Aretha Franklin - Královna soulu i lidských duší. Inspirovala také Martu Kubišovou nebo Marii Rottrovou

Vydáno 18.08.2018 | autor: Roman Jireš

Aretha Franklin, právem označovaná za "Královnu soulu", zemřela 16. srpna ve věku 76 let. Ovlivnila i řadu tuzemských zpěvaček. Mezi její obdivovatelky patří Marie Rottrová, Helena Vondráčková i Marta Kubišová. Aretha, kterou časopis Rolling Stone označil za nejlepší zpěvačku všech dob, zemřela ve svém domě v Detroitu. Její smrt nebyla velkým překvapením, vědělo se, že trpěla rakovinou slinivky. Už několik dní předtím se objevily zprávy, že její stav je velmi vážný.

Aretha Franklin - Královna soulu i lidských duší. Inspirovala také Martu Kubišovou nebo Marii Rottrovou Aretha Franklin - Královna soulu i lidských duší. Inspirovala také Martu Kubišovou nebo Marii Rottrovou


Smrt si říká rock'n'roll (353.) - Aretha Franklin

"Byla jsem její velký fanoušek a zpívala jsem kdysi dávno hodně jejích písniček. Dnes mám v repertoáru ještě jednu její skladbu, kterou zpívám jako duet s Petrem Němcem," uvedla Rottrová. Na Královnu soulu zavzpomínala i Helena Vondráčková, která nazpívala její hit I Say a Little Prayer s českým textem od Zdeňka Borovce pod názvem Proč mě nikdo nemá rád. "Velmi mne smrt této skvělé soulové zpěvačky zasáhla. Měla jsem možnost vidět v šedesátých letech její koncert v pařížské Olympii a dodnes na něj vzpomínám," sdělila.

Zemřela královna soulu Aretha Franklin. Ve věku 76 let podlehla rakovině

Koncert v Olympii viděla i Kubišová. Ta připomněla, že jeho záznam vyšel na gramofonové desce. "Takže tleskám na její živé nahrávce," uvedla Kubišová, která si z reportáru Franklin vybrala píseň Prove It, kterou zpívala z českým textem Proudy.

ZPÍVALA PREZIDENTŮM USA

Soustrast rodině matky čtyř dětí vyjádřil například bývalý americký prezident Bill Clinton či další exprezident Barack Obama s manželkou. Oběma zpívala Franklin při jejich uvedení do úřadu hlavy státu. "Pomáhala spojovat lidi, díky ní jsme cítili více naděje, více lidskosti. A někdy nám pomáhala prostě zapomenout na všechno ostatní a jen tančit... Možná odešla na lepší místo, ale její hudba tu s námi zůstává, aby nás všechny inspirovala," sdělil Obama s manželkou. 

Královna soulu odchází. Aretha Franklin prý prohrává svůj boj s nemocí

Nynější prezident Donald Trump využil svůj oblíbený Twitter. "Královna soulu Aretha Franklin je mrtvá. Byla to skvělá žena s nádherným darem hlasu od Boha. Bude nám chybět," napsal. Na sociálních sítích vyjádřily lítost nad úmrtím Franklin mnohé další osobnosti. "Celému světu bude chybět, ale vždy se budeme všichni radovat z jejího pozoruhodného odkazu," napsal na Twitteru Elton John, který ji označil za jednu ze svých nejoblíbenějších klavíristek.



Ozval se také Paul McCartney"Poděkujme všichni za krásný život Arethy Franklin, Královny našich duší, která nás všechny inspirovala mnoho let. Bude nám chybět, ale vzpomínka na její velikost jako hudebnice a skvělé lidské bytosti s námi bude žít navždy," vyjádřil se rovněž na Twitteru.

"Náš nebeský otec povolal jeden z nejlepších hlasů do svého sboru," uvedla soulová legenda Dionne Warwick, která připomene zesnulou kolegyni při svém vystoupení v Česku 14. září v pražském Kongresovém centru. Franklin a Warwick spojuje především Whitney Houston, které byla první jmenovaná kmotrou a ta druhá setřenicí. V hudbě je pak spojila skladba I Say a Little Prayer, již původně v roce 1966 nazpívala Warwick a o dva roky později ji do hitparád vrátila verze její kolegyně. Společně si ji obě divy poprvé zazpívaly v roce 1981 v televizní show Solid Gold. "Její hlas, její vystupování, její styl! Nikdo to nedokáže lépe," reagoval na zprávu o úmrtí soulové legendy Lionel Richie. A John Legend označil Franklin za "největší zpěvačku, jakou jsem kdy poznal".

DIVOKÁ KRÁLOVNA SOULU

Zpěvačka, pianistka a skladatelka Aretha Franklin se na scéně pohybovala téměř 60 let. Proslavila se hity jako Respect, Think či (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. První žena, která byla v roce 1987 uvedena do Rock'n'rolové síně slávy, se narodila 25. března 1942 v Memphisu ve státě Tennessee. Mládí prožila na severu USA v Detroitu, kde byl její otec, Clarence Franklin, významným kazatelem. Přátelil se s Martinem Lutherem Kingem či gospelovými divami Mahaliou Jackson a Clarou Ward.

Jako talentované černošské děvče zpívala v baptistickém kostele, kde vystupovala s gospelovým sborem. První singl jí vyšel v osmnácti letech, kdy už byla dvojnásobnou matkou. S přestupem k vydavatelství Atlantic se v roce 1967 dostavil první velký úspěch s bluesovou baladou I Never Loved a Man (The Way I Love You), následovaný stejnojmenným albem s dalším velkým hitem Respect. Tato píseň nazpívaná původně Otisem Reddingem se stala hymnou afroamerického hnutí za rovná lidská práva.



Na svém kontě má 42 studiových alb, 20 Grammy a stejný počet hitů, které se dostaly na vrchol amerického R&B žebříčku. V roce 1972 se Amazing Grace stalo s více než dvěma miliony kusů nejprodávanějším gospelovým albem všech dob, což byl rekord, který vydržel až do roku 1996. V roce 1980 si zahrála v kultovním hudebním snímku The Blues Brothers a o pár let později i v jeho pokračování. V roce 2003 založila vlastní vydavatelství Aretha a o dva roky později byla oceněna nejvyšším americkým civilním vyznamenáním - Prezidentskou medailí svobody.



Matka celkem čtyř synů byla dvakrát vdaná. V šedesátých letech s manažerem Tedem Whitem, podruhé s hercem Glynnem Turmanem. Rozvedli se v roce 1984, v témže roce zemřel i Arethin otec, který posledních pět let strávil v kómatu poté, co ho v jeho domě v Detroitu vážně postřelil lupič.



Zpěvačka celý život bojovala s nadváhou a alkoholem. V osmdesátých letech si vyzkoušela duety s Eurythmics nebo s Georgem Michaelem, v devadesátých letech zase zazářila se skladbou Deeper Love z úspěšné komedie Sestra v akci 2, svým podáním proslavila rovněž operní árii Nessun dorma. Poslední koncert absolvovala loni v srpnu ve Philadelphii, o tři měsíce později ještě zpívala na akci nadace Eltona Johna pro boj s AIDS. Loni také vydala svou poslední studiovou desku A Brand New Me a poté oznámila konec kariéry. Na radu svých lékařů musela zrušit několik plánovaných vystoupení.

text: Roman Jireš

Témata: Aretha Franklin, soul, George Michael, Dionna Warwick, Whitney Houston, Marie Rottrová, Marta Kubišová, Helena Vondráčková

zavřít