SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Joe Cocker (173.)

Vydáno 03.01.2015 | autor: redakce

Joe Cocker zemřel v sedmdesáti letech. Britský zpěvák, známý hlavně jako specialista na rockové balady, jenž se proslavil coververzemi a svým chraplavým hlasem, několikrát vystupoval i v České republice. Naposledy v květnu 2013. Podle Cockerova agenta Barrieho Marshalla Joe podlehl rakovině plic 22. prosince 2014 na ranči Mad Dog v Crawfordu v americkém Coloradu, kde žil se svou ženou.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Joe Cocker (173.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Joe Cocker (173.)

 

KONDOLENCE EX-BEATLES

Cocker proslul hlavně coververzemi, z nichž některé jsou známější než verze původních interpretů. K těm nejslavnějším patří hit You Are So Beautiful od Billyho Prestona či Unchain My Heart od Raye Charlese. A především písně Beatles With a Little Help from My Friends nebo Come Together.

LIVE: Střídmý Joe Cocker provedl O2 Arenu všemi krásami světa

Právě poslední žijící členové slavné liverpoolské čtyřky Ringo Starr a Paul McCartney se k úmrtí Cockera okamžitě vyjádřili. Bubeník Ringo na komunitní síti Twitter uvedl: "Nashledanou a Bůh žehnej Joe Cockerovi." McCartney v rozhovoru pro BBC připomněl, že byl obzvláště potěšen, když se dozvěděl, že se Cocker rozhodl převzít od Beatles With a Little Help from My Friends. "Úplně tu skladbu přetvořil do soulového stylu a já mu za to jsem vděčný," uvedl.

CHRAPLÁK ZE SHEFFIELDU

Joe Cocker se narodil 20. května 1944 jako John Robert Cocker v Sheffieldu. Začínal jako bubeník v kapele The Cavaliers. Zpěvák označovaný někdy jako "otec bílého soulu" v roce 1964 nahrál první neúspěšný singl I'll Cry Instead, původně od Beatles a zároveň začal spolupracovat s baskytaristou a pianistou Chrisem Staintonem, který se stal jeho dlouholetým spolupracovníkem a spoluautorem části jeho písní.

Na sklonku 60. let vystupoval se skupinou The Grease Band, s níž absolvoval evropské turné. "Měl jsem svůj byznys, byl jsem plynař. Dělal jsem u plynáren, když mi bylo patnáct, což je něco podobného jako instalatér. V téhle práci jsem ale nebyl nejlepší. Myslel jsem pořád na rokenrol, a měl jsem proto problémy. Nakonec jsem si uvědomil, že chci být zpěvákem," uvedl ke svým profesionálním počátkům.

Úspěch se dostavil až v roce 1968 se singlem Marjorine (čtyři roky starou Staintonovou písní) a především s již zmíněnou With A Little Help From My Friends. Osobitá verze písně Beatles se dostala až na vrchol britské hitparády. Po některých personálních změnách vystoupil Cocker s Grease Bandem v roce 1969 na Woodstocku, ale na podzim téhož roku se skupina rozpadla.


V roce 1970 absolvoval Cocker velké americké turné se skupinou Mad Dogs & Englishmen, ze kterého vzniklo úspěšné koncertní dvojalbum. O dva roky později se opět spojil se Staintonem v kapele Joe Cocker & The Chris Stainton Band.

V 70. letech zažil divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Po několika odvykacích kúrách se na začátku 80. let připomněl deskou Sheffield Steel a na vrchol hitparády v USA se vrátil duetem s Jennifer Warnesovou Up Where We Belong, který dostal v roce 1983 i Zlatý glóbus a Oscara za nejlepší původní píseň (k filmu Důstojník a džentlmen). Zároveň začal Cocker v tomto období opět pilně koncertovat.


Dalšího comebacku se dočkal v 90. letech; v roce 1994 bylo výborně přijato Cockerovo album Have a Little Faith a o dva roky později "unplugged" kolekce Organic.

LOUČENÍ S FIRE IT UP

V roce 2008 byl Cockerovi udělen Řád britského impéria. Poslední desku Fire It Up, která obsahuje klasické soulové písně, balady i energické skladby, vydal zpěvák v roce 2012. Celkem natočil dvaadvacet studiových desek, téměř dvacítku kompilací a tucet koncertních alb.

"Byl to jeden z nejskromnějších lidí, které jsem kdy potkal," reagoval na Cockerovo nečekané úmrtí Edgar Berger z hudební společnosti Sony Music Entertainment International. "Jeho hlas navždy zůstane v našich vzpomínkách," dodal.

Cocker několikrát koncertoval v České republice. Vystoupil například v listopadu 2010 v Praze, kdy prezentoval svou desku Hard Knocks; týž rok v červnu koncertoval i v Brně, kam se tehdy vrátil po deseti letech. V prosinci 2007 téměř zaplnil tehdejší pražskou Sazka Arenu a ve stejném roce se představil i ostravskému publiku. Poprvé u nás vystoupil v červnu 1998 v Ostravě. Naposledy v Česku zazpíval v květnu 2013 v pražské O2 areně po vydání Fire It Up. Koncert zakončil za ovací nadšeného publika převzatou skladbou Cry Me a River od americké zpěvačky a herečky Julie Londonové. Koncert podle pořadatelů navštívilo přibližně 5000 lidí.

text: Roman Jireš, foto: EMI, Vojtěch Kubec

Témata: Joe Cocker, Beatles

zavřít