Daniel Nekonečný - Milovník života a zakladatel ministerstva rozkoší rozdával zábavu a šířil pozitivní energii

Vydáno 30.03.2019 | autor: Roman Jireš

Jsou zprávy, kterým lze jen těžko uvěřit. Jako ta, že 26. března 2019 byl ve svých dvaapadesáti letech nalezen mrtvý Daniel Nekonečný. Tělo usměvavého extravagantního milovníka květin leželo ve vaně v domě, v němž bydlel v pražských Řeporyjích. Náhlá smrt byla několik hodin obestřena tajemstvím. Cizí zavinění bylo od začátku vyloučeno, ale příčinu smrti odhalila až pitva. Danielova bývalá přítelkyně Zuzana Kardová později upřesnila, že se jednalo o infarkt.

Daniel Nekonečný - Milovník života a zakladatel ministerstva rozkoší rozdával zábavu a šířil pozitivní energii Daniel Nekonečný - Milovník života a zakladatel ministerstva rozkoší rozdával zábavu a šířil pozitivní energii


Smrt si říká rock'n'roll (379.) - Daniel Nekonečný

Na srdeční problémy si Nekonečný stěžoval v posledních několika letech. "Dělal si srandu, že má infarktové stavy. Bohužel si ale myslím, že se s tím neléčil. Žádné léky podle mě předepsané neměl," sdělila Kardová, se kterou žil Nekonečný devatenáct let. Dokonce spolu vychovávali její dceru Terezu, která byla i součástí jeho vystoupení. Vlastní děti neměl.

Zemřel Daniel Nekonečný. Zpěvákovi, který bavil svou extravagancí, bylo pouhých 52 let

Barevný pohřeb

"Poslední rozloučení s ministrem rozkoše, kamarádem Danem (Ne)Konečným, respektive oslava jeho života, proběhne 4. 4. ve 14:15 v motolském krematoriu," uvedl na svém facebookovém profilu bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Pohřeb showmana posedlého brazilskými tanečnicemi údajně nebude žádným tradičním smutečním rozloučením. Ostatně depresivní černou by milovník rozkoše, žluté barvy, ohně a lesklých ozdob určitě nechtěl.

Poslední rozloučení s umělcem života s opálenou tváří posetou různě barevnými třpytkami, s indiánskou čelenkou na hlavě a nezbytnými slunečními brýlemi pravděpodobně potvrdí jeho pověst nejšílenějšího českého zpěváka. "Určitě ho oblékneme do jeho žlutého kostýmu a dozdobíme vším, co měl rád. Uvažujeme i o ohňostroji. Chceme, aby si ho lidi stejně jako my pamatovali jako věčně rozesmátého a veselého člověka, který rozdával radost a lásku," plánuje Kardová.

Mandrage ve Fóru Karlín: křest alba, nálož konfet a na závěr Dan Nekonečný

Nekonečný se narodil 29. června 1966 v Boskovicích jako Daniel Konečný. Před lety začínal ve skupině Laura a její tygři, než v roce 1990 založil vlastní formaci Šum svistu, jejíž produkce byla plná etnických a exotických prvků, muzika a zpěv se prolínaly s karnevalem, ohněm a tanečnicemi. Alba Tančírna (1993) a Rytmy z Ráje (1994) se okamžitě stala hity. Jeho sólovým projektem bylo album Nekonečný šum, které sám samozvaný velvyslanec ministerstva rozkoší "nazpíval, nařval a do prsou nabušil". Dva roky studoval obor herectví na DAMU a objevil se v několika filmech, například ve snímku Otakára Schmidta Eliška má ráda divočinu.

Roztancoval i Pilarovou

Svým neotřelým vzhledem a bizarní divokou show se stal jedním ze symbolů nevázaných devadesátých let. "Jsem lovec čarokrásných okamžiků, které po světě lovím a různě zakládám detašovaná pracoviště ministerstva rozkoší," prohlašoval o sobě Nekonečný, který proslul výpravami za šamany. Tvrdil, že si míchá různé kouzelné lektvary z bylin dovezených z amazonských pralesů.

Mezi svými uměleckými kolegy byl velmi oblíbený. Mimo jiné dokázal přimět k tanci i Evu Pilarovou, se kterou nazpíval několik duetů. "Z Dana vždycky pršelo zlato. Když byl u nás na návštěvě, museli jsme dva týdny vyčesávat z našeho britského kocoura zlatý prach a tři týdny jsme ho luxovali. Dan byl jediný člověk, který mě donutil, abych se já - pohybové dřevo - na jevišti hýbala. Tanec tomu říkat nebudeme. Jsem z jeho odchodu v šoku a je mi to moc líto," konstatovala slavná zpěvačka.



Linda Finková uvedla, že snad neexistuje tak pozitivní člověk, jako byl Nekonečný. "Takový druhý už se nenarodí, je to šok," prohlásila. Smutek nad skonem milovníka flitrů, zvířat a orchidejí vyjádřily tak rozdílné osobnosti jako rapper Vladimir 518, rocker Josef Vojtek, mim Václav Upír Krejčí nebo filmový režisér Jiří Adamec. "Mr. Samba King aka Dan Nekonečný vzal trvalé angažmá na Nebeském karnevalu. Dane, budeš nám chybět. Tvé zdravé šílenství, pyroefekty, kterými jsi přiváděl k šílenství televizní štáby, i 'nekonečné' SMS, kterých jsem míval celý telefon. Nechával jsem si je dlouho uložené, protože v nich bylo slunce," vyjádřil pocity mnohých lidí producent Radan Dolejší.

text: Roman Jireš, foto: archiv

Témata: Daniel Nekonečný, Šum svistu, Smrt s říká rock'n'roll

zavřít