VIDEOROZHOVOR: Martin Harich: Už vím, že dobrá hudba nemusí být jen hustá a mastná

Vydáno 20.06.2016 | autor: Josef Martínek

Kdysi mu odpůrci říkali "slovenský Justin Bieber", ale Martin Harich si šel trpělivě svou cestou, která nyní přináší ovoce. Po loňském úspěchu v britském X Factoru, kde se dostal až mezi posledních šestnáct chlapců, plánuje novou desku. "Písničky chci nechat vyzrát, hudbu dělám srdcem," říká sympaticky. 

VIDEOROZHOVOR: Martin Harich: Už vím, že dobrá hudba nemusí být jen hustá a mastná "Do Santiaga de Compostela jsem šel pěšky 28 dní, " říká Martin Harich. Foto: Jaroslav Noska


TOULAL JSEM SE VE SVÉM ŽIVOTĚ

Jak Martin Harich připouští, jeho tvorbu výrazně ovlivnilo cestování po světě. "Měl jsem toulavé období, byl jsem na pouti do Santiaga de Compostela ve Španělsku, pak jsem jel do Číny. Asi to nebyla náhoda, toulal jsem se i ve svém životě," vzpomíná. Pouť do Santiaga přitom trvala 28 dní, kdy šel pěšky. Ušel zhruba 30 kilometrů denně. "Doporučil bych to každému, svému příteli i nepříteli".

BLOG: Martin Harich píše o britském X Factoru i o tom, proč neodvysílali jeho vystoupení

Inspirace, kterou na cestách nabral, se určitě podepíše i na nové desce. "Chci nechat napřed písničky vyzrát. Kdybych udělal desku způsobem, jako jsem to dělal doteď, mohl bych vydat rovnou pět alb," vysvětluje. 

Oblibu našel Martin v poslední době zejména v akustické hudbě. Fanoušci ocenili například píseň Tichý večer, ve které zhudebnil báseň padlého vojáka. "Text napsal dvacetiletý partizán, který zemřel, když mu bylo tolik jako dnes mně. Měl jsem husí kůži, když jsem hledal tóny k jeho textu".  Jak se dozvíte ve videu níže, projekt bude pokračovat a protne se dokonce s filmem. 

Z X FACTORU JSEM BYL VYSTŘÍHNUT

Povídali jsme si i o jeho působení v britském X Factoru, kde se probojoval až mezi 16 posledních chlapců. Žádné z jeho soutěžních vystoupení však nebylo odvysíláno. "Bylo to kvůli mým závazkům na Slovensku, kvůli mým smlouvám jsem musel být vystříhnutý," přiznal. 

vložte odkaz, text nemažte

Ve videu nám popsal také to, jaký vidí rozdíl mezi českou a slovenskou talentovou soutěží a tou britskou. 

Kromě příprav nových písní (nedávno vydal singl Under The Lamps) se nyní bude převážně věnovat hlavně koncertování. "Poslední dobou chodím rád hrát sám jen s kytarou. Dříve jsem to zatracoval, myslel jsem si, že dobrá hudba musí být hustá a mastná. Až později jsem dospěl k tomu, že je to o energii, kterou do toho dáte," říká. Nyní má tak rád vystupování s kapelou i hraní s akustickou kytarou. 

 text: Josef Martínek, foto a video: Jaroslav Noska (www.noska-art.cz)

Témata: Martin Harich, SuperStar, X Factor, pouť do Santiaga de Compostela

zavřít