SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lou Reed (163.)

Vydáno 25.10.2014 | autor: Josef Martínek

Reed hudebník. Reed buřič konvencí a milovník tabuizovaných témat. Reed literát. O jedné z největších osobností rockové hudby jste možná dosud nevěděli, jakého literárního autora měl v oblibě a že Andy Warhol byl manažerem Velvetů jen velmi krátce.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lou Reed (163.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lou Reed (163.)

 

RYBA NA ELEKTROŠOCÍCH

Lewis Allan Reed se narodil 2. března 1942 ve znamení ryb. Stejně jako Kurt Cobain byl jediný syn svých rodičů a měl mladší sestru - Elizabeth. Zatímco v rodině Cobaina byla homosexuálně orientovaná jeho mladší sestra Kim, v rodině Reedových se stal kvůli projevům homosexuality v období puberty černou ovcí právě Lou. Fakt, že jeho rodiče dali souhlas k tehdejší univerzální "léčbě" čehokoliv - elektrošokům - silně narušil rodinné vztahy.

Rodák z Brooklynu prošel několika kapelami už na střední škole. Hrál na kytaru a klavír, později se na vysoké začal věnovat tvůrčímu psaní a filmové režii. Klíčovou osobou jeho studijních let se stal Delmore Schwartz, po jehož smrti mu Reed jako váženému a uznávanému učiteli věnoval nahrávku My House.

Na jednoho z prvních členů legendárního uskupení The Velvet Underground narazil v roce 1964 coby skladatel v Pickwick Records. Pro The Primitives, ve kterých figuroval John Cale, tehdy napsal jedinou skladbu, jež se stala základem čtyřletého tvůrčího souznění. O rok později spolu se Sterlingem Morrisonem a Angusem MacLisem zakládají vůdčí kapelu let šedesátých v Americe - The Velvet Undeground.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Andy Warhol (127.)

PERFECT REED

Jako první a slavnější manažer kapely je znám Andy Warhol, avšak záhy po vydání debutového alba jej nahradil Steve Sesnick, stejně jako kapelu v témže roce opustil - z vůle Reeda - John Cale. Nejzávažnějším důvodem k výměně manažera byl Reedův soustavný odpor ke spolupráci se zpěvačkou Nico, o kterou se Warhol velmi zasazoval (debutové album nese název The Velvet Underground and Nico, které se v jednom z žebříčků nejlepších alb všech dob umístilo na 13. místě). Odchod Calea znamenal žánrový posun směrem ke středu posluchačského zájmu: po albech The Velvet Underground a Loaded ale roku 1970 z kapely odchází i samotný Lou Reed. Tím také končí její nejslavnější éra.

Důvodem odchodu z kapely byla (jak jinak) touha po sólové kariéře. Debutová deska Lou Reed (1972) vznikající ve Velké Británii byla následována svojí mladší a o mnoho úspěšnější sestrou Transformer (která vyšla ještě téhož roku). Na úspěchu tohoto alba má nespornou zásluhu další velká osobnost světové hudby - David Bowie. Z tohoto období také pochází Reedův nejúspěšnější hit vůbec Perfect Day.

Komerční úspěch s sebou ale přinesl silnou nepřízeň hudebních kritiků. Ani Transformer, ani pětice následujících alb nebyla přijata kladně. V textech se objevují motivy prostituce, nevěry, narkomanie nebo sebevraždy. Reed se však nevyhýbal ani sadomasochismu nebo transvestii. "Moje očekávání byla velmi vysoká, chtěl jsem být nejlepší autor, jaký kdy žil na boží Zemi. (...) Chci dělat rock'n'roll na úrovni bratrů Karamazových. Začínám tvořit své dílo. Jsem na správné cestě," vyjádřil se tehdy ke své tvorbě.

Následující dvacetiletí bylo obdobím návratů - jednak The Velvet Undeground (byť pouze jednorázově za charitativním účelem), tak ke spolupráci s Johnem Calem po smrti Andy Warhola albem Songs for Drella. John Cale tehdy na adresu Reeda prohlásil: "Lou a já jsme oba byli na party po zádušní mši za Andyho. (...) To bylo poprvé, co jsme si nějakou dobu skutečně povídali. Už jsme na sebe narazili mnohokrát, ale neměl zájem o komunikaci. (...) O pár dní později jsme Lou a já začali diskutovat o spolupráci."

Pokud byla Reedovi nějaká literární osobnost skutečně blízká, pak to byl Edgar Allan Poe. Reed v roce 2000 participoval na divadelním představení Poe-Try v Hamburku, inspirovaném právě tvorbou Edgara Allana Poea. O tři roky později vyšlo dvojalbum The Raven, které přímo odkazuje k Poe-Try, kde se mezi hosty objevuje např. dříve jmenovaný David Bowie. Nutno dodat, že texty Edgara Alana Poea převyprávěné Lou Reedem můžete najít v knize Havran, která vyšla v Česku roku 2013.

Tvorbou z posledních let hudebníkova života jsou počiny Hudson River Wind Meditations, uskupení Metal Machine Trio odkazující k jeho desce z roku 1975 nebo deska Lulu, jíž nahrál společně s Metallikou.

Jako řada jiných hudebních mágů ho zklamal orgán velmi citlivý na bouřlivou životosprávu – játra. V roce 2013 prodělal transplantaci, která se ale po několika měsících ukázala jako neúspěšná. Lou Reed zemřel 27. října 2013 ve věku 71 let v East Hampton ve státě New York.

text: Aneta Holá

Témata: Lou Reed, The Velvet Underground, undergound, Andy Warhol

zavřít