SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Clark (Def Leppard)

Vydáno 08.08.2015 | autor: redakce

Rok 1991 nezačal pro britské rockery Def Leppard právě šťastně - 8. ledna ve svém londýnském bytě ve věku pouhých 30 let zemřel kytarista Steve Clark. Pro dlouhovlasého blonďáka s kytarou nízko u kolen se stala osudnou smrtelná kombinace alkoholu a drog. 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Clark (Def Leppard) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Clark (Def Leppard)

 

Clark se zařadil po bok Johna Bonhama, Whitney Houston, Amy Winehouse a dalších, kteří do hudebního nebe nedorazili právě střízliví. Smrt talentovaného kytaristy a skladatele zasáhla Def Leppard v době jejich obrovské popularity po vydání alba Hysteria (1987), jehož prodej se vyšplhal na 17 milionů nosičů, a velkém světovém turné. Přitom se zdálo, že kapela vzniklá v roce 1977 v Sheffieldu má už všechny nepříjemnosti a rány osudu vybrány na dlouho dopředu.

LIVE: Mačové Def Leppard už hysterii nevzbudí, ale pořád válí


DO ČECH UŽ BEZ CLARKA

Už před nahráváním alba Pyromania (1983) došlo k nucené personální změně, když byl kytarista Pete Willis pro své problémy s alkoholem nahrazen Philem Collenem. O rok později bubeník Rick Allen ztratil při autohavárii levou paži. Díky elektronickému systému mohl naštěstí pokračovat ve hře na bicí, a po roce 1995 se dokonce začal vracet k akustickým bicím. Je obdivuhodné, že osudem zkoušená kapela dokázala natočit tak skvělé album, jakým je Hysteria. To nejhoší však ještě mělo přijít.

Se smrtí Clarka se muzikanti vyrovnávali velmi těžce a další album Adrenalize (1992) nahráli pouze ve čtyřech, všechny kytarové party měl na svých bedrech Phil Collen. Na úspěšné nahrávce se nachází piseň White Lightning věnovaná památce Stevea Clarka. Teprve poté byl při poctě Freddiemu Mercurymu na stadionu ve Wembley představen nový člen Def Leppard - Vivian Campbell. A Show Must Go On - už v roce 1995 se kapela zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, když v jednom dnu odehrála tři koncerty v různých koutech světa, a to v Maroku, Londýně a Vancouveru. O rok později, pochopitelně již bez Clarka, poprvé vystupovali v Česku, když v pražské sportovní hale představili album Slang.


DOMA NEJSOU PROROCI

Stephen Maynard "Steve" Clark se narodil 23. dubna 1960 v Hillsborough. Chlapec ze severozápadního předměstí Sheffieldu se o hudbu zajímal již v raném dětství a rozhodně by byla škoda, kdyby skončil jako mnoho jeho vrstevníků v nějaké místní ocelářské fabrice nabo na úřadu práce. Když ho matka vzala v šesti letech na vystoupení Cliffa Richarda, bylo o jeho budoucnosti rozhodnuto. "Úplně mi to vyrazilo dech," vzpomínal Clark po letech.

TOP 5 nejlepších songů veteránů Def Leppard

Vše nabralo obrátky, když mu bylo čtrnáct a u kamaráda zaslechl první album Led Zeppelin. "Hned jsem věděl, že tohle přesně hledám. Okamžitě jsem potřeboval sehnat elektrickou kytaru," prohlásil v jednom z rozhovorů Clark, který se nejdříve angažoval ve skupině Electric Chicken. Ta však měla v repertoáru samé převzaté věci, což mu bylo málo.

Z nabídky Def Leppard, kteří sháněli druhého kytaristu, málem sešlo, protože Clark se nedostavil na dohodnutý konkurz. Naštěstí to napodruhé vyšlo a v lednu 1978 se stal členem kapely, která před sebou měla velkou budoucnost. "Přesvědčil nás o svých schopnostech, protože dokázal zahrát bez doprovodu Freebird od Lynyrd Skynyrd, včetně dlouhého závěrečného sóla," uvedl zpěvák Joe Elliot.

