VIDEOROZHOVOR: Tomáš Klus - Na pódiu potřebuji podávat výkony, mít pocit, že jsem odevzdal všechno

Vydáno 20.12.2018 | autor: Jarda Hudec

Tomáš Klus má za sebou nabitý rok, ve kterém vydal svou novou desku SpOlu. K dostání je i na vinylu. Po úspěšném podzimním turné má mnoho plánů také na příští rok. Vedle projektu CirKlus, který ho zavede do šapitó, se spojí s Janáčkovou filharmonií, aby s ní nahrál desku a vyrazil na koncerty. Už 8. března bude Klus se svou Cílovou skupinou koncertním hostem vyhlášení ankety Žebřík v Plzni. 

VIDEOROZHOVOR: Tomáš Klus - Na pódiu potřebuji podávat výkony, mít pocit, že jsem odevzdal všechno VIDEOROZHOVOR: Tomáš Klus - Na pódiu potřebuji podávat výkony, mít pocit, že jsem odevzdal všechno

O vinyl si prý fanoušci dlouho psali. "Jsem plodný jak na děti, tak i na písně," žertuje Klus. Na LP je proto jednadvacet písní a vychází v několike edicích. Jedna z nich má rozsah pouhých sto osmi kusů. 

Písničkář absolvoval na podzim turné, na kterém nové skladby představil se svou Cílovou skupinou živě. Jeho koncerty trvaly tři hodiny. "Jsem na to asi trochu nemocný, protože tím, jak jsem od malička sportoval, potřebuji podávat výkony, mít pocit, že jsem ze sebe odevzdal všechno," vysvětluje. Dodává, že novou desku hrál kompletně celou. 

Album SpOlu zvítězilo v českém prodejním žebříčku, u posluchačů má tedy úspěch i navzdory tomu, že neobsahuje žádné jednoznačné rádiové singly. "Líbilo by se mi, kdyby nás rádia hrála, protože v momentě, kdy lidem na festivalech zahraješ něco, co znají, se s nimi úplně jinak pracuje," říká. S vkusem dramaturgů se však míjí už zhruba šest let.

Aktuálně desku reprezentuje klip Dobrodružce, který poukazuje na xenofobii v české společnosti. Píseň si k vizuálnímu zpracování vybrali sami režiséři Jordan Haj a Givinar Kříž.

Na rok 2019 chystá Klus další část SpOlu tour, zavítá i na Slovensko. Poté vystoupí na festivalech a připravuje také projekt CirKlus v šapitó s podtitulem Konverzační tábory. V regionech se bude setkávat s lidmi a diskutovat s nimi o tom, co je trápí. Na podzim čeká zpěváka turné s Janáčkovou filharmonií, se kterou nahraje také desku. 

Tomáš Klus bude k vidění a slyšení také 8. března v Plzni na vyhlášení ankety Žebřík. Dále vystoupí Divokej Bill, Vladimír Mišík, Gaia Mesiah a Mydy Rabycad. Moderování se zhostí Jakub Kohák a Iva Pazderková.

video: Karel Holubička, foto: Marek Holoubek, rozhovor: Jarda Hudec

Témata: Tomáš Klus, Cílová skupina, SpOlu, Žebřík

zavřít