SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Pavel Brümer (210.)

Vydáno 19.09.2015 | autor: redakce

Zpěvák a banjista Pavel Brümer z kapely Fešáci byl poměrně známou postavou tuzemské country scény. Do rubriky s označením rock'n'roll však rozhodně patří. To potvrdí snad každý, kdo slyšel některá z jeho sólových alb nebo viděl koncert, na kterém rozpálil své banjo při moderní americké country. Zemřel 15. září 2015 ve věku 69 let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Pavel Brümer (210.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Pavel Brümer (210.)

 

fesacciVe skupině Fešáci byl Pavel Brümer zakládajícím členem


Své pojetí hudby sám Brümer označoval jako "brutální". Navíc na posledních albech Život je jízda či Poslední soud, která nahrál se skupinou Cadillac, se postupně vyprofiloval v drsného motorkáře, jehož písně se pohybovaly někde na pomezí mezi moderní country music a jižanským rockem.

ÚSTECKÝ PATRIOT

Brümer se narodil 29. dubna 1946 v severočeském Šluknově. V prosinci roku 1967 spolu s kytaristou Karlem Poláčkem a houslistou Janem Turkem založil v Ústí nad Labem skupinu Greenes, která později změnila název na Bluegrass Hoppers a posléze na Fešáci. Brümer byl solidní zpěvák a zdatný hudebník. V roce 1970 dostal za svůj instrumentální výkon na Portě Cenu poroty. "Byl nejen výborný muzikant a zpěvák s nezapomenutelným hlasem, ale i velký patriot města Ústí nad Labem," vzpomíná Jindřich Šrejber, bývalý ředitel Kulturního střediska Albis a dnes také jeden z organizátorů Mezinárodního hudebního festivalu Porta.

brumer fesaci


S kapelou Fešáci hrající popem střiženou country odehrál Brümer tisíce představení po celém tehdejším Československu. "Pavel trpěl silnou cukrovkou a ze zdravotních důvodů s námi od roku 2002 nehrál, ale uvažovali jsme o tom, že by se mohl objevit na chystaném koncertu 12. listopadu v pražské Lucerně," uvedl kapelník a manažer skupiny Fešáci Antonín Kny.

fesaciJEDEN Z FEŠÁKŮ

"S lítostí v srdci oznamujeme všem našim fanouškům a přátelům, že nás 15.9. 2015 navždy opustil po dlouhé a těžké nemoci náš kolega a kamarád Pavel Brümer. Odpočívej v pokoji!," objevilo se tento týden na oficiálním webu Fešáků. Ve skupině hrál na banjo a zpíval. S Fešáky nahrál a nazpíval jejich úspěšné desky Salon Fešáků, Fešáci 2000 a Pošta Fešáci 1. Nejúspěšnější však byla hned ta první Ostrov Fešáků z roku 1975 známá vedle hudby také komentáři Petra Novotného. Autorsky na ni mimo jiné přispěl hitem Matterhorn.

V roce 1989 majitel snadno rozpoznatelného hlasu Brümer se svými kolegy od Fešáků Milošem Slezákem a Antonínem Kny kapelu Nervové sanatorium, která se na začátku 90. let přejmenovala na Cadillac podle prvního z jejich čtyř alb. Brümer spolupracoval i se zpěvákem Tomášem Linkou. V roce 1999 si s Brümerem na jeho sólovém albu Není nejhůř jak se zdá zazpívala Věra Špinarová duet Jako silnej strom. Právě na tomto albu vnímavější Brümerovo okolí vycítilo od hudebníka známého svým velkým smyslem pro humor určitou skepsi a smutek. Jen nejbližší okolí ale vědělo, že to souvisí s jeho horšícím se zdravotním stavem.

V závěrečné fázi života bojoval zpěvák s těžkou cukrovkou, ktvůli níž musel sestavu Fešáků opustit. Po dlouhé nemoci zemřel 15. září 2015.


text: Roman Jireš

zavřít