Def Leppard dali i díky Clarkovi během půl roku dohromady materiál použitý později na debutovém EP i první dlouhohrající desce. Následovaly koncerty po klubech a hospodách v okolí Sheffieldu, které jim pomáhaly rozšiřovat řady příznivců. První dlouhohrající deska On Through the Night vyšla v roce 1979, ale britskému publiku vadilo, že je zvukově blízká spíše vkusu amerického rockového fanouška. A tak zatímco v Americe měli úspěch jako předkapela AC/DC a dalších, na domácím festivalu v Readingu na ně létaly v lepším případě prázdné plechovky, v horším i lahve s močí.


V ZAMĚŘOVAČI WILLIS I CLARK

Def Leppard si reputaci u domácího publika trochu vylepšili druhým albem High 'n' Dry z července 1981, z něhož upoutal pozornost především videoklip Bringin' on the Heartbreak. Poté, co musel být několikrát odnesen ze scény, však dostává padáka Pete Willis, který nezvládá stres kolem kapely a propadá pití. Clark musel na koncertech občas za svého parťáka zaskakovat a vysvobozením je pro něj příchod Phila Collena v roce 1982 z glamrockových Girl. Clark a Collen vytvářejí silnou kytarovou dvojku přezdívanou Terror Twins, která si rozumí na pódiu i v soukromí. "Clark je tvůrčí jednička a Collen dokonale technicky vybavený hráč," charakterizuje oba kytaristy spokojený Elliot.

Výsledkem Willisova příchodu do Def Leppard je jeho podíl na albu Pyromania, které někteří prodejci odmítli nabízet kvůli obalu s hořícím mrakodrapem v zaměřovači, ale pro kapelu přesto znamenalo vstup mezi světovou rockovou elitu. Terror Twins řádí na jevišti i mimo něj. Po jedné z divokých nocí například zjistili, že utratili desetitisíce liber za luxusní hodinky. Collen se rozhodl radikálně omezit pití, Clarkovi se však ze závislosti na alkoholu nikdy uniknout nepovedlo. A v době největší slávy Def Leppard před vydáním jejich majstrštyku Hysteria začíná Clarkova záliba ve vyprazdňování lahví působit problémy.

Třas rukou mu znemožňuje hraní - zatímco skupina podle vzpomínek Elliota hrála fotbal, Clark se o samotě opíjel. Během jeho nezadržitelné cesty z kopce ho opouští i snoubenka Lorelei Shellist, a protože kapela už nechce opakovat problémy spojené s nahráváním Hysterie, dostává kytarista šest měsíců na to, aby se dal dohromady. Do sestavy se však už nikdy nevrátí. Umírá 8. ledna 1991 ve svém bytě po požití kombinace alkoholu, léků proti bolesti a antidepresiv. Je pohřbený na hřbitově ve Wisewood nedaleko Sheffieldu.

Rockový svět však na blonďatý symbol formace s ostrým logem nezapomněl. Clark byl v roce 2007 zařazen v žebříčku 100 nejdivočejších kytarových hrdnů časopisu Classic Rock Magazine na jedenácté místo před takové 'kytarové divočáky', jakými jsou Brian Jones, Jeff Beck nebo Ace Frehley. I to se však některým jeho příznivcům zdálo málo. "Sorry, ale je absolutně mimo mísu, že Steve Clak není v první desítce hned za svým vzorem Jimmy Pagem. Drtičů strun je dvanáct do tuctu, ale Steve byl jedinečný," komentoval například výsledky ankety jeden z fanoušků Thoma Zachary.

Def Leppard sice po smrti Clarka vydali úspěšné album Adrenalize, ale faktem zůstává, že kvality ani prodejů desek z jeho éry už nikdy dosáhnout nedokázali.

text: Roman Jireš, foto: archiv

Témata: Steve Clark, Def Leppard

zavřít