VIDEOROZHOVOR: Michal Prokop - Pracuji na novém albu, i když kmotřička smrt vyčistila řady mých spolupracovníků

Vydáno 20.01.2020 | autor: redakce

Jedna ze stěžejních osobností domácí rockové scény ani po sedmdesátce nelení. Michal Prokop stíhá přes padesát koncertů ročně, některé se svou kapelou Framus Five, jiné s akustickým triem. Spolupořádá festival Krásný ztráty a po letech spřádá plány na nové album. Speciální vystoupení odehraje s Framus Five 13. března na udílení cen Žebřík v Plzni.

VIDEOROZHOVOR: Michal Prokop - Pracuji na novém albu, i když kmotřička smrt vyčistila řady mých spolupracovníků VIDEOROZHOVOR: Michal Prokop - Pracuji na novém albu, i když kmotřička smrt vyčistila řady mých spolupracovníků

Michal Prokop se během své kariéry dočkal mnoha poct, tou první bylo už v roce 1967 vítězství v kategorii zpěváků na Československém beat festivalu. "S kapelou jsme tam přišli jako totální amatéři, neměli jsme ani žádnou nahrávku. Znali nás jen lidé z Prahy 4, kde jsme se pohybovali. Na festival jsme se dostali jako objev, prošli jsme několika soutěžními koly. Ne že bychom hráli tak úžasně, ale hráli jsme něco úplně jiného," vzpomíná zpěvák.

Michal Prokop si přizval na vánoční koncert do Fora Karlín Ivana Hlase a Precedens

Prokop & Framus Five už tehdy čerpali ve své tvorbě z r'n'b, soulu i funku, tedy hudby, kterou zástupci komunistického režimu neslyšeli příliš rádi. "Začínali jsme ještě za prezidenta Novotného, pak přišlo Pražské jaro a trochu jsme se začali otevírat světu. Hudba, kterou jsme hráli, u nás byla Popelkou. Od začátku jsem věděl, že s ní žádné zlaté slavíky nepoberu. Ale byli jsme hodně zapálení, zpívali jsme jenom anglicky, tehdy to ještě šlo. Tím, co bylo jiné, než jsme dělali my, jsme pohrdali," dodává dnes už s nadhledem,

Třicet let od událostí listopadu 1989 připomněli v Ostravě Tomáš Klus, Aneta Langerová nebo Michal Prokop


NOVÉ ALBUM? MÁM ŠEST DEMONAHRÁVEK, ALE NEHONÍ MĚ ŽÁDNÝ TERMÍN

Se studiovými alby muzikanti šetří, to poslední Sto roků na cestě se datuje už do roku 2012. "Vždy potřebuji nějaký impuls, který zrovna v létě zcela náhodně přišel. Hlásím, že jsem zahájil práci na novém albu. Už mám asi šest demonahrávek. Nehoní mě žádný termín, tak uvidíme, třeba se to povede. Sám jsem už desku z roku 2006 považoval za poslední," vypráví Prokop. Zároveň přiznává, že si tvorbou nové hudby tak trochu dokazuje, že na to ještě má. "Říkám si, že tu poslední desku mám asi ještě před sebou."



Do procesu zapojuje také nové textaře. "Kmotřička smrt v posledních letech výrazně vyčistila řady mých spolupracovníků," vysvětluje Prokop a jmenuje své dvorní autory Pavla Šruta, Petra Skoumala i Ladislava Kantora, který se podílel na ceněném albu Kolej Yesterday. "Je to čím dál tím těžší, nahradit takové lidi je problém." Počítá však s příspěvkem kolegů z kapely Luboše Andršta i Jana Hrubého. 

Michal Prokop & Framus Five budou jedním z koncertních hostů na vyhlášení Hudebních cen Žebřík, které se uskuteční 13. března v plzeňském DEPO2015. Dále vystoupí Monkey BusinessMarpo & TroubleGang, Mňága a ŽďorpJohn Wolfhooker a další. 

video: Karel Holubička, foto: Lukáš Knoll, Tomáš Fan, rozhovor: Jarda Hudec

Témata: Michal Prokop, Framus Five, Luboš Andršt, Žebřík

Mohlo by Vás zajímat

zavřít