Andrew Wood - ten, jehož smrt spojila Soundgarden s Pearl Jam

Vydáno 02.04.2016 | autor: Dominik Pavliš

Andrew Wood se prosadil v alternativně grungeových kapelách Malfunkshun a později Mother Love Bone. Osudným se mu stala závislost na heroinu. I když se nedožil ani věku pověstného klubu 27 a zemřel jako čtyřiadvacetiletý, v rockové historii má nepochybně své místo.

Andrew Wood - ten, jehož smrt spojila Soundgarden s Pearl Jam Andrew Wood - ten, jehož smrt spojila Soundgarden s Pearl Jam

Smrt si říká rock'n'roll (238.) - Andrew Wood

Narodil se 8. ledna 1966 v Mississippi jako nejmladší ze tří synů. Spolu s bratry Kevinem a Brianem byli odmala vedeni k hudbě a podporováni rodiči ve hře na hudební nástroje. Andrew byl velkým fanouškem umělců jako Elton John, Queen, Aerosmith či Kiss.

sem vloScott Weiland a jeho bouřlivý život rockera: drogy, spory i domácí násilí

ÉRA MALFUNKSHUN

V pouhých čtrnácti letech, roku 1980, založil Andrew svou první kapelu s názvem Malfunkshun se svým bratrem Kevinem a bubeníkem Reganem Hagarem. Každý člen vystupoval pod svým alter egem - Andrew si začal říkat Landrew The Love Child, Kevin byl Kevinstein a z Hagara se stal Thundarr. Na rozdíl od většiny skupin v Seattlu byli Malfunkshun ovlivněni glam rockem. Přestože vydali pouze dvě písně, With Yo' Heart (Not Yo‘ Hands) a Stars-n- You, na kompilačním album Deep Six, na kterém byly mimo jiné i nahrávky Soundgarden či The Melvins, jsou často považováni za vlivné zakladatele grungeové scény v Seattlu.

Během působení této kapely začal mít Wood silné problémy s drogami a roku 1985 musel jít na léčení.

NÁSTUP MOTHER LOVE BONE

O tři roky později se Malfunkshun rozpadli a Andrew začal jamovat se členy skupiny Green River - kytaristou Stonem Gossardem a baskytaristou Jeffem Amentem. Brzy na to začal psát nový materiál a tentýž rok spolu dali dohromady kapelu Mother Love Bone. Sestavu doplnil kytarista Bruce Fairweather a bubeník Greg Gilmore. Rok poté, tedy v roce 1989, podepsali smlouvu s hudebním vydavatelstvím PolyGram, vydali šestiskladbové EP s názvem Shine a vyjeli na turné jako předkapela The Dogs D'Amour.

Dynamo na jevišti, první australská rocková hvězda i oběť drog, to byl Stevie Wright z Easybeats

Kapela jela na plné obrátky a ke konci roku nahrála své debutové album Apple, jehož vydání bylo naplánováno na rok 1990. Vzhledem k vážnosti drogové závislosti se Wood rozhodl, že zkusí znovu odvykací kůru v naději, že by do vydání alba mohl stihnout být "čistý".

VYDÁNÍ ALBA SE NEDOŽIL

Dne 16. března 1990 byl Andrew nalezen svou přítelkyní v kómatu poté, co se předávkoval heroinem. Byl převezen do nemocnice Harborview a napojen na umělou podporu života. Utrpěl krvácení z aunerysmatu a selhaly mu mozkové funkce. O tři dny později lékaři usoudili, že bude lepší, když Wooda odpojí.

Vydání alba Apple (19. červenec 1990) se Andrew, bohužel, již nedožil.

Na jeho počest poté vznikl projekt Temple Of The Dog, v němž se sešli členové skupin Soundgarden a Pearl Jam. Vydali sice jediné - stejnojmenné - album, ale spojení jedinečných hlasů Chrise Cornella a Eddieho Veddera je pro příznivce grunge dodnes nezapomenutelné. 

Dominik Pavliš

zavřít