SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Adam "MCA" Yauch (161.)

Vydáno 11.10.2014 | autor: redakce

Adam Yauch šel vždy do všeho naplno. Jako teenager byl pankáčem, podceňovaným baskytaristou, prvním opravdu uznáváným bílým rapperem, budhistou i otevřeným feministou. Tibetským aktivistou a přítelem Dalajlámy. Režisér dokumentů i hudebních klipů, vegan. Jeho život ukončila rakovina v pouhých sedmačtyřiceti letech.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Adam SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Adam "MCA" Yauch (161.)

Už jako malý kluk se nechával často naprosto strhnout. Jeho vrstevníci ho obdivovali za jeho technické dovednosti. Jak o něm řekl jeden z jeho nejbližších přátel: "Vždycky se dokázal dostat o něco dál, někam, kam byste ani nečekali."

Zemřel MCA, zakládající člen Beastie Boys. Bylo mu 47 let

ZA VŠE MŮŽE RICK RUBIN

Jeho otec byl architektem a maminka pracovala na New York Board of Education. Jako jediné dítě vyrůstal v moderní domě v Brooklyn Heights. Jeho rodiče mu často pouštěli Beatles a Paula Simona, když byl malý. Přestože byl tak nadšený pro vědu, ve škole ho to moc nebavilo, a proto přešel ve 14 letech do menší soukromé školy. Na střední škole začal žít punk rockem a podle toho se začal taky oblékat. Jeho oblíbenou věcí v šatníku byl kabát, na kterém byl napsaný název songu od Clash - White Riot. V té době vypadal celkově dost zajímavě, a proto neunikl v obchodě s nahrávkami pozornosti jeho budoucímu souputníkovi Adamovi "Ad-Rock" Horovitzovi. "Jen jsem se na něj díval a přemýšlel," vzpomíná. Díky tomuhle setkání přišla na svět předzvěst Beastie Boys, punk rocková skupina Bad Brains.

John Berry, zakladatel Beastie Boys: S kapelou hrál v punkových dobách. Po padesátce ho dostihla demence

Na jednom z koncertů téhle kapely potkal tehdy šestnáctiletý Yauch Michela "Mike D" Diamonda - hned se z nich stali přátelé a od té doby se od sebe nehnuli. Největší zábavou pro ně bylo trávit každý víkend na koncertě nějaké oblíbené kapely. "Adam mě naučil, jak falšovat razítka do klubů, to se nám tenkrát dost hodilo," vzpomíná se smíchem Diamond. Jednou takhle viděli i koncert Black Flag a byli z nich úplně nadšení. "To bylo poprvé, co jsme viděli lidi skákat a dělat moshpit," řekl Diamond, který v té době měl svou vlastní kapelu, ve které hrál jeho kámoš John Berry. "Po tomhle koncertě přišel Adam k Johnovi domů a řekl: Oukej, od teď začneme s naší kapelou a vy oba v ní budete hrát." Na rozmyšlení nebyl prostor.

První singl Cooky Puss uslyšel v roce 1983 Rick Rubin (tehdy student NYU) a okamžitě v něm uslyšel potenciál. Byl to on, kdo jim vtloukal do hlavy, že se mají vykašlat na nástroje a začít dělat rap. To on je dovedl do labelu Def Jam, kde vydali v roce 1986 debutové album Licenced to Ill (tehdy bylo Adamovi 22 let), které se stalo první hip hopovou nahrávkou, která se dostala na první příčku v prodeji díky čtyřem milionům prodaných desek za rok. Klipy k písním byly jako neřízená střela, nejvíc pak spratkovitý (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!). Jejich sláva rostla a Adam Yauch se v tom celém pozlátku kolem nich a neustálé pozornosti začal ztrácet. Ven se dostaly taky záběry z backstage, kde do sebe Adam klopí jedno pivo za druhým a naštvaně hází nedopité plechovky proti zdi. V roce 1987, kdy kapela dokončila turné k desce, byl prý Adam přesvědčený, že se Beastie Boys rozpadnou. On sám se už rozhodně nechtěl vracet a začít tenhle kolotoč nanovo.

