SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Jackson (145.)

Vydáno 28.06.2014 | autor: redakce

Titul "král popu" zůstává i pět let od úmrtí Michaela Jacksona, který zemřel 25. června 2009 v padesáti letech v Los Angeles po předávkování sedativy, v jeho rukách. A při poslechu alb Thriller, jehož více než stomilionový prodej už asi nikdo nepřekoná, si říkám, že tady rozhodně neplatí "král je mrtev, ať žije král".

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Jackson (145.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Jackson (145.)


michael-jackson-xscapeXSCAPE ZESNULÉMU SLUŠÍ

Pár ctižádostivých a ambiciozních dvořanů by se jistě našlo, ale čas jako nejspravedlivější arbitr umělecké hodnoty jasně ukazuje, že tenhle trůn by měl zůstat neobsazen stejně jako čísla na dresech po slavných hokejistech. Pět let po smrti nejen skvělého zpěváka, ale také skladatele, choreografa, tanečníka a producenta má jeho jméno stále silný zvuk. A více než nad Jacksonovým výstředním chováním, plastickými operacemi i obviněními z údajného sexuálního zneužívání dětí se milovníci hudby pozastavují nad tím, kolik skvělé muziky po něm zůstalo.

Xscape, které vyšlo letos, sice trvá necelých pětatřicet minut, ale po uměleckém průšvihu desky Michael z roku 2010 je jeho poslech konejšivým obkladem na rány způsobené většími či menšími nechutnostmi po jeho úmrtí. Zatímco Michael je kompilaci dříve nevydaných písní nahraných od roku 1982, kde autenticitu Jacksonova zpěvu zpochybňují i jeho příbuzní, Xscape zaslouženě sklízí pozitivní recenze a vykazuje slušné prodeje. A zaslouženě. Je totiž minimálně stejně solidní nahrávka, jakou je Invincible, poslední album vydané za jeho života. Obsahuje nedokončené skladby z let 1983 až 2001, které v produkci Timbalanda dostaly moderní zvukovou podobu. Jasně, nebudeme si zastírat, že se jedná o kousky, které se nevešly na staré desky, ale pokud někdo z něčího "odpadu" udělá takhle dobrou desku, sluší se zatleskat. Oběma.

 

michael-jackson-LÉKAŘ BEZ LICENCE

"Lež sprintuje, ale pravda běží maraton," zní jeden z citátů Jacksona a je jasné, že rodák z Gary ve státě Indiana věděl, o čem mluví. Své si užil už za svého života, ale mystifikace, omyly, polopravdy i zjevné lži se v souvislosti s jeho osobou objevují i po jeho předčasném úmrtí. Letos v únoru soud ve francouzském Orleánsu uznal nárok skupiny pěti mladých lidí na odškodnění za psychickou újmu, kterou jim způsobila smrt Jacksona. Symbolickou pokutu jedno euro měl žalobcům zaplatit lékař Conrad Murray, kterého americký soud odsoudil ke čtyřem letům vězení za podíl na zpěvákově smrti. Lékař vyšel z vězení loni v říjnu po odpykání poloviny trestu. Murray dostal čtyři roky vězení za to, že v červnu 2009 podal Jacksonovi smrtící dávku silného anestetika, které zpěvák užíval jako prostředek na spaní. Soud jeho počínání označil za neúmyslné zabití. Kardiolog po odsouzení přišel o všechny své lékařské licence.

SOUD

Na Jacksonově slávě a s tím souvisejících financích se během jeho života finančně přiživila velká část jeho rodiny a o peníze jde v první řadě i soudních sporech po jeho smrti. Za ní podle Jacksonovy rodiny nese vinu firma AEG Live pořádající jeho koncerty. Žalobu podala jménem Jacksonových tří dětí - Prince, Paris a Blanketa - zpěvákova matka Katherine. Na firmě chce vysoudit odškodné až 40 miliard dolarů. Podle žalující strany se firma snažila za každou cenu dotlačit zpěváka na comebackové turné This Is It bez ohledu na jeho nalomené zdraví. AEG Live si prý od turné slibovala velké zisky.

