SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ronnie James Dio (71.)

Vydáno 26.01.2013 | autor: redakce

První, co mě napadlo po přečtení zprávy, že 16. května 2010 ve věku 67 let zemřel Ronnie James Dio, bylo, že tahle metalová legenda asi těžko zaklepe na nebeskou bránu. Dovedete si představit, že by přišel do nebe a na anděly tam dělal dvěma prsty zvednuté ruky "ďáblovy růžky", které údajně vymyslel?

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ronnie James Dio (71.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ronnie James Dio (71.)

 

DRAKA NEPŘEMOHL


O zdravotních problémech bývalého člena skupin Rainbow, Dio či Black Sabbath již před rokem, když mu lékaři diagnostikovali nádor v žaludku, informovala jeho manželka a manažerka Wendy Dio. "Ihned byla zahájena léčba na klinice Mayo Clinic. Jakmile Ronnie toho draka přemůže, vrátí se na scénu – přesně tam, kam patří," stálo v oficiálním prohlášení.

RECENZE: Ronnie James Dio má hardrockový památníček This Is Your Life



















Bohužel Dio, vlastním jménem Ronaldo Giovanni Padovan, se na pódium už nevrátil. Jeho poslední kapela Heaven And Hell měla původně být jednou z hvězd českého Sonisphere festivalu. Ještě před Ronnieho smrtí však bylo evropské turné vzhledem ke zpěvákovu vážnému stavu zrušeno. A v polovině května přišla smutná zpráva. "Dnes mi puklo srdce. Věděl, jak moc jsme ho milovali," sdělila jeho žena. Ohlasy z hudebního světa na sebe nenechaly dlouho čekat. "Ronnie byl pravý šéf heavy metalu, ikona a vizionář," nechal se slyšet například Glenn Hughes. Jeden z nejpůvabnějších ohlasů se nacházel na tuzemském webu: "Jo, kamarádi, je to v prdeli. Ronnie James Dio nám to v neděli zabalil. Takže paroháče k nebi a volume doprava... Metal, pyčo! Metaaaaaaal!"


RONNIE JAMES DIO
NAROZEN: 10. 7. 1942 Portsmouth, New Hampshire, USA
DISKOGRAFIE: Dio At Domino's (1963); s The Elves: Live At The Beacon (1971); s Elf: Elf (1972), L.A./59 (1974), Trying To Burn The Sun (1975); s Rainbow: Ritchie Blackmore's Rainbow (1975), Rising (1976), On Stage (1977), Long Live Rock'n'Roll (1978); s Black Sabbath: Heaven And Hell (1980), Mob Rules (1981), Dehumanizer (1992); s Dio: Holy Diver (1983), The Last In Line (1984), Sacred Heart (1985), Dream Evil (1987), Lock Up The Wolves (1990), Strange Highways (1994), Angry Machines (1996), Magica (2000), Killing The Dragon (2002), Master Of The Moon (2004); s Heaven And Hell: The Devil You Know (2009)
WEB: www.ronniejamesdio.com

 

ĎÁBELSKÁ ALBA


Dio prošel od mládí řadou kapel. Jako patnáctiletý začínal v The Vegas Kings. Mnohem důležitější bylo sedmileté působení v projektu Elf, protože v roce 1974 hráli jako předkapela slavných Deep Purple. Když se pak Ritchie Blackmore rozhodl opustit Deep Purple a založit vlastní soubor Rainbow, angažoval Dia jako zpěváka. V roce 1979 pak Dio odešel k další rockové legendě, tentokrát Black Sabbath, v níž vystřídal Ozzyho Osbourna. "Ozzy mě za to nesnášel, ale já se nikdy nesnažil mu ukrást práci," vzpomínal Dio, který s Black Sabbath nahrál desky Heaven And Hell a Mob Rules patřící k tomu nejlepšímu z tvrdého rocku.

Následně dal dohromady svou kapelu s lakonickým názvem Dio, ale k "Sabatům" se ještě dvakrát vrátil. Nejdříve na albu Dehumanizer (1992) a po letech pak do projektu nazvaného Heaven And Hell, což byli v podstatě muzikanti z Black Sabbath bez Osbourna – Tony Iommi, Geezer Butler a Vinny Appice.

Krátce před smrtí ovšem nestálý Dio opět plánoval vlastní kariéru. Démonicky působící Dio si rád budoval ďábelskou image, což je vidět v názvech jeho alb Live Evil (Black Sabbath), Dream Evil (Dio) či The Devil You Know (Heaven And Hell), ale ve skutečnosti asi nebyl zlý člověk. "Když kolem mě projede Ferrari, nemám myšlenky typu 'Doufám, že to ten parchant naboří do stromu a chcípne.' Spíš si říkám 'No pěkný, taky bych chtěl někdy mít takový auto...'" uvedl před časem Dio, který se několikrát představil v Praze. Festival Sonisphere v Milovicích už nestihl.


LEPŠÍ NEŽ OZZY?


Dio má za sebou dlouhou muzikantskou kariéru, zpíval ve známých kapelách jako Rainbow nebo Dio. Byl však lepší zpěvák než Ozzy Osbourne, kterého vystřídal v Black Sabbath? On sám o tom byl skálopevně přesvědčený a tvrdil, že před jeho příchodem již Black Sabbath s Osbournem docházel dech a Ozzyho problémy přerůstaly únosnou míru. Na Diově přesvědčení nic nezměnil ani následný odchod Geezera Butlera, kterého traumatizoval Ozzyho odchod, ani fakt, že na něj při prvních koncertech s Black Sabbath Ozzyho fanoušci ukazovali vztyčený prostředníček. "Nijak se mě to nedotklo. I když mám lepší hlas než Ozzy, on je pořád hudební ikona," reagoval s klidem.

text: Roman Jireš

Témata: Ronnie James Dio, Rainbow, Black Sabbath

zavřít