SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Phillips (102.)

Vydáno 31.08.2013 | autor: redakce

V roce 2001 uvadlo několik květinových dětí. Po Jerrym Garciovi z The Grateful Dead odešel i další z náčelníků kmene Flower Power. John Phillips, vůdčí persona skvělých Mamas And Papas a autor dvou nesmrtelných písní kalifornských hippie - California Dreamin' a San Francisco (Be Sure You Wear Flower In Your Hair) zemřel 19. března zemřel na selhání srdce ve věku 65 let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Phillips (102.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Phillips (102.)

John-Phillips-490872-1-402Květiny pro frisco

Jsou chvíle, které tvoří dějiny. Když bývalý folkař, zpěvák, kytarista a pianista John Phillips dal v roce 1965 se svou manželkou Michelle, zpěvačkou Cass Elliot a Dennym Dohertym dohromady vokální soubor Mamas And Papas, zrodila se úplně první kapela se "striktní" image hippies, kombinující ve svém projevu silné a vzletné melodie folkrockovým doprovodem, kterýžto konglomerát bývá označován jako west coast. Hned prvním singlem byl náramný trhák - California Dreamin´, která dodnes omračuje nadčasovou precizností jednoduché výstavby, vzrušující melodií a skvostnou vokální souhrou a již mnohé renomované ankety pasovaly na nejlepší pop singl všech dob. Zrodila se legenda. Co předcházelo?

John Phillips se narodil 30. srpna 1935 v jihokarolinském Parris Island a hudební kariéru začal o dvacet let později jako člen popových Smoothies, z nichž však zběhl a sestavil (spolu se Scottem McKenziem a Dickem Weissmanem) folkový soubor Journeyman. S ním vydal tři alba a prokázal svůj nebývalý kompoziční i textařský talent.

Ani v době kdy již vedl zmíněné Mamas And Papas, nepřerušil kontakty se svým osudovým přítelem McKenziem. Především pro něj napsal čarokrásný hit San Francisco (Be Sure You Wear Flower In Your Hair), který zpěvák poprvé představil na festivalu Monterey, který Phillips pomohl organizovat. Často spolu vystupovali, svou dceru pojmenoval McKenzie a Scott měl při několika reinkarnacích Mamas And Papas místo i v tomto permanentně oživovaném souboru.

JohnPhillipsKolísání a pád

Zatím jsme však ještě na sklonku šedesátých, Phillips píše pro Mamas And Papas jeden hit za druhým, ale jeho manželství s Michelle povážlivě skřípe a původní složení se ještě před začátkem sedmé dekády rozchází. Phillips se věnuje filmové produkci, tvoří - nepříliš úspěšný - muzikál Man On The Moon, užívá si života a k dotvoření celistvého obrazu romantického bouřliváka sedí i ve vězení za drogy. Ty řídí Phillipsovo kormidlo v sedmdesátých letech, přes pokusy o znovuobnovení rodné kapely, do neklidných vod. Pokouší se o comeback sólovým albem s asistencí Stounů Micka Jaggera a Keithe Richardse a začátkem 80. let se probouzí na posteli v rehabilitačním sanatoriu pro těžké závisláky. To už je potřetí ženat. V roce 1988 zasrší jeho kompoziční bravura po delší době opět. Pro Beach Boys píše velehit Kokomo a znovu oživuje (byť tentokrát jen pro koncerty) Mamas And Papas, kteří v různých personálních modifikacích fungují prakticky až do konce let devadesátých.

John Phillips bude navždy živým pomníkem hippie idealismu 60. let a jeho gigantického apetitu po narkotikách, navíc skladatelem, jakých po světě od vzniku populární hudby mnoho nechodilo. "Napsal to nejkrásnější, co kdy v šedesátých letech v hudbě vzniklo. Jako by ho drtil čas, sypal z rukávu překrásné písničky, protože tušil, že už možná nebude mít možnost. Jeho písničky byly vždycky napůl sny a napůl konkrétní prožitky. Pamatuji si, jak mi vyprávěl o vzniku California Dreamin',což je asi nejlepší popová písnička nejen šedesátých let. Byl na procházce a zastavil se v kostele, kolem kterého chodil celé roky, aniž by ho zaregistroval. Přepadl ho tak příšerný smutek, že vešel dovnitř a pomodlil se. On, který byl vždycky spíš bouřlivák a cynik. Čas od času na mě padne taková hrozná bolest, řekl mi tehdy a já mu moc nerozuměla, protože jsme žili v jednom zápřahu a spíš se smáli než brečeli. Nebyl čas na smutek, bylo třeba žít naplno. A to on umí, i když má v sobě ještě něco příliš hlubokého a osobního, co chce prožívat jen sám, skrytý před světem. Ale to asi každý," řekla o něm zpěvačka Cass Elliot. Přežil ji o plné čtvrtstoletí. Dětem Vodnáře nebylo nikdy záhodno příliš věřit, o to krásněji se však poslouchali.

 

Sny o Kalifornii (California Dreamin')

Všechno listí zhnědlo
Obloha zatáhla se šedí
Procházím se chladným zimním dnem
Být tak v LA
Byl bych v teple a bezpečí
Je zimní den
A já sním o Kalifornii

Šel jsem kolem kostela
a zastavil se v něm
Padl na kolena a předstíral modlitbu
Víš, tomu knězi chlad nevadil
Už ví, že chvíli setrvám
ve snění o Kalifornii

Všechno listí zhnědlo
Obloha zatáhla se šedí
Procházím se chladným zimním dnem
Svý lásce jsem dávno řekl
že bych nejraději odešel třeba hned
A tak si sním o Kalifornii

text: Jan Petričko

zavřít