Avicii - Nezastavitelný hitmaker, který i přes kariérní úspěch štěstí nenašel

Vydáno 28.04.2018 | autor: Roman Jireš

Do exotického Ománu se jezdí na dovolenou nebo v případě některých hudebníků za slušnými kšefty. Osmadvacetiletý švédský DJ Tim Berling vystupující pod jménem Avicii zde však 20. dubna nalezl smrt. "S hlubokým smutkem oznamujeme ztrátu Tima Berlinga, známého také jako Avicii. Byl nalezen mrtvý v Maskatu v Ománu dnes odpoledne. Rodina je ze zprávy zničená. Prosíme všechny, aby v této těžké chvíli respektovali její potřebu soukromí. Nebudou následovat další oznámení," stojí v prohlášení, které přinesly servery většiny švédských novin 20. dubna.

Avicii - Nezastavitelný hitmaker, který i přes kariérní úspěch štěstí nenašel Avicii - Nezastavitelný hitmaker, který i přes kariérní úspěch štěstí nenašel


Smrt si říká rock'n'roll (340.) - Avicii


Hudebník, který se zabýval remixy a produkoval alba, trpěl akutním zánětem slinivky břišní, částečně zapříčiněným nadměrným pitím alkoholu. V roce 2014 mu byl odstraněn žlučník a slepé střevo a kvůli rekonvalescenci zrušil pak mnohá vystoupení. S koncerty skončil roku 2016, ale dále vytvářel studiovou hudbu.

Proč zemřel Avicii? Prohlášení jeho rodiny naznačuje, že spáchal sebevraždu

Dýdžejova rodina o několik dní později připustila, že spáchal sebevraždu. V prohlášení uvedla, že Tim byl příliš křehkou duší, která nedokázala dále snášet své onemocnění a nemožnost živě vystupovat. "Náš milovaný Tim byl hledač, křehká umělecká duše pátrající po odpovědích na existenciální otázky. Byl to příliš náročný perfekcionista, který cestoval a pracoval tvrdě v tempu, které ho přivedlo k extrémnímu stresu. Když přestal jezdit po turné, chtěl najít rovnováhu ve svém životě a být šťastný a moci dělat to, co miloval nejvíce - hudbu. Opravdu dost zápasil se svými myšlenkami o smyslu, životě a štěstí. Už ale nedokázal jít dál," napsala rodina v prohlášení.

CENA ZA ÚSPĚCH

Jeho první singl Seek Bromance, vydaný v roce 2010, se dlouho držel vysoko v žebříčcích v několika zemích. O rok později vydal rovněž velmi úspěšný singl Levels a skončil tehdy na šestém místě nejlepší stovky DJů. Získal dvě ocenění MTV a dvě nominace na Grammy. K jeho velkým hitů patří také Wake Me Up!, The Day a You Make Me. Pracoval se světoznámými DJi, jako jsou Tiësto a Sebastian Ingrosso. V roce 2011 vydal společně s Davidem Guettou skladbu Sunshine, která získala nominaci na Grammy jako nejlepší taneční skladba. Své první studiové album s názvem True vydal v roce 2013. Úspěch v hudebním businessu mu však prý pocit štěstí nepřinesl. "Tim nebyl stvoření pro tu obchodní mašinérii, do níž se dostal. Byl to citlivý člověk, který miloval své fanoušky, ale děsil se pozornosti médií a veřejnosti," tvrdí rodina.



Před svou cestou do Ománu pracoval na novém albu a po jeho dokončení se rozhodl pro krátký odpočinek u moře. "Začal jsem tvořit v šestnácti, jezdit po světě v osmnácti. Když se podívám zpět, říkám si: 'Opravdu jsem to všechno udělal já?' Byl to v určitém smyslu nejlepší čas mého života, ale za určitou cenu - hodně stresu a úzkosti; byla to ale nejlepší cesta mého života," uvedl před dvěma lety pro časopis Billboard.

ČESKÁ (BULVÁRNÍ) STOPA

Avicii měl údajně vztah s modelkou Terezou Kačerovou. Alespoň to krátce po jeho úmrtí začala tvrdit česká kráska s tím, že byli milenci. Podle dopisu, který hbitě umístila na sociální síť, spolu žili tajným rodinným životem i s jejím synem z předchozího vztahu. "Milý Time, poslední dny jsem strávila čekáním na probuzení, až mi někdo řekne, že se jedná o podělaný vtip, nějakou strašnou chybu. Až teď mi dochází, že tě opravdu už nikdy nebudu mít možnost vidět. První dny jsem obtěžovala tvé přátele a ptala se jich, zda je to pravda, dožadovala se důkazů, kde skutečně jsi," napsala Kačerová na sociální síť.

Kačerová, která vyrůstala v americkém Vermontu, neváhala prostřednictvím Instagramu informovat svět o podrobnostech jejich utajovaného vztahu. V srdceryvném veřejném vyznání zachází do takových podrobností, že se omlouvá za každou svoji periodu, kdy na jeho posteli zanechávala skvrny od krve. Na druhou stranu však tahle přecitlivělá blondýnka tvrdí, že si vždy přála jejich vztah držet v soukromí. Modelka kromě vzkazu Berglinga zveřejnila také video, na němž je vidět, jak hudebník vycházel s jejím synem Lucasem.

text: Roman Jireš

Témata: Avicii, DJ, Tereza Kačerová

zavřít