Wohnout interview (II:): Jestli si děláme naschvály? Došlo na žerty s jídlem i kondomy

Vydáno 14.11.2016 | autor: Hana Bukáčková

Už ve středu 16. listopadu oslaví Wohnout dvacetiletí na scéně speciálním výročním koncertem v pražské Malé sportovní hale. Završí tím rok oslav, během kterého vydali třeba vzpomínkovou knihu nebo právě vycházející DVD. S Matějem Homolou jsme se ale bavili i o vztazích v kapele nebo cestách do Indie. Před druhou polovinou rozhovoru si můžete připomenout první část

Wohnout interview (II:): Jestli si děláme naschvály? Došlo na žerty s jídlem i kondomy Matěj Homola v rozhovoru s redaktorkou iREPORTu Hanou Bukáčkovou. Foto: Lucie Levá

Jsou v historii vaší kapely nějaké momenty, které vás posunuly dál?
Na začátku jsme byli skupina pro pár kámošů. Mezi druhou a třetí deskou jsme se díky intenzivnímu hraní dostali do většího povědomí. Pro mě je zlomová sedmá deska Našim klientům, která následovala po naší nejhorší desce Karton veverek. Na ní je znát, že jsme po nezdaru chtěli udělat super desku, dali jsme tomu tenkrát spoustu času a energie. Písní Svaz českých bohémů jsme se rozšířili mezi další posluchače.

LIVE: Wohnout přinesl koncertem fotbalové štěstí Portugalsku

Teď vás čeká jeden ze zásadních momentů – velký koncert k výročí, na co se můžou fanoušci těšit?
(odpověď ve videu)

Plánujete k výročí nějakou výběrovku?
Ne. Řekli jsme si, že zvolíme sofistikovanější nápad a vydali jsme knihu, která popisuje cestu od našeho narození až po tento rok. V knížce jsou krom textů QR kódy, pod kterými se skrývá veškerá naše hudba a klipy. Vznikly k tomu speciální stránky, kde jsou starší nahrávky, rozhovory a plakáty, které jsou chronologicky seřazeny k jednotlivým obdobím. Jsem jejím autorem, je to díky tomu, že jsem vždycky rád psal, kluci samozřejmě přispěli do mojí verze, ke které se vyjádřili a doplnili ji o to, co jsem zapomněl. Podíleli se na prohledávání šuplíků a jejich digitalizaci, což bylo dost pracný.

Wohnout jsou tu sladkých 20 let. Vzpomínky shrnuli do knihy

Bude i nějaká další knížka?
Já jsem ještě letos vydal knížku Chci bejt jako oni, která je o skejtu. Dvě knihy za půl roku mě docela vyšťavili. Přemýšlel jsem, že vydám knížku fejetonů, které píšu na svým profilu, ale není to na pořadu dne, je před námi nová deska. Nemáme zatím přesný plán, ale předpokládám, že by mohla být příští rok na podzim, ale to záleží, jak na tom budeme s materiálem, na kterým začínáme dělat.

INDIE NÁM SEDLA CELKOVÝM BIZÁREM

Vydali jste také knihu o Indii…
Tu jsme cca před pěti lety vydali společně s bráchou, udělali jsme ji na půl. Je o naší první společný cestě do Indie. Byl jsem tam od té doby ještě desetkrát. Ne každej si tuto zemi oblíbí, mně teda sedla a je tak velká, že můžeš neustále objevovat nová místa. Sedla asi i tím celkovým bizárem, který se tam odehrává. Všechno je tam naruby. Přelidněná velká země se spoustou extrémů. Je to strašně zvláštní svět.

Wohnout interview (I.): Píseň Svaz českých bohémů byla vlastně outsider

Před pár dny vyšel klip k písni Svatozář, obsahově ani zvukově ale moc nepřipomíná vaši klasickou tvorbu.
Je to bráchova písnička, jeho text. Je to taková klukovina v dobrým smyslu. Nicméně překvapil tématem, politika není naším běžným obsahem textů.

 

Jste spíš veselí, děláte si tedy mezi sebou z legrace naschvály?
Furt někdo něco nachází v jídle, nebo někdo něco strká do osobních věcí. Jednou jsme něco provedli naší manažerce a ona za trest dala v šatně všem kondomy do batohu, kde má každej osobní věci a hadry, které pak naše ženy perou, a rázem bylo doma co vysvětlovat. (smích)

ZAČALO NÁS BAVIT AKUSTICKÉ HRANÍ

Jak se vidíte za dalších dvacet let?
Záleží, v jakém stavu bude plastická chirurgie. (smích) Myslím si, že bychom mohli ještě hrát. Docela nás začalo bavit akustické hraní, takže na něj prostor určitě bude. Ze začátku bylo akustické hraní nezvyk, který se nám ovšem zalíbil. Má jinou atmosféru.

vložte odkaz, text nemažte

Jinou atmosféru měl i výroční letní koncert na Vyžlovce, který nyní vychází na DVD, proč jste zvolili tuto formu a místo?
Vyžlovka je naše srdcová záležitost. Je to místo kousek za Prahou, kde máme všichni chaty. Když jsme začínali hrát, bylo to právě tam a v okolí. Vrátili jsme se tam po dlouhé době. Jedná se o krásné místo u vody, byl krásný letní večer a počasí nám přálo, měli jsme dlouhý program plný zajímavých hostů. Proto jsme to chtěli mít zaznamenaný. Navíc přišlo hodně lidí. Co víc si přát.

Co bys vzkázal fanouškům?
Každýmu štěstí v osobním životě. Myslím si, že když je člověk šťastnej v osobním životě, dokáže to přenášet na ostatní lidi, a ne naopak, jak mi přijde, že se poslední dobou děje.

Turné Sladkých dvacet:
16.11. Praha
18.11. Čáslav
25.11. Most
26.11. Plzeň
2.12. Prostějov
3.12. České Budějovice
8.12. Tábor
10.12. Havlíčkův Brod

text: Hana Bukáčková, foto: Lucie Levá

Témata: Wohnout, Matěj Homola, Svaz českých bohémů, Eva Pilarová, Sladkých dvacet, koncerty

zavřít