SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Kristen Pfaff (88.)

Vydáno 24.05.2013 | autor: redakce

Statistikové si v závěru roku 1994 mohli jednou provždy podtrhnout Seattle červeně a přejmenovat ho na Drug City. Perverzní pohádka o všech dobrých rodácích začala tím nejhvězdnějším - Hendrixem. Poté v heroinových pavučinách dodýchal Andrew Wood z Mother Love Bone, z nichž se posléze vyklubali Pearl Jam, a v tom inkriminovaném roce samozřejmě Kurt Cobain a krátce po něm i Kristen Pfaff.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Kristen Pfaff (88.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Kristen Pfaff (88.)

pfaff02Baskytaristka, která pouze rok předtím vyztužila stále úspěšnější skupinu Courtney Love Hole, údajně velmi těžce nesla Cobainovu smrt, proto se k předávkování záhy přidružily i spekulace o sebevraždě. Ať tak či onak, našli ji 16. června 1994 a z paže jí ještě vysela jehla. Jak už v těchto případech bývá, byl na ni smutný a zároveň odporný pohled.

CESTA DO PEKLA

Kristen Marie Pfaff se narodila 26. května 1967 v městečku Amherst ve státě New York a od pěti let pilně cvičila na klavír. To už žila se svým mladším bratrem Jasonem u matky, která se po rozvodu znovu provdala. Po škole vylétla z hnízda a usadila se v minnesotském Minneapolis, kde záhy zahořela láskou k jinému instrumentu - baskytaře. Realizovala se v lokální partičce Janitor Joe, kdy si jí v roce 1993 při jednom kalifornském klubovém miniturné všimli Eric Erlandson a Courtney Love a přetáhli ji do rozjíždějících se Hole, s nimiž natočili jediné, zato přelomové album Live Through This. Přestěhovala se do Seattlu, kde hluboce upadla do drogové závislosti, která vyústila v předčasnou smrt. O to smutněji a depresivněji vyzněl žal zdrcených rodičů, kteří netušili, v jaké psychické mizérii se jejich dcera nachází. "Její kamarádi ale říkají, že v poslední době už toho nechala," řekl otec Norman Pfaff, a v té jediné větě jako by zkoncentrovala celá to hrozná naivita, s jakou život svých dospívajících dětí rodiče vnímají.

Pravdou však bylo, že Kristen v zimě 1994 opravdu prodělala protidrogovou léčbu a chtěla se na čas vrátit do Minneapolis ke starým přátelům, než získá následné turné Hole konkrétnější obrysy. Podobně se totiž vyjádřila i bubenice Hole Patty Schemel: "Byla to nehoda, určitě. Kristen milovala život, tohle se stát nemělo. Byla to skvělá holka a muzikantka..."

Měla spousty zájmů. V mezidobí, kdy natočila s Janitor Joe jediné album Big Metal Birds a postoupila v kariéře o stupeň výš s Hole, psala do magazínů (kdysi přece byla editorkou školního časopisu), malovala. Nikdy se netajila ani s politicko-společenskými aktivitami - byla například velmi činná na minnesotské univerzitě v kampaních a programech proti násilí na ženách a podobně. Byla samostatná a přátele kolem sebe udivovala svobodomyslností i vlastními, často radikálními názory.

Přestup k Hole, kde vystřídala Leslieho Hardyho, nebrala jako bůhvíjakou výhru. Do poslední chvíle se rozmýšlela a když se rozhodla a začala žít v Seatllu, přepadla ji nad neutěšeným stavem tamní grunge scény těžká deziluze.

POSLEDNÍ CHVÍLE

Psychicky byla po smrti Cobaina, s nímž udržovala dle některých pouze přátelský, dle jiných bližší vztah, totálně na dně. Byla rozhodnuta sbalit fidlátka a prchnout zpátky do Minneapolis.

KristenPfaffKristen"Je to talentovaná muzikantka a krásná duše. Je to fakt krásná holka, ale kdybych jí to řekl a Courtney se to dověděla, bude peklo."
(Kurt Cobain svému nejbližšímu příteli Dylanu Carlsonovi)

"Courtney mě děsí. Jestli si na mě něco najde, tak mě zničí, vím to."
(Kristen svému příteli)

"Neprovokuj ji, nenavážej se do ní, když řekne nebo udělá něco stupidního, kousni se do jazyka a seď jako puťka. Přesně jako já. Courtney má totiž sílu a schopnosti, jak nám vydělat velký prachy."
(Eric Erlandson ke Kristen)

"Pokud má kolem sebe tři loutky, které jí pořád připomínají, jak je úžasná a jedinečná hvězda, tak nejsou žádný problémy. Nejdřív je na tebe milá, ale jestli uděláš nebo řekneš něco, co se jí nelíbí, je schopna všeho, aby tě za tvými zády naprosto zdeptala."
(Kristen ke své matce o Courtney)

"Víš, já tě vlastně lituju, žiješ mizernej život ve lži. Všichni ti panáci, se kterými paříš, drogy, Courtney, všechno je to jedna velká hrůza."
(Kristen Eriku Erlandsonovi)

"Šoustáš s mým kytaristou, děláš oči na mýho manžela a teď mi ještě, kurva, říkáš, jak mám zpívat. Brzdi, říkám ti, jinak toho budeš litovat do konce života."
(Courtney ke Kristen)

 

Ve středu 15. června 1994 přišla se svým přítelem Paulem Ericksonem domů a po chvíli se šla koupat. Když ji šel Paul kolem deváté zkontrolovat, zdálo se mu, že ve vaně usnula, ale jelikož to dělala často, nepojal žádné obavy a šel do postele, kde usnul. Až druhý den ráno o půl desáté ji našel ve vaně mrtvou a na podlaze vedle ní příslušné narkomanské propriety.

Nešťastná náhoda? Sebevražda? Indikátory otazníků postupně pohasly a zůstala jen pachuť a beznaděj. Kristen se rozhodla po Kurtově smrti nechat drog, ale bylo to jen zbožné přání. V zoufalství házela vinu na seattleské policajty, jejichž práce jí připadala vágní a nedostatečná. Aby se nakonec uchýlila do svého světa, ke svému nejlepšímu, byť pichlavému příteli. Už byla v tunelu dost hluboko na to, aby mohla spatřit světlo na jeho konci, pokud nějaké. Tak šla ještě kousek dál a tma ji spolkla.

zavřít