 

Dědicům Jacksona, mezi kterými jsou matka, jeho děti a charitativní organizace, by se peníze za vyhraný soudní spor moc hodily. Správci pozůstalosti po králi popu prý totiž dluží státu 702 milionů dolarů na daních a pokutách. Americký centrální daňový úřad a právníci dědiců odmítly spor komentovat.


Zesnulý zpěvák nemá ani několik let po smrti pokoj od nařčení ze sexuálního zneužívání dětí. Loni britský bulvární list Sunday People uvedl, že Jackson vyplatil v přepočtu takřka 700 milionů korun, aby si zajistil mlčení nejméně dvou desítek chlapců, které během 15 let zneužíval. Na celé kauze se po letech hodlá přiživit i australský tanečník a choreograf Wade Robson, který před rokem Jacksona zažaloval pro zneužití a požaduje peněžité odškodnění ze zpěvákovy pozůstalosti. Přitom svědčil ve prospěch Jacksona při procesu v roce 2005.

mj hlavaMICHAEL FOREVER

Na Jacksona nezapomínají ani jeho tuzemští příznivci, z nichž se mnozí chystali vyrazit na některý z jeho planovaných s již neuskutečněných 50 koncertů v Londýně. Necelý měsíc od úmrtí Jacksona ovládly jeho nahrávky hitparádu nejprodávanějších desek v České republice. V první desítce bylo hned šest Jacksonových alb. Razantní nástup prodeje nahrávek ikony populární hudby smetl tehdy vedoucí Nigredo Daniela Landy, které vévodilo prodejům přes měsíc. Jacksona, jehož stěžejní album Thriller dokonce vyšlo už v komunistickém Československu, neopouští tuzemští příznivci ani pět let po smrti. Svědčí o tom fakt, že Xscape figuruje již několik týdnů v žebříčku nejprodávanějších nahrávek v Česku.¨

Z popularity Krále popu těží různé produkce, která se nevyhnuly ani České republice. Třeba v roce 2012 jsme se v Tipsport Aréně na pražském Výstavišti dočkali nevydařené show Forever King of Pop. Další koncerty připravené Jackson Family Foundation v čele s hlavou rodiny Josephem Jacksonem přivítali v Brně, Plzni a Ostravě. O poznání povedenější představení inspirované Jacksonem nabídla o rok později slavná kanadská umělecká skupina Cirque du Soleil. Vystoupení nazvané Michael Jackson: The Immortal World Tour ve vysočanské O2 areně představilo 64 tanečníků, hudebníků a akrobatů z celého světa.


Po Králi popu v Česku truchlí jeho příznivci, umělci i hudební publicisté. Matěj Ruppert označil zprávu o jeho úmrtí za "velkou ránu". "Znamenal strašně moc pro můj hudební vkus. Byl geniální osobností, která utvářela dějiny nejen populární hudby 20. století podobně jako třeba Beatles," uvedl.  Hudební publicista Vladimír Vlasák při té příležitosti připomněl rozporuplný pražský koncert Jacksona. "Byl to bizarní rozruch včetně fanynek tábořících před hotelem, Jacksonovy sochy v nadživotní velikosti a pódia připomínající přeplácaný muzikál s maketou tanku a rakety, ze které Jackson vystoupil," vzpomínal Vlasák. "Jackson byl každopádně fenomenální zpěvák, který stál u takové sametové revoluce v populární hudbě 80. let, díky které se v hitparádách definitivně prosadili černošští umělci," dodal k památce zpěváka, jehož album Thriller v roce 2008 přijala knihovna amerického Kongresu do svých sbírek pro jeho nezpochybnitelný kulturní význam. {vypnoutlink:Prince}


text: Roman Jireš


Příště:
Aleš Drvota, zpěvák a propagátor reggae

zavřít