Fast Eddie Clarke - kytarista, který svůj hudební um zasvětil Motörhead

Vydáno 27.01.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Edward Allan Clarke, znám pod svou přezdívkou Eddie „Fast“ Clarke, byl britský kytarista legendárních Motörhead. „Právě jsem se doslechl, že Fast Eddie Clarke zemřel. Je to šok. Bude se na něj vzpomínat pro jeho ikonické riffy a byl to pravý rocker,“ uvedl jeho kolega z kapely Phil Campbell.

Fast Eddie Clarke - kytarista, který svůj hudební um zasvětil Motörhead Fast Eddie Clarke

Eddie se narodil 5. října 1950 ve městě Twickenham ve Spojeném království a na kytaru se začal učit v patnácti letech. Coby teenager prošel mnoha místními kapelami, kde začal nabírat zkušenosti. Mezi těmito skupinami byly například The Bitter End. V roce 1973 se připojil již k významnější blues prog rockové partě Zeus, kterou vedl zpěvák Curtis Knight. Výsledkem této spolupráce bylo album The Second Coming.

Kytaristou Motörhead se Eddie Clarke stal zanedlouho, v sedmdesátém šestém. Předcházelo tomu Clarkovo setkání s bubeníkem Philem Taylorem. Taylor už v Motörhead působil