Dennis Edwards - Hlas The Temptations, který nenaplnil sólové ambice, ale stal se klasikou soulu

Vydáno 10.02.2018 | autor: Roman Jireš

Pouhé dva dny před svými pětasedmdesátinami zemřel 1. února Dennis Edwards, bývalý člen několika sestav slavných The Temptations. Zpěvák, který jako mnoho podobných umělců začínal v gospelovém kostelním sboru, strávil poslední měsíce svého života v nemocnici v Chicagu, kam byl v květnu loňského roku převezen se zánětem mozkových blan. 

Dennis Edwards - Hlas The Temptations, který nenaplnil sólové ambice, ale stal se klasikou soulu Dennis Edwards - Hlas The Temptations, který nenaplnil sólové ambice, ale stal se klasikou soulu


Smrt si říká rock'n'roll (331.) - Dennis Edwards


Skladby v nichž je slyšet jeho hlas, jako například Ball Of Confusion, představují pro příznivce soulu, r'n'b, funku a podobných žánrů naprostou klasiku, ke které se vracejí další generace umělců. Třeba nahrávku Papa Was A Rollin' Stone z roku 1972 přezpíval i George Michael.

Zemřel Dennis Edwards, bývalý zpěvák The Temptations

V sestavě soulových hvězd The Temptations se Edwards objevil celkem třikrát. V roce 1968 v kapele nahradil Davida Ruffina. O této změně rozhodli členové Eddie Kendricks a Otis Williams, kteří tím postavili Edwardse do nepříjemné situace, protože Ruffin patřil k jeho přátelům. The Temptations oficiálně představili Edwardse 9. července 1968 na jevišti v Valley Forge v Pensylvánii. Stal se tak jedním z interpretů jejich velkých hitů Cloud Nine a Papa Was Rollin' Stone, za které soubor získal ceny Grammy.

V roce 1977 byl Edwards ze skupiny vyhozen Otisem Williamsem těsně před přechodem z vydavatelství Motown do Atlantic Records. Po pokusu o sólovou kariéru se pak vrátil v letech 1980 až 1984 a 1987 až 1989. Během devadesátých let zahájil Edwards turné pod názvem Dennis Edwards & The Temptations, což vyvolalo právní bitvu s Otisem Williamsem. Bylo rozhodnuto, že Edwardsova skupina bude nazývána The Temptations Review. V současné době působí Williams v kapele jako jediný člen původní sestavy. V roce 2004 je časopis Rolling Stone zařadil na 67. místo v žebříčku 100 největších umělců všech dob.

SÓLOVÉ AMBICE

Ani v době největší popularity The Temptations nepřestával Edwards snít o vlastní kariéře. Nejdříve na sebe jako sólista upozornil singlem I Didn’t Have To (But I Did), ale zásah do černého přinesla zejména titulní skladba jeho alba z roku 1984 Do Not Look Any Further nazpívaná společně se Siedah Garrettovou. Bylo z toho dokonce 2. místo amerického r'n'b žebříčku. Následující album z roku 1985 Coolin' Out už tak úspěšné nebylo.

Hit Do Not Look Any Further je kvůli hlasové sladěnosti Edwardse a Garrettové právem považován za jednu ze základních učebních látek předmětu zvaného r'n'b hudba. A basová linka Paula Jacksona posloužila v následujících desetiletích jako podklad nejen pro mnoho r'n'b, ale také hiphopových a popových skladeb. Využilo ji mimo jiných anglické producentské duo Coldcut, Milli Vanilli, MC Lyte nebo Mary J. Blige. Další hudebníci jako Snoop Dogg ve svých písních využívali nejen basovou, ale i vokální linku nebo citace z textu Do Not Look Any Further, zalíbení v této skladbě našli také někteří producenti elektronické hudby.

VETERÁN MOTOWNU

Traduje se, že Edwards začal už jako dvouletý zpívat v kostele, kde byl jeho otec pastorem. Jako dospívající se připojil k vokální skupině The Mighty Clouds of Joy a studoval hudbu na konzervatoři v Detroitu. Jeho matka však nebyla příliš nakloněna světské hudbě a nesouhlasila s jeho zájmem o blues. V roce 1961 založil vlastní soul-jazzovou skupinu Dennis Edwards a Fireballs. Působil také v soulové skupině Contours, jejíž hit Do You Love Me z roku 1962 zazněl ve filmovém hitu osmdesátých let Hříšný tanec.

Po návratu z vojenské služby podepsal smlouvu s později velmi vlivným vydavatelstvím Motown Records. Americký zpěvák Smokey Robinson k jeho úmrtí pro magazín Rolling Stone podotknul: "Opravdu mě velmi zasáhlo, že odešel další veterán Motownu. Odpočívej v pokoji, můj bratře. Byl jsi velký talent."

Edwards byl krátce ženatý s Ruth Pointer, se kterou se v roce 1977 oženil v Las Vegas. Jejich dcera Issa Pointer se stala členkou vokální skupiny The Pointer Sisters. V roce 1989 byl uveden do Rock and Rollové síně slávy a před pěti lety do Síně slávy Rhythm & Blues. V obou případech jako člen The Temptations.

text: Roman Jireš

Témata: Dennis Edwards, The Temptations, soul, r'n'b

zavřít