Dick Dale - Král surfové kytary inspiroval Beach Boys i Quentina Tarantina

Vydáno 06.04.2019 | autor: Roman Jireš

Když slyšíme o surfrocku, hudbě plážové kultury, asi si většina z nás vzpomene na Beach Boys a nejspíše i na jejich skvělé album Surfin' USA z roku 1963. Žánr, který se vyznačuje rychlou hráčskou technikou a hutným zvukem elektrických kytar, se ovšem stal populární již před nimi na konci padesátých a na počátku šedesátých let. Bylo to díky Dicku Daleovi, který zemřel letos 16. března ve věku 81 let. "RIP Dicku Dale, otče surfové kytary. Všichni jsme tvými dlužníky," napsal kytarista Queen Brian May o průkopníkovi stylu, který později proslavil Brian Wilson s Beach Boys a další.

Dick Dale - Král surfové kytary inspiroval Beach Boys i Quentina Tarantina Dick Dale - Král surfové kytary inspiroval Beach Boys i Quentina Tarantina


Smrt si říká rock'n'roll (380.) - Dick Dale

Richard Anthony Monsour alias Dick Dale je autorem singlu Let’s Go Trippin' označovaného za "první surfrockovou instrumentálku". Beach Boys na album Surfin' USA nahráli svoji verzi jeho písně Misirlou. "Dickova hra na kytaru na nás všechny měla obrovský vliv," uznal bývalý člen Beach Boys Brian Wilson. Melodii s prvky středomořské hudby více než oni proslavil v roce 1994 kultovní soundtrack a film Pulp Fiction: Historky z podsvětí režiséra Quentina Tarantina, když si ji zvolil jako hudební podkres k úvodním titulkům. "Mít Misirlou jako úvodní pecku je prostě bomba," nechal se slyšet Tarantino. "Prostě nastaví laťku, kterou ten film musí žít."

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Přestože surfrock v té době už dávno nefrčel, Misirlou zažila další vlnu popularity. Ta první přišla v roce 1962, kdy se stala velkým hitem poté, co ji Dale zahrál v televizní Ed Sullivan Show. Ještě po roce 2000 riff z Misirlou nasamplovali Black Eyed Peas do svého hitu Pump It.



Stejně jako další špičkoví instrumentalisté se také Dick Dale podílel na vývoji slavných kytar Fender. "Dělal jsem testovacího pilota na všem, co vzešlo z hlavy Lea Fendera," uvedl v rozhovoru s Miami New Times v roce 2011. "Zničil jsem snad padesát zesilovačů, a proto mi někteří říkali otec heavy metalu," dodal hudebník experimentující se speciálními Fenderovými kytarami a zesilovači. Ovlivnil tak i další kytaristy včetně Jimiho Hendrixe nebo Eddieho Van Halena.

HRANÍ JAKO SURFOVÁNÍ

"Král surfové kytary" se narodil 4. května 1937. Bostonský rodák se v padesátých letech s rodinou, která byla libanonsko-polského původu, přestěhoval do Kalifornie. Debutové album Surfers' Choice vydal v roce 1962 a následující čtyři nahrávky King of the Surf Guitar, Checkered Flag, Mr. Eliminator a Summer Surf se objevily v rozmezí pouhých dvou let. V polovině devadesátých let na ně navázal alby Tribal Thunder a Unknown Territory a Calling Up Spirits. V roce 2011 byl uveden do Surfing Walk of Fame. Jeho skladba byla použita ve videohře Guitar Hero II. "To množství energie, kterou jsem cítil při surfování, a ten pocit síly jsem prostě přenesl do své kytary," konstatoval.



I přes zdravotní problémy, které ho během každého vystoupení trápily, až do letošního roku stále vystupoval, někdy i se synem Jimmym za bicími. Podle svých slov chtěl "zemřít na pódiu, až mu exploduje tělo". Smutné je, že vzhledem k systému zdravotní péče a pojištění ve Spojených státech musel vydělat několik tisíc dolarů měsíčně, aby pokryl léčebné náklady na rakovinu, cukrovku a problémy se zády.

"Raději bych zůstal doma s manželkou a manažerkou Lanou, kdybych si to mohl dovolit. Ale také jsem si uvědomil, že jsem z nějakého důvodu udržován naživu. Lidé nepřicházejí jen na koncert, přicházejí se podělit i o způsob života, takže se zdravotním problémům směju," prohlásil v rozhovoru pro Billboard muzikant, který ze zdravotních důvodů nikdy nepil alkohol a odrazoval ostatní členy kapely od drog.

text: Roman Jireš

Témata: Dick Dale, surfrock, Beach Boys

zavřít