SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Hazel (59.)

Vydáno 02.11.2012 | autor: redakce

Edward Eddie Hazel, průkopník raného funku, prý měl hudebním fanouškům nahradit zesnulého Jimiho Hendrixe. Naděje ale trvala jen pár let, než ji zničily drogy.


SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Hazel (59.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Hazel (59.)

eddie-hazel-1-300Afroamerický kytarista s nevídaným feelingem se narodil v newyorském Brooklynu 10. dubna 1950. Dětství strávil v Plainfieldu v New Jersey, kam se přestěhoval s matkou, která jej chtěla ochránit před zkaženým newyorským světem plným násilí a drog. Její úsilí se bohužel minulo účinkem. Právě kvůli drogové závislosti vzala slibně se rozvíjející kariéra mladíka nedlouho po jeho 20. narozeninách za své.

Setkání s Clintonem
Plainfield ale důležitou roli přece jen sehrál. Sídlila zde původně vokální kapela The Parliaments v čele s o devět let starším budoucím funkovým guru Georgem Clintonem. V roce 1967 se stal společně se svým životním kamarádem z dětství, baskytaristou Billym „Bass" Nelsonem, přes počáteční odpor matky členem formace i sedmnáctiletý Hazel. Kvůli právním potížím se jménem The Parliaments a po angažování dalších muzikantů se zrodili Funkadelic.

Třeskutých devět minut
Vrchol Hazelovy kariéry přišel hned s prvními třemi alby Funkadelic z let 1970 a 1971. Ve všech hraje hlavní roli Hazelův výrazný styl, který ovlivnil mnoho dalších kytaristů funku i rocku. Věčnou slávu na kytarovém nebi si Hazel vydobyl zejména emocionálně třeskutým devítiminutovým sólem v titulní písni alba Maggot Brain.

Úspěšný jednadvacetiletý muzikant ale přestal zvládat obrovské dávky drog, jimiž se vydatně dopoval. Nebyl ovšem v kapele jediný. Clinton dokonce začal Hazelovi i Nelsonovi zadržovat výplaty, aby vše neutratili za fet, ale marně. Nakonec, údajně kvůli finančním nesrovnalostem, oba kapelu opustili, i když Hazel poté sem tam na alba přispíval.

eddie hazel1Prudký sešup... a konec
Pohár trpělivosti přetekl, když byl Hazel zatčen a uvězněn za napadení stevardky v letadle a za držení omamných látek. Do kapely se sice vrátil a autorsky se podílel na albu Standing On The Verge Of Getting It On (1974), to už ale byla labutí píseň. V dalších letech se stala jeho role u Funkadelic a znovuobnovených Parliament (tentokrát bez „s" na konci) druhořadou. Za svou kariéru vydal jedinou sólovou desku Game, Dames and Guitar Thangs z roku 1977, na níž beztak hrají členové Funkadelic. Další nahrávky vyšly až posmrtně.

PŘEDSTAV SI SMRT MATKY

Traduje se, že při nahrávání Maggot Brain vyzval Clinton Hazela, ať si představí tu nejsmutnější věc na světě - třeba smrt vlastní matky. Vloni umístil časopis Rolling Stone tuto píseň na 60. příčku v žebříčku stovky největších kytarových songů všech dob. V obdobné anketě časopisu Guitar World obsadil mezi stem největších kytarových sól 71. příčku

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sklonku života musel bojovat se zákeřnými nemocemi, například s chronickými žaludečními potížemi, způsobenými drogami a alkoholem. Zemřel 23. prosince 1992 na vnitřní krvácení a selhání jater. Na jeho pohřbu nemohlo nezaznít i jeho opus magnum v podobě Maggot Brain. Fanoušci na Hazela vzpomínají dodnes - ostatně i 20 let po smrti má profil na Facebooku.


text: Dušan Kütner


eddie_top

 

zavřít