenÝovoce?

Úvodní otázka je skoro jasná... Nejen v internetových magazínech si mohli čtenáři a fanoušci povšimnout, co se kolem vás v posledních dnech událo. Mohli byste stručně "zasvětit" do situace čtenáře, kteří změny ještě nezaregistrovali?
Pišto: Stručně? Rok a půl se náš, teď už bývalý, basista choval, řekněme, nekolegiálně a celé to z jeho strany vyvrcholilo registrováním názvu a loga naší kapely na jeho osobu bez vědomí kohokoliv z nás. Dále ukradl kapelní profily na Facebooku a YouTube, ač je nikdy nespravoval, a ze zkušebny zcizil společné kapelní věci - zpěvový aparát, koncertní bannery, merch stan a další drobnosti, mezi kterými bylo i pár osobních věcí.

Část z těch osobních už k dnešnímu dni vrátil. Údajně věci přemístil do kapelní dodávky - skupina však dodávkou nedisponuje, jedná se o agenturní dodávku, od které my, na rozdíl od něho, nemáme klíče. Dali jsme mu do 31. 12. 2015 termín, aby dal vše do pořádku. Jelikož se tak nestalo, kromě jiného jsme vydali prohlášení, aby fanoušci věděli, co se stalo. Pár hodin (Láska: pár okamžiků) na to vydal své prohlášení plné různých pokroucenin a házení viny na kohokoliv jiného, jen ne na sebe. Na svou stranu díky svým úpravám reality dostal i manažera a bývalého kytaristu. A dál už to znáte. (smích)

Franc: Vůbec nevím, o čem tu mluvíte, ve čtvrtek jsme měli zkoušku a byl jsem v šoku, jak ta basa hrála!! (kapela měla ten den zkoušku s novým basákem, pozn. autorky) Jediné, co k tomu mohu napsat! Lidi, prosím nelžete, je to hnus!!

Vypjatá situace ve skupině zakázanÝovoce: Spory vyvolával Láska, vrátím kapele původní směr, říká Yaris Sládeček

Poté jste se rozdělili na dva ostrovy, a tak tu vznikly určité spory o název a logo. Máte v plánu dále používat název zakázanÝovoce, nebo zůstanete u nově zvoleného názvu ukradenÝovoce?
Pišto: Žádost na Úřad pro průmyslové vlastnictví je pouze podaná, takže název zakázanÝovoce může používat kdokoliv. My se samozřejmě názvu naší kapely nevzdáme, jen na dočasnou dobu přidáváme přízvisko ukradenÝovoce, aby v tom fanoušci neměli zmatek.
Franc: Ano, zatím je to podané, ale pro mě je samozřejmě jasný, že akorát někdo zbytečně vyhodí dost peněz za věc, kterou nikdy nedostane. My se nevzdáme!

A co logo?
Pišto: Logo je ten samý případ jako název. Těšíme se, až budeme zase naše kapela s naším názvem, a ne jednotlivec, vydávající se za naši skupinu.

Skupina zakázanÝovoce byla prý okradena jedním ze členů kapely

Nyní tedy až na bývalého basáka budete hrát ve skoro stejné sestavě jako předtím - tedy Franc, Pišto a Láska. Máte v plánu přijmout nového basáka, nebo už nějakého nového člena na tento post máte? A podle čeho jste vybírali? Byl vyhlášený nějaký konkurz, nebo jste prostě vybírali jen "trefou do černého"?
Pišto: Vytipovali jsme si pár basistů "online", pár z nich jsme po úvaze zkontaktovali a podle pocitu jsme jednoho pozvali do zkušebny s tím, že pak případně zkusíme dalšího v pořadí. Hlavně už žádný konkurzy, prostě buď to bude dobrej týpek a basák, nebo ne. A ten první byl obojí.
Franc: Já třeba výběr nechtěl nějak uspěchat, napsali jsme si pár tipů, něco si k nim s klukama řekli a pak jsme udělali zkoušku s jedním z nich, který nám přišel nejvíc sympatickej a rozumnej!! (smích) Jsem rád, že nás i o tom přesvědčil, mezi nás už patří a je to ten vyvolenej!



