SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Errol Brown (194.)

Vydáno 29.05.2015 | autor: redakce

Errol Brown, textař a frontman Hot Chocolate, zaznamenal významný úspěch především v sedmdesátých a osmdesátých letech s hity jako You Sexy Thing, It Started With a Kiss a Every 1's a Winner. Byl jedním z nejúspěšnějších britských popových interpretů. Zemřel 6. května tohoto roku v 71 letech na rakovinu jater.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Errol Brown (194.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Errol Brown (194.)


ErrolBrownebt2VZTAH S MATKOU

Brown se narodil 12. listopadu 1943 v hlavním městě Jamajky Kingstonu. Jeho rodiče, Ivan a Edna, se rozvedli, když byl ještě malý a většinu času se o něj starala teta. Jeho matka se přestěhovala do Londýna a Errola přivezla do Británie, když mu bylo 11. Nějaký čas strávil ve škole v jižním Londýně, poté se mu dostalo soukromého vzdělání.

"Byly chvíle, kdy se mi smáli pro moji barvu pleti a jamajský přízvuk a já musel použít svoje pěsti," vzpomínal jednou Brown. "Brzy jsem se přesunul do soukromé školy ve West Hampsteadu a moje matka mě vždy učila, abych neměl pocit viny z chyb bílých lidí a nebral si to osobně. Ona mě dovedla k maximální důvěře v mě samotného." Jeho matka zemřela na rakovinu ve věku pouhých 38 let.

ErrolBrownerrol30HOT CHOCOLATE A JOHN LENNON

Brown neměl nikdy v plánu dělat populární hudbu, počítal s tím, že bude mít obyčejnou práci. Jako úředník v bance ale poznal muzikanta Tonyho Wilsona a "začaly ze mě prýštit nápady na texty a melodie," vzpomínal. Wilson navrhl, že se budou snažit psát písně dohromady a to se jim dařilo velmi dobře. Zrodily se první hity jako Bet Yer Life I Do, Heaven Is Here a Think About Your Children - všechny tyto písně zatím pro jiné interprety. Nahráli také vlastní reggae verzi písně Give Peace a Chance od Johna Lennona a zakomponovali do ní také pár vlastních slov. Potřebovali ale mít svolení The Beatles, aby mohli pozměnit původní skladbu. "Slyšel to opravdu Lennon a bavila ho. Rozhodl se vydat náš song na jejich labelu Apple," vzpomínal v jednom z rozhovorů Brown. Přestože samotná píseň neměla velký úspěch, spojení s labelem Apple pro ně bylo v začátku kariéry zásadní. Původní název Hot Chocolate Band, který vznikl s podpisem u Apple, pozměnili s přechodem k Rak label na pouhý Hot Chocolate. Bodovaly jejich písně jako Love Is Life (1970), a I Believe (In Love) (1971) a v roce 1973 se dokonce dostali do TOP 10 s hitem Brother Louie. Brown a Wilson se začali žánrově vzdalovat, přesto se spolupodíleli na mezinárodním hitu Emma - ten se dostal na třetí příčku britského žebříčku v roce 1974 a na osmou v USA.


BOJ S QUEEN

Poté přišel další velký hit Disco Queen, který následovaly písně A Child's Prayer a You Sexy Thing. Poslední zmiňovaná způsobila velký poprask, měla ale tu smůlu, že se v britském žebříčku zrovna potkala s Bohemian Rhapsody od Queen, kteří si první místo vzít nenechali. Přesto se stala hitem po celém světě a dokonce se dostala až na třetí místo US žebříčku. Brown se stal pro svoje zářící sebevědomí, vyholenou hlavu a zálibu v mrkání na přihlížející dívky rázem idolem žen a sexuálním symbolem.

HotChocolatePNGVersionErrol Brown s Hot ChocolateKRÁLOVSKÁ SVATBA

Hot Chocolate se stali pevnou součástí britské sociální struktury, dokonce vystoupili na předsvatební párty Prince z Walesu a Lady Diany. "Přišli se podívat na zvukovou zkoušku a Charles se zeptal: 'Nebudou hrát příliš hlasitě?', smál se v jednom z rozhovorů Brown. V roce 1985 se muzikant rozhodl opustit Hot Chocolate a věnovat se sólové dráze. To se neukázalo být dobrou volbou - jeho první sólovka That's How Love Is v prodejích propadla. Brown se i tak zdál být spokojený, užíval si stále úspěchu zasetého Hot Chocolate. Usazen v Surrey se vídával se sousedy jako Mick Hucknall, Cliff Richard a Maurice Gibb a také vystupoval na setkáních konzervativců. Užíval si také volna na Bahamách.

Píseň You Sexy Thing vydaná v roce 1975 se stala mezinárodní párty hymnou a žila svým životem hned několikrát díky různým cover verzím a také zazněla v několika celovečerních filmech. Díky tomu se této písni povedla nevídaná věc, a to figurování v TOP 10 v letech sedmdesátých, osmdesátých a dokonce i devadesátých letech. Přestože se Hot Chocolate jen jednou dostali na první místo žebříčku britské hitparády, a to navíc se songem So You Win Again (v roce 1977), přesto měli mezi lety 1970-1984 každý rok nejméně jeden hit. Errol Brown vlastnil už zmiňovanané přepychové sídlo v Surrey a dům na pláži na Bahamách, kde měl ustájeny závodní koně, které trénoval Jenny Pitman, tehdejší kouč vítěze Grand National. Přesto se necítil a nechtěl být popovou hvězdou a odmítal se nechat unést vlastním úspěchem. "Pokud chcete zůstat v hudebním businessu delší dobu, samolibost je ta poslední věc, kterou byste měli oplývat," řekl v roce 1984. "Lidé mi říkají, jak je možné, že Mick Jagger a Rolling Stones fungují tak dlouho? A já na to řekl, že tam cítím inteligenci a velkou práci za tím vším. Je to stejné jako s Hot Chocolate."

S manželkou Ginette měl dvě dcery, Colette a Leonie. Zemřel 6. května 2015.


text: Kateřina Nováková

 

zavřít