SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Muk (178.)

Vydáno 07.02.2015 | autor: redakce

Jedna z nejvýznamnějších postav porevoluční pop music, oblíbený zpěvák a frontman klíčových kapel české raně elektronické scény. Otec tří dcer a člověk trpící bipolární afektivní poruchou. Hvězda i enfant terrible showbyznysu. To byl Petr Muk, který by se letos 4. února dožil padesáti let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Muk (178.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Muk (178.)


S OCEÁNEM NA STEJNÉM PÓDIU S ERASURE

Rodák z Českého Krumlova se hudbě věnoval od patnácti let. V roce 1985 dává společně s Petrem Kučerou, Janem Vozárym a Zdeňkem Pavelcem dohromady jednu z prvních popově elektronických kapel v České republice, dnes už legendární Oceán. O tři roky později vydává kapela u Supraphonu první a klíčový singl Ráchel/Dávná zem, a tím začíná nezapomenutelné životní období nejen pro Muka.

10 osobností, které nás v roce 2014 opustily

Sestava se hned po revoluci vydává na turné po Velké Británii jako předkapela Erasure a poprvé si zkouší koncerty na velkých pódiích pro desetitisíce lidí. Publikum na Oceán reaguje více než skvěle a pro dvacetiletého kluka z jižních Čech je to splněný sen. Ačkoliv kapela zažívá něco, co by ještě před měsícem ani nešlo realizovat, právě pod tlakem velkých koncertů se u Muka pravděpodobně poprvé začíná rozvíjet jeho psychická nemoc a mluví se o pokusu o sebevraždu.

Následují koncerty po celé republice a čtyři studiová alba, z nichž je dnes nejlépe hodnocen debut Dávná zem. Petr Muk zakládá společně s Petrem Kučerou a textařem Oceánu Petrem Honsem nový projekt Shalom, oficiálně z důvodu poněkud odlišné tvorby. Zbytek kapely se s novým materiálem neztotožnil, Shalom tedy vzniká dočasně, než přinese zbytek Oceánu vlastní návrhy. V roce 1992 tak vychází první deska se stejnojmenným názvem Shalom. Skutečné důvody vzniku Shalomu se však čím dál více točí kolem neshod mezi stávajícími členy Oceánu, které gradují v roce 1993. To už také Petr Muk čím dál častěji sahá k práškům na uklidnění a alkoholu.

HVĚZDU NA ČELE MÁŠ

Už první singl Oceánu - skladba Ráchel se některá média zdráhala kvůli židovské tématice vysílat. Židovství se ještě významněji věnuje následný projekt Shalom. Během natáčení videoklipu v Izraeli se u Petra Muka naplno rozvinuly deprese a vyhledání odborné pomoci psychiatra bylo nevyhnutelné. Krátce po vydání druhé, méně úspěšné desky Brány vzkazů, se Shalom rozpadá a Muk se začíná věnovat práci na své první sólové desce.

 

SÓLOVÁ DRÁHA

Ještě v roce 1994 vydává videoklip Dál do srdcí a už v té době je jasné, že se právě zrodil jeden z nejlepších sólových zpěváků české popové scény 90. let. První deska s názvem Petr Muk na sebe sice nechá čekat ještě tři roky, ale jeho kariéru sólového zpěváka jen stvrdí. Jeho sugestivní projev získává desetitisíce fanoušků a Muk objíždí republiku se svými koncertními show. Následující tři alba (Jizvy lásky - 2000, Dotyky snu - 2002, Osud ve dlaních - 2005) jsou platinová nebo alespoň zlatá. Stále častěji se Muk objevuje i v televizních a rádiových pořadech, nechybí rozhovory v největších tištěných médiích, vystupuje i v muzikálech. Mezi jeho nejznámější role patří Galileo ve stejnojmenném představení, Princ v Rusalce nebo Raimond v Johance z Arku.


Do slibně nastartované kariéry vstoupí drogový skandál. Zpěvák se sice k užívání zakázaných návykových látek nikdy nepřiznal, ale Policie během zátahu zadržela dealera, který opakovaně tvrdil, že Mukovi v roce 2000 několikrát prodal kokain, což dosvědčili svědci. Muk však u soudu podal svědectví, ve kterém vypověděl, že se s dealerem stýkal asi dva roky, protože to byl sečtělý člověk a uměl dobře anglicky. Na popularitě mu však soudní proces s dealery neubral a Muk se několikrát skvěle umístil v anketě Český slavík Mattoni - v letech 2002 a 2003 byl stříbrný, v roce 2004 bronzový a úspěšný byl i v jiných hudebních anketách.


NELOUČÍME SE NAVŽDY

Kariéra Petra Muka zhasla 24. května 2010, kdy ho našla jeho žena doma mrtvého. Podle posledních svědectví navštívil Muk pražský koncert své oblíbené kapely Kiss a následně se opil během oslav vítězství Čechů na MS v hokeji. Podle oficiálního závěru vyšetřovatelů se ve spánku udusil svými zvratky. Předávkování drogami, o kterém se v souvislosti se smrtí zpěváka hojně mluvilo, nebylo nikdy potvrzeno, rozbor krve však potvrdil přítomnost alkoholu a antidepresiv, která Muk užíval na svoji psychickou nemoc. Krátce před smrtí vyšlo zřejmě nejpovedenější Mukovo sólové CD V bludišti snů.

Ačkoliv Mukovi někteří fanoušci kapel Oceán a Shalom zazlívali odklon od elektronického undergroundu ke střednímu proudu, je nezpochybnitelné, že s jeho smrtí odešel jeden z největších českých porevolučních sólových zpěváků. Jeho podmanivý hlas má dodnes tisíce příznivců, což dokazuje i vydání alba 50 let / 50 písní letos v lednu.


text: Hedvika Pajerová, foto: Monitor-EMI

Témata: Petr Muk, Oceán

zavřít