Všimla jsem si, že máte společné koncertování s kolegy Covers for Lovers a Totální nasazení. Jak to bude s koncerty dál, máte v plánu nějaké turné na úvod celé "proměny", popř. společné turné s jinými formacemi?
Pišto: Chystáme toho mnoho, jaro odjedeme převážně ve společnosti těchto part. S Totálním nasazením jsme už dvě turné odjeli a rádi zavzpomínáme na ty 4, resp. 3 roky zpátky. Nebudeme to ale s koncerty přehánět, chceme toho na jaře stihnout víc, navštívit studio, stoupnout si zase před kameru….
Franc: Totální nasazení jsem poslouchal ještě v době, kdy jsem doma bouchal do hrnců a kopák jsem měl z krabice od pracího prášku, takže bude pro mě čest si s nimi zase zablbnout na jednom pódiu. Myslím, že se připravuje dost věcí. Jediné, co k tomu lze říct, je, že se máte na co těšit. I přestože se nám druhá strana snaží zabránit v tom, abychom zase fungovali jako kapela a parta kámošů, uvidíme se už brzy na koncertech!

A co účast na festivalech?
Pišto: Jako každý rok projedeme republiku křížem krážem a všude ukážeme, že zakázanÝovoce nepatří do popelnice.
Franc: Krásně jsi to řekl!!! (posílá pusu Pištovi, smích)

V souvislosti s touto kauzou jsem si všimla, že poslední sestava bývá obviňována z určité změny stylu, odklonu k popu atd. – jak to vidíte vy?
Pišto: Je jasný, že nějaká změna se děje – všichni a všechno se mění, vyvíjí, prochází časem. Naše kapela od začátku měla určitý vývoj – jinak by pořád točila ty samý desky. Nechápu třeba, že někdo řeší nějakou pomalou píseň z poslední desky a nazývá ji popovou; přitom podobné písně jsme měli už na desce z roku 2010 – to nikomu nevadí? Přijde nám, že jen teď se hledá cokoliv špinavého, co na nás hodit. Ale tohle opravdu nedává smysl ani logiku.

Hodně se probírá i post "ne-původního" člena Lásky, který údajně většinu dění rozpoutal. Co si o tom myslíte vy?
Pišto: Je to celé nesmysl – tedy to, co proběhlo médii. Láska tu kapelu nikdy nerozbíjel – naopak, přinesl do ní něco nového, snažil se vždycky o to, aby šla dopředu a měla smysl. A konečně přišel někdo, kdo umí aspoň trochu hrát na kytaru (smích). A jestli ho z rozvracení skupiny obviňuje někdo, kdo s námi za poslední rok strávil jen minimum času, tak to určitě nemá ze své hlavy a neví, o čem mluví.
Franc: Je až vtipný, že 99 % věcí, ze kterých byl Láska veřejně obviněn, dělal úplně někdo jinej.

Tak bych se chtěla zeptat přímo jeho. Lásko, co si o tom - a vlastně o celé situaci - myslíš?
Láska:
ZDE je k přečtení prohlášení, kterým jsem reagoval na všechny ty nesmysly, co jsem se o sobě dočetl. Nechtěl jsem to už dál rozmazávat – přeci jen, špinavé prádlo se má prát doma, a ne na ulici. Bohužel moje mlčení by si určitě mnozí vyložili jako tichý souhlas... a to by teda nešlo!



Nejbližší koncert již v nové sestavě bude možné navštívit 29. ledna v Písku. Do Divadla pod Čarou dorazí i Totální nasazení a Covers for Lovers. Facebooková událost a pozvánka je ZDE.

Nicola Bernard

zavřít