SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Randy Castillo (154.)

Vydáno 22.08.2014 | autor: redakce

Američan Randy Castillo, naposledy člen Mötley Crüe a s krátkou přestávkou plných deset let stálý bubeník v kapele Ozzyho Osbournea, zemřel 26. března 2002 ve věku 51 let. Dva roky trval jeho marný boj s rakovinou, o níž vědělo jen pár nejbližších z okruhu rodiny a přátel.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Randy Castillo (154.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Randy Castillo (154.)

Randy Castillo se narodil v kalifornském Santa Rose 18. prosince 1950 a první oficiální deskou, na které se před pozdější hvězdnou kariérou objevil, byl stejnojmenný debut souboru The Offenders v roce 1980. Klíčovým momentem, který rozhodl o jeho účinkování v nejelitnější lize tvrdého rocku, byla nabídka metalové queen Lity Ford, která právě dávala dohromady materiál a muzikanty pro nahrání alba Dancing On The Edge. Právě sdílela společné lože s Nikkim Sixxem z Mötley Crüe a Randy navázal se členy této kontroverzní losangeleské glamrockové sebranky vřelý vztah.

ROZHOVOR | Hrát s Ozzym je pro nás malý zázrak, tvrdí bubeník Randy Castillo a kytarista Joe Holmes

Když totiž Ozzy Osbourne sháněl v roce 1985 pro realizaci desky The Ultimate Sin vhodného bubeníka, Tommy Lee mu doporučil právě Randyho. "Najednou volal Ozzy a že mě zve na zkoušku," zavzpomínal Castillo před třemi lety "a já měl zrovna nohu v sádře. I když se na konkurz přihlásili snad všichni bubeníci z Ameriky, Ozzy mi řekl, ať se určitě ozvu, až budu mít hnátu v pořádku. A opravdu mě nakonec do kapely vzal." Deska si vedla skvěle, po tragické smrti Randyho Rhoadse se Osbourne přece jen otřepal a přišel se znamenitým albem, na jehož nadprůměrné podobě se výraznou měrou podílel i Randy. Ten tvořil spolu s baskytaristou Philem Soussanem plnou americkou polovinu druhdy striktně britského Ozzyho týmu, což indikovalo věci příští a rovněž fakt, že Osbourne v té době již téměř nastálo přesídlil do Států.

Just Say Ozzy

S Ozzym zůstal Randy s přestávkou plných deset let, což  samo o sobě svědčí o jeho prvotřídních instrumentálních kvalitách. Indiánská krev po předcích v žilách, znamenitá technika, navíc i skladatelské schopnosti a výrazná image - to vše činilo z Castilla i na dalších albech jako Just Say Ozzy, No More Tears a Live & Loud výraznou a komplexní osobnost Ozzyho doprovodného bandu a to v něm v té celé době působila taková esa jako Mike Inez, Geezer Butler, Zakk Wylde, Bob Daisley a další. Ozzmosis nenahrával, ale na turné (ani při koncertu v Praze) nechyběl.

To už měl i své vlastní aktivity, v plánu měl i spolupráci s Inezem. Natočil instruktážní videokazetu, podílel se jako studiový hráč na albech kolegů i tribute deskách (např. Def Leppard). Ale přesto bylo jen otázkou času, kdy skončí v Mötley Crüe, ke kteréžto kapele jej vždy pojily vřelé vztahy.

Stalo se ve chvíli, kdy se osamostatnil Tommy Lee - byla to ze strany Sixxe, Marse a Neila nadmíru logická volba. Po albu New Tattoo však Randyho život nabral nečekaně tragický směr. Začátkem roku 2000 je převezen do nemocnice se silným žaludečním záchvatem a je několik týdnů hospitalizován. Na turné s Mötley Crüe proto nemůže vyjet, to nejhorší má však teprve přijít.

"Při holení jsem si na krku nahmatal zvláštní nádor, který se za pár dní několikanásobně zvětšil. Nepřipouštěl jsem si rakovinu ani náhodou, ale byla," vzpomínal v nemocnici, kde se podrobil intenzivní chemoterapii. To bylo v květnu. Koncem roku se zdálo, že věčný boj je protentokrát vyhrán. To však jen zase jednou ukázala rakovina svou šalebnou tvář.

Kdo další?

V té době žil v Albuquerqe ve státě Nové Mexiko, když se zdálo, že je zase schopen aktivního muzicírování, pronajal si byt v Los Angeles a začal se stavěním nové kapely. A ostatní z Mötley Crüe mu dali jasně najevo, že má v kapele vždy své místo. V roce 2001 však došlo k recidivě rakoviny v daleko rozsáhlejším spektru, postupem času došlo k napadení dalších životně důležitých orgánů, od podzimku zalehl na lůžko, z něhož již nevstal.

Matka i jeho čtyři sestry u něj byly téměř nepřetržitě až do onoho 26. března 2002, kdy Randy Castillo o půl deváté večer zemřel. "Jsem zdrcen ztrátou jednoho z mých nejlepších přátel. Setkáme se na druhé straně, Randy. Mám tě moc rád," ozval se ihned Ozzy, následován nepřeberným počtem kolegů z branže. 

Text: Jan Petričko, foto archiv {vypnoutlink:Tommy Lee}
Témata: Randy Castillo, Ozzy Osbourne

zavřít