SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Sam Cooke (176.)

Vydáno 24.01.2015 | autor: Kateřina Nováková

Sam Cooke vystupoval na začátku své kariéry s gospelovým uskupením Soul Stirrers, poté vznikly jeho sólové hity jako You Send Me, Wonderful World, Chain Gang, Twistin' the Night Away. Cooke skvěle pracoval s oběma zásadními žánry té doby, popem i soulem a díky tomu se mu dařilo získavat si fanoušky bez ohledu na jejich barvu pleti. Tragicky zemřel ve věku 33 let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Sam Cooke (176.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Sam Cooke (176.)


Jak pokořit Elvise

Sam Cooke se narodil v rodině baptistického kazatele jako jeden z jeho osmi synů. Narodil se 22. ledna 1931 v Clarksdale v Mississippi. Jako malý zpíval v kostele a poté s kapelou Highway Q.C.

Cookovým oblíbeným hudebním uskupením byly v té době Soul Stirrers, což se promítalo také v jeho rané práci. V roce 1948 od nich dostal úžasnou nabídku, které využil, a to stát se jejich členem. Nahradil tak na pozici hlavního zpěváka R. H. Harrise. Až do roku 1951 byl Cooke předním gospelovým umělcem.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bobby Womack (170.)

Po šesti letech se Soul Stillers se rozhodl zaměřit také na vlastní tvorbu. V roce 1956 nahrál svůj první singl Lovable, a to pod pseudonymem Dale Cooke. Nebyl si toti jistý reakcí gospelových fanoušků, proto vydal píseň pod jiným jménem. Rok poté už přišel s velkým hitem You Send Me, jehož kopií prodal 1,7 milionu. Fanoušci si oblíbili tuhle píseň tak moc, že dokonce sesadila z vrcholů hitparád Elvisův song Jailhouse Rock. V roce 1960 podepsal jako první černošský zpěvák kontrakt s RCA Records. Nedlouho poté přišly další hity jeho sametového hlasu jako Only Sixteen a Everybody Loves Cha Cha Cha.

V roce 1960 zveřejnil baladu Wonderful World a dva roky poté taneční píseň Twistin'the Night Away. V roce 1963 zabodoval v hitparádách se svou ódou na samotu Another Saturday Night.

Cooke byl ženatý dvakrát. Jeho první žena Dolores Mohawk, se kterou se rozvedl, později zemřela při autonehodě. V roce 1959 se oženil s Barbarou Campbell, svou láskou ze střední školy. Spolu měli tři děti, jejich nejmladší Vincent tragicky zemřel - utopil se v bazénu.

Sam Cooke nebyl jenom talentovaným zpěvákem a textařem, věděl taky moc dobře, jak vydělat peníze. Založil proto v roce 1959 vlastní nahrávací společnost a dal šanci mnoha nadaným umělcům. Mezi nimi byl také Bobby Womack nebo Billy Preston.

Tragická smrt

Nikdo neví, co se přesně stalo v ranních hodinách 11. prosince 1964, když byl Sam Cooke nalezen mrtvý. Večer předtím byl v baru v Los Angeles a popíjel s ženou, kterou v ten večer potkal. Dvojice nakonec skončila v motelu jménem Hacienda. Tady se oba dva pohádali a Cooke odešel do kanceláře motelu. Tady začal obtěžovat jednu z návštěvnic a snažil se ji znásilnit. Manažerka motelu Bertha Franklin ho následně postřelila. Cooke na následky poranění zemřel. Jiné zdroje uvádějí, že Bertha Franklin objednala ženu do baru jako prostitutku pro Cooka. Když přišli z baru zpět do motelu, měla ho Bertha omráčit a ukrást mu peníze z peněženky a rozdělit se o ně s Elisou. Cooke se prý probral a zaútočil na ně, Bertha ho poté zastřelila. Vyšetřování dopadlo ve prospěch manažerky, která neskončila ve vězení, protože se střelba prý odehrála v sebeobraně.

 

Tisíce lidí se přišli rozloučit s legendárním zpěvákem. Mezi nimi byl i Ray Charles nebo Lou Rawls, kteří na pohřbu v Los Angeles zazpívali. Rok po jeho smrti vydala jeho nahrávací společnost jeho píseň A Change Is Gonna Come. Tato hymna občanských práv byla reakcí na píseň Boba Dylana Blowin'in the Wind. Šlo o Cookovu nejostřejší politickou píseň. Do Rock'n'Rollové síně slávy vstoupil v roce 1986, Soul Stirrers o tři roky později.

Cooke byl důležitým také co se týče nezávislého obchodu s černošskou hudbou. Vlastnil nahrávací společnost, vydavatelství a firmu zabývající se managementem. Jeho hity mají mnoho coverů od soulových i rockových zpěváků. Například hit Shake přezpíval Otis Redding i Rod Stewart. Jeho vliv je patrný také v nahrávkách Michaela Jacksona, Al Greena a dalších. Rapeři jako například The Roots, Naf nebo Tupac Shakur také zmiňují Cookovo jméno ve svých písních.

text: Kateřina Nováková, foto: facebookový profil umělce, ABKCO Music & Records, Inc.

Témata: Sam Cooke, Soul Stirrers, Rod Stewart

zavřít