SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jaro Filip (195.)

Vydáno 05.06.2015 | autor: redakce

Před patnácti lety, přesně 11. července 2000, zemřel v Bratislavě Jaro Filip. Skladatel, o kterém humorista Milan Lasica prohlásil, že dokáže zhudebnit i telefonní seznam.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jaro Filip (195.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jaro Filip (195.)


JaroFilipjaro3Jaro Filip vynikal množstvím aktivit. Byl známý jako hudebník, dramaturg, herec i propagátor internetu. Všestranného umělce, jehož skladby mají v repertoáru přední slovenští interpreti, ve věku pouhých 51 let zradilo srdce. Zemřel na infarkt a málokoho překvapilo, že za počítačem. Do poslední chvíle chatoval s přáteli. "Už Vladimir Vysockij tvrdil, že ti, kteří něco dokázali, neumírají staří," konstatovala jeho sestra Táňa Dunajová..

Jaroslav Filip se narodil 22. června 1949 v učitelské rodině. Počátkem 60. let minulého století studoval na konzervatoři v Bratislavě a později Žilině. Poté hrával v bratislavském vysokoškolském klubu Véčko se skupinou Petra Lipy Blues Five. Zúčastnil se s ní í pražského beatového festivalu v roce 1969. Vcelku trefně ho charakterizuje název životopisné knihy Človek hromadného výskytu od Mariana Jaslovského. Posuďte sami - Spolupracoval s Dežom Ursínym, se kterým  mimo jiné společně nahráli legendární alba Provizórium, Nové mapy ticha či Modrý vrch. S dvojicí komiků Milan Lasica a Július Satinský nahrál desky Bolo nás jedenásť, S vetrom o preteky, My a Sťahovaví vtáci. Spolu vymysleli kabaret Ktosi je za dverami a několik divadelních projektů.

JaroFilipjaro1MÜLLER ZPÍVÁ FILIPA

Počátkem 90. let 20. století s Filipem začal spolupracovat Richard Müller. Během sedmi let společně vytvořili hity jako Milovanie v daždi, Cigaretka na 2 ťahy, LSD, Daňový únik, Spočítaj ma a další. Svoji první sólovou desku Cez okno vydal v roce 1996 ve vlastním nakladatelství Salvador. K jeho písním mu Müller na oplátku napsal texty jako Salvador Dali, Milovanie v hrošej koži, Už zajtra, Život či titulní Cez okno. Müller ještě jako poctu Filipovi nahrál společně s Milanem Lasicou albom Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa, které vyšlo v roce 2008.

Byl členem skupiny slovenských humoristů (Štefan Skrúcaný, Miroslav Noga, Zuzana Tlučková, Rasťo Piško a další), kteří vyjadřoval prostřednictvím televizních a rozhlasových programů názory na společenské dění.

Jaro Filip3"Jaro byl ten nejuniverzálnější člověk, jaký se objevil v naší branži. Od hudebníka, skladatele přes muzikanta, herce a scenáristu ovládal všechny profese. A co je nejdůležitější - špičkově. V jakékoliv profesi byl absolutně doma," uvedl herec a humorista Štefan Skrúcaný.

SCÉNICKÁ HUDBA I PUNK

Filip byl také známý jako velký fanoušek a propagátor internetu. Spolu s Robertem Dydou založili v lednu 1997 první slovenský internetový magazín Sieťovka. Účinkoval i ve filmu, kde hrál melancholické, vážné postavy. Objevil se například ve filmech Rivers of Babylon, Čarbanice, Albert nebo Citová výchova jednej Dáši. Hrál i zpíval v představeních bratislavského Štúdia S. a na dalších slovenských scénách. V letech Psal hudbu k inscenacím činohry Slovenského národního divadla a Nové scény v Bratislavě. Je autorem hudby k televiznímu seriálu Silvánovci a jeho záběr dokazuje fakt, že spolupracoval s televizí, rádii, divadly i punkovou skupinou Zóna A.

"Píseň je a aspoň u mě by měla být vždy projevem krátkého intenzivního vzepětí, Je to pronikavý pohled do sebe samého," prohlásil Filip.

Pracovitý umělec byl aktivní i v rodinném životě. S manželkou Evou měl tři děti: syny Jara a Lea a dceru Evu. Jeho dcerou je i hudebnice a herečka Dorota Nvotová, kterou však má s herečkou Annou Šiškovou. Je strýcem zpěvačky Lucie Šoralové.

"Vzpomínám na něho permanentně. A díky písničkám, které občas zpívám. takže se dá říct, že je vlastně pořád mezi námi. Mám na něho mnoho vzpomínek, které vyvolávají úsměv na tváři," podotkl k Filipově památce Milan Lasica.


text: Roman Jireš

 

zavřít