SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Gray (52.)

Vydáno 15.09.2012 | autor: redakce

V květnu roku 2010 se paní s kosou nějak zaměřila na světovou tvrdě rockovou scénu. Po  smrti zpěváka Ronnieho Jamese Dia, který byl nalezen mrtev 16. května, si o osm dní později  přišla pro baskytaristu a zakládajícího člena Slipknot Paula Graye.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Gray (52.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Gray (52.)

2005_slipknot_grayOsmatřicetiletý Gray, v obskurní kapele vystupující v masce s přezdívkou The Pig a pořadovým číslem 02, byl 24. května 2010 nalezen mrtvý v pokoji hotelu Town Plaza na předměstí amerického města Des Moines ve státě Iowa. Mrtvého basáka našel ráno místní hotelový  pracovník. Policie od začátku nepředpokládala, že by tragédie mohla být zapříčiněna cizím  zaviněním. Vedle hudebníkova těla se našla injekční stříkačka a nejrůznější druhy léků. Pitvou bylo navíc zjištěno, že Paul Gray trpěl vážnou srdeční chorobou. Později bylo oznámeno, že zemřel na náhodné předávkování morfiem a fentanylem. „Nalezené léky se na smrti žádným způsobem nepodílely, mohly za ní morfium a fentanyl, které Gray užil nitrožilně,“ uvedl lékař Gregory Schmunk.

NENAROZENÝ SIROTEK
V době své smrti byl Gray jedním ze tří původních členů Slipknot zůstávajících v kapele. Skupina známá svými groteskními maskami, agresivními a temnými texty i excentrickým chováním se den po smrti Graye objevila na veřejnosti bez masek. Na krátké tiskové konferenci mu slzící muzikanti tímto gestem vzdali hold a vyvolali zmatek v řadách fanoušků, kteří je odhalené nepoznali. Někteří členové jinak značně drsné kapely byli tak dojatí, že ze sebe nedokázali vypravit ani slovo. „Byl to typ člověka, kterého v kapele chtěli všichni. Se všemi vycházel a soustředil se jen na kapelu. Byl to opravdu skvělý přítel a skutečně skvělý člověk. Bude nám chybět a svět bez něj bude úplně jiným místem,“ podotkl kolega Shawn Crahan.

Gray se přestěhoval s rodinou do Des Moines z Los Angeles a hrál se Slipknot od začátku jejich kariéry. Po celou dobu se potýkal se závislostí na drogách a alkoholu. Paul byl v roce 2003 v Iowě zatčen za držení drog poté, co byl účastníkem dopravní nehody. Policie u něj našla menší množství marihuany, dvě injekční stříkačky a kokain. Před svou smrtí pracoval na novém projektu s názvem Hail!, vedle rozdělané práce po něm mimo jiné zůstala manželka Brenna, která čekala jejich první dítě.

slipDĚLÁME SI, CO CHCEME
Devítičlenná skupina, jejíž název nic konkrétního neznamená, debutovala v roce 1999 s eponymním albem Slipknot, jehož se prodaly zhruba dva miliony kusů. Do povědomí široké veřejnosti se dostali nahrávkou Iowa z roku 2001. V roce 2006 získali Grammy za Nejlepší metalový počin díky své skladbě Before I Forget. Jejich album All Hope Is Gone z roku 2008 se dostalo na špičku hitparád ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Švédsku a dalších zemích.

Přečtěte si recenzi výběrového alba Slipknot - Antennas to Hell

Členové Slipknot se během své kariéry shodli na následujících pravidlech – nikomu na nic neodpovídáme, nezajímáme se o žádné trendy, hrajeme si co chceme a nenecháme cizím lidem žádný prostor k rozhodování o skupině. Proto bylo takřka nemožné sehnat jejich vyjádření k situaci, zůstávaly jen vzpomínky na divoké koncerty s řádně rozjetými maggots (červy), jak říkají svým příznivcům. Jediné vyjádření, které ke své další dráze poskytli, bylo „ještě nevíme“.

slipknotV březnu roku 2011 pak Slipknot oznámili, kdo nahradí Paula Graye. Na jeho místo nastoupil Donnie Steele, který stál u zrodu kapely jako její první kytarista. Podle muzikantů ho vybrali proto, že se v posledních letech úzce spřátelil právě se Paul Grayem a mimo jiné byl v minulosti součástí kapely. "Donnie byl v kapele od začátku a místo toho, abychom hledali venku, zvolili jsme kvůli Paulovi člověka, který už v naší rodině je. Donnieho s Paulem pojilo veliké přátelství a nemůžeme přijít na jinou cestu, jak důstojně požehnat jeho památce než s někým, kdo tam s námi na startu byl," oznámila kapela.

JAK ŠEL ČAS (A MASKY)
Stejně jako masky ostatních členů se vyvíjelo i prasečí image Paula Graye. Na debutovém eponymním albu z roku 1999 měl latexovou prasečí masku se zámkem v nose, který si ale později vynda. V období nahrávky Iowa o dva roky později byl jeho čumák stále nahoru, ale už to příliš prasečí masku nepřipomínalo. Asi nejlépe vypadající  masku měl podle názoru příznivců na albu Vol. 3: The Subliminal Verses z roku 2004, které nabídlo podobnou masku jako z období Iowy, ale na čele má prasklinu a v otvoru  pro ústa napříč malé hřeby ve stylu Hannibala Lectera. Dva roky staré All Hope Is One nabídlo již pouze kosmetické úpravy – přibylo několik prasklin, škrábanců a trhlin.

text: Roman Jireš,
foto: Roadrunner, archiv


slipknot-4bfaf7e0ad63d – kopie (2)

 

zavřít