RAPPER BUDHISTOU

I tak se později sešli a nahráli v Los Angeles druhou desku Paul's Boutique, která je sice dnes už jejich kultovní záležitostí, tehdy ale skončila jako naprostý propadák. To bylo nemilé překvapení jak pro ně, tak pro jejich label Capitol Records, který do nich nasypal nemalé peníze. Za ty, které jim zbyly, postavili Beastie Boys svoje vlastní studio, kde začali dávat dohromady nápady na třetí desku. Zatímco se Adam vydal se svojí tehdejší přítelkyní do Indie, ostatní členové ve studiu připravovali album Check Your Head. Tahle cesta Adama hodně změnila, po návratu změnil styl oblékání, jídelníček a především to, čím se zabývala jeho hlava. V Los Angeles navíc začal navštěvovat holistického léčitele, který mu pomohl skoncovat s drogami i alkoholem.

V roce 1993 se Yach opět vrátil na Dálný Východ, tentokrát podnikl návštěvu Nepálu, kde se setkal s tibetskými buddhisty v exilu, kteří ho učili nejen o jejich víře, ale také o nebezpečné politické situaci. Tady začal Adam uvažovat, že by se mohl stát buddhistou. Nechtěl už dál psát sexistické texty a styděl se za to, jakým byl. Stal se z něj něžný a milý kluk, s čímž se museli ostatní členové vypořádat. "Museli jsme si na tuhle změnu zvyknout, ale cítili jsme, že jde dobrým směrem, našel sám sebe," dodává Mike. Naštěstí jeho humor zůstal stále břitký a inspirovaný jeho oblíbeným Peterem Sellersem a Monty Pythony. V roce 1994 se dostali s Ill Communication opět do čela žebříčků s hity jako Sure Shot a Sabotage s klipem od Spika Jonese.

SÍŇ SLÁVY PŘED BRANOU NEBESKOU

V roce 1994 byli Beastie Boys jedněmi z headlinerů festivalu Lollapallooza, kam Yauch přivedl i skupinu tibetských mnichů. Billy Corgan (frontman Smashing Pumpkins) byl jedním z mála, kteří se s nimi snažili navázat hovor. Jak později Corgan vzpomínal, konverzace s nimi ho odvrátila od černých myšlenek, se kterými se potýkal, byly tehdy i chvíle, kdy pomýšlel na sebevraždu. Buddhismus ovlivnil kompletně Adamův život, rozhodl se taky, že věnuje svoje zisky z Ill Communication na sbírku nazvanou Milarepa Fund, která má pomoci právě tibetským mnichům v jejich nelehké situaci. Yauch také uspořádal akci nazvanou Tibetan Freedom Concerts, která měla vzbudit vyšší povědomí o čínské hrozbě. Sám Yauch obvolával po sedm let všechny, kteří na téhle akci vystoupili, mezi nimi například U2, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Radiohead a samozřejmě i Smashing Pumpkins.

Úspěch Beastie Boys pokračoval i v roce 1998 s jejich další deskou Hello Nasty, za kterou obdrželi dvě ceny Grammy. Poctou jejich rodnému městu je album To the 5 Boroughsm, které vydali v roce 2004. Poslední řadová deska Beastie Boys - Hot Sauce Committee Pt. 2 - vyšla v roce 2011. Tedy dva roky poté, co Adam Yauch oznámil svůj boj s rakovinou.

Následující rok byli Beastie Boys uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame, to už Adam neměl dost sil na to, aby přišel na galavečer osobně. O pár týdnů později, 4. května 2012 zemřel v New York City ve věku 47 let. Jeho smrt zasáhla celý hudební svět. Svůj zármutek nad jeho ztrátou vyjádřil Eminem, Jay-Z, Diplo, Chuck D z Public Enemy, Boy George, Cypress Hill, Jimmy Fallon, Coldplay, Lenny Kravitz, will.i.am a mnoho dalších.

text: Kateřina Nováková

Témata: Adam Yauch, Beastie Boys

zavřít