SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stanislav Hranický (202.)

Vydáno 25.07.2015 | autor: redakce

Hudební osud se k heavy metalovému zpěvákovi Stanislavu Hranickému nezachoval příliš laskavě. Nejen proto, že zemřel ve věku nedožitých 62 let po dlouhé těžké nemoci 7. dubna 2013 - v době slibného comebacku jeho domovské kapely Citron

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stanislav Hranický (202.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stanislav Hranický (202.)

 Už v roce 1987 kariéru Hranického narušily zdravotní problémy. V době velké slávy Citronu, kdy kapela v roce 1986 vydala historicky druhou metalovou deska v tehdejším Československu Plni energie (prvenství patří slovenské Tublatance), si Hranický po jednom koncertě v Bratislavě zlomil nohu. Citron vzhledem k jeho dlouhodobé absenci na pódiu angažoval Ladislava Křížka z Vitacitu. S ním pak nahrál skvělé album Radegast, které skupině pomohlo mimo jiné k vítězství ve Zlatém slavíku.

Zemřel frontman Citronu Stanislav Hranický


ZPĚVÁK S OCELOVÝM SRDCEM

Smůlou pro Hranického bylo, že vzhledem k úspěchu nahrávky Radegast si mnozí lidé dodnes Citron spojují především s melodičtějším zpěvem Křížka. Přitom rockovější, ale hlasově méně ohebný Hranický s Citronem prožil daleko delší období. "S hlubokým zármutkem v našich srdcích oznamujeme všem fanouškům rockové hudby, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci náš nejlepší kamarád a zpěvák Standa Hranický. Se Standou jsme prožili nádherných třicet let a bude nám velice chybět! V našich vzpomínkách však zůstane navždy jako ten největší kamarád s pravým ocelovým srdcem," objevilo se na webových stránkách Citronu v dubnu před dvěma lety.


Hranický se zpěvem začínal v roce 1968 v ostravské beatové kapele Majestic, kde zpíval s Marií Rottrovou a později s Věrou Špinarovou. Právě s Majesticem nahrál v roce 1969 svůj první singl a hit Rok s Monikou. Hranický v legendárním Citronu strávil téměř 30 let. Se skupinou natočil sedm singlů, jedno DVD a tři alba. Nejslavnějšího alba Plni energie se prodalo přes půl milionu nosičů. Poslední studiovkou Citronu, kterou Hranický nazpíval, je Bigbítový pánbů z roku 2010. Na něm z původní sestavy už chyběl kytarista Jindra Kvita, který zemřel na konci 90. let.

AUDIO: Stanislav Hranický tři roky po smrti zpívá v nové písni Limetalu!

Pro členy Citronu nebyla smrt Hranického překvapením a považovali ji za osvobození chorobami sužovaného zpěváka. "Zrovna jsme přijížděli ze Semil, kde jsme den předtím odehráli koncert. Standa s námi už více než rok kvůli té jeho vážné nemoci nehrál. Věděli jsme, že jeho zdravotní stav je vážný, protože jsme ho minulý týden navštívili v nemocnici. Už tehdy to bylo dost na hraně. Standa zemřel po těžké, opravdu zákeřné nemoci," vzpomíná baskytarista Vašek Vlasák.

CITRON PLNÝ ENERGIE

Kapela Citron, se kterou je Hranický především spojený, patřila v 80. letech spolu s Katapultem k nejpopulárnějším rockovým kapelám, které tehdejší režim jakžtakž trpěl, a dokonce jim umožnil vydávat desky. I když tak jednoduché to nebylo. Například debut Obratník Raka nahráli v ostravském rozhlase ještě bez Hranického v roce 1981, ale vyšel pouze v anglické verzi. Zakázaný byl především kvůli textům Pavla Vrby. Hranický, který do kapely přišel v roce 1982 za Vladimíra Kubalu, se už podílel na singlových hitech Revizor a Vezmi si mě jako dárek (s původním neschváleným textem Jen si od plic zanadávej) a spolu s novým kapelníkem Radimem Pařízkem má zásluhu na přitvrzení směrem od hard rocku až k heavy metalu.

Přelomová byla nahrávka Plni Energie z roku 1986, která se okamžitě stala zlatou a záhy se jí prodalo přes půl milionů kusů. Materiál byl nahrán v roce 1985 v pražském studiu Mozaretum, poté smíchán ve spolupráci s firmou Musikprodukt - Horus Sound Studio. V osmdesátých letech toto album patřilo k nejprodávanějším u nás. Skupina byla tehdy na vrcholu slávy a od posluchačů si vysloužila jednoho stříbrného a bronzového slavíka. Hudba a texty většinou pochází ze spolupráce celé formace, která se blýskla peckami jako Ocelové srdce, Rock, Rock, Rock nebo Zahradní slavnost. Ty stojí dodnes za poslech také zásluhou Hranického hardrockového projevu.

COMEBACK S PROBLÉMY

Citron po nedobrovolné odchodu Hranického fungoval do roku 1998, během té doby jeho řady opustil i Ladislav Křížek a vzápětí po něm i Jaroslav Bartoň -  založili si vlastní skupinu Kreyson. Desky Vypusťte psy! se zpěvákem Fany Michalíkem, která vyšla v květnu 1990, a Sexbomby s Alešem Hubáčkem o dva roky později natočila jiná sestava, než tvoří dnešní Citron. Jako bonus je na Sexbombách také nová verze hitu Revizor s hostujícím Hranickým, což otevřelo dveře ke spekulacím o jeho možném návratu.

V roce 1993 se v Novém Jičíně skutečně schází nejslavnější sestava z období desky Plni energie včetně Hranického a naplánuje comeback. K němu dochází v následujícícm roce - Citron hraje na velkých festivalech i malých koncertech hlavně hity z období let 1982 až 1987. Nahrávání alba Best of je ale přerušeno z důvodu onemocnění a následného úmrtí kytaristy Jindry Kvity, takže deska vychází až v roce 1999. V květnu 2010 pak konečně vychází dlouho očekávané album Bigbítový pánbů, Hranický však onemocní a již není schopen s kapelou vystupovat. Na jeho místo se prozatím vrací Fany Michalík a nikdo v té době netuší, že Hranický si již v Citronu nikdy nezazpívá.

"Hlavně na něj budu vzpomínat jako na vynikajícího zpěváka, skromného člověka a velkého kamaráda. Byl to prostě skvělý člověk," konstatoval Václav Vlasák.

text: Roman Jireš, foto: archiv, Angelika Špicarová

Témata: Citron, Stanislav Hranický, metal

zavřít