SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chi Cheng (198.)

Vydáno 27.06.2015 | autor: redakce

Svou osobitou basovou linkou ještě více vytvrzoval úderné tóny amerických Deftones. Jmenoval se Chi Cheng a kromě basy měl také rád poezii. Jeho pouť po hudební scéně skončila naprosto nečekaně v roce 2008, kdy po automobilové nehodě upadl do komatu. Následků se již nezbavil a o pět let později zemřel na zástavu srdce.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chi Cheng (198.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chi Cheng (198.)


chi-cheng10


Ironií je, že Chengův otec Yin Yan Cheng byl vyhlášený kardiolog. Chi Cheng se narodil uprostřed srpna roku 1970. Už na střední v sobě našel umělce se zalíbením v poezii. Na vysoké škole začal tvořit svoji vlastní a v roce 2000 pak dokonce vydal desku The Bamboo Parachute, která obsahovala jím složené a namluvené verše. Právě během studia na vysoké se seznámil se Stephenem Carpenterem, jehož kapela právě hledala baskytaristu. Rozuměli si a Deftones tak měli nového člena. Kapela nahrála demo obsahující čtyři skladby a po dvou letech začala koncertovat v okolí Los Angeles a San Francisca. Střihli si dokonce koncert s Korn, kteří tehdy taktéž začínali. Debutovou desku Adrenaline vydali Deftones v říjnu 1995. Další nahrávky na sebe nenechaly dlouho čekat a Deftones slavili jeden úspěch za druhým. Na otázku, díky čemu se jim taky daří, odpovídal Chi Cheng: "Vděčíme za to naší soudržnosti, jsme pořád spolu a za vše, co jsme dokázali, může upřímnost a souznění."

ŠAMAN, BUDDHISTA A DOBRODINEC

Chi Cheng svým zevnějškem vždy připomínal nekompromisního metalistu. Toto však bylo pouze zdání, neboť ve svém nitru byl spirituálně a pacifisticky založený člověk. Našel zálibu ve východních kulturách a hlásil se k buddhismu a taoismu. Často právě v buddhistických a čínských knihách hledal inspiraci pro svou poezii. Nelze se divit, že tak inklinoval k asijské kultuře, vždyť jeho otec byl čínský imigrant. Chenga nezajímala pouze tradiční Asie, ale interesoval ho i indiánský šamanismus. Koho byste se zeptali, ten by potvrdil, že Chi Cheng má dobré srdce. Výdělek ze své jediné sólové desky věnoval různých charitativním spolkům a dětem v Sacramentu koupil mnoho hudebních nástrojů.

Chi Cheng 04VE ŠPATNOU DOBU NA ŠPATNÉM MÍSTĚ

Do roku 2008 vydal Cheng s Deftones celkem pět studiových alb. Vybudovali si velmi osobitý styl, který nejde nijak jednoduše žánrově zaškatulkovat. Rána do této spanilé jízdy na bílém poníkovi přišla naprosto nečekaně. Chi Cheng jel 4. listopadu 2008 se svou sestrou Mae automobilem v kalifornském městě Santa Clara. Při rychlosti skoro 100 km/h nabourali do jiného vozidla a několikrát se poté převrátili. Cheng neměl zapnutý bezpečností pás, a proto po srážce vyletěl z vozidla. Jeho sestra, která připoutaná byla, vyvázla jen s drobnými poraněními. Cheng byl převezen do nemocnice, kde zůstal ležet v komatu. Tato velice nešťastná událost vyvolala napříč nejen hudebním světem vlnu solidarity. Byla založena webová stránka oneloveforchi.com, kde měli fanoušci možnost přispět na nákladnou léčbu a mohli se zde dozvědět o aktuálním Chengově stavu. Deftones hráli několik benefičních koncertů se členy kapel jako System Of A Down, Linkin Park, Cypress Hill nebo Metallica. Baskytarista skupiny Korn Fieldy spolu s dalšími hudebníky dokonce složil instrumentální skladbu A Song For Chi a peníze, které díky ní získali, věnovali právě na Chengovu léčbu.

 

Chi Cheng 02PROBUZENÍ VÁLEČNÍKA

V dubnu 2009 byl Cheng opět na pokraji smrti, když málem podlehl otravě krve. Poté, co se do světa dostala zpráva o pokoření této komplikace, objevily se na internetu zvěsti, že se Cheng probudil z komatu, to však bylo rodinou vyvráceno. První známky zlepšení se začaly objevovat až o rok později v květnu, kdy Cheng začal rozpoznávat osoby, dokázal slovně odpovědět a mírně hýbal rukama. Podstoupil další operace a šance na úspěšnou léčbu se blížily k devadesáti procentům. V dubnu roku 2012 propustili Chenga z nemocnice do domácí léčby a zdálo se, že je vyhráno.

Jeho smrt přišla stejně náhle jako samotná nehoda. Chi Cheng zemřel 13. dubna ve věku čtyřiceti dvou let na náhlou zástavu srdce. Přesná příčina infarktu není známa, ale spekuluje se, že byl způsoben zápalem plic, který Cheng prodělal během léčby v nemocnici.

Odešel nejen vynikající baskytarista a básník, ale hlavně milující a empatický člověk. Jeho nehoda spojila celý svět tvrdé hudby a ukázala, že i příznivci metalové a hardcorové hudby jsou lidé se srdcem na správném místě a udělají, co můžou, aby svému kamarádovi, velkému válečníkovi Chi Chengovi, pomohli.


text: David Stoklas

 

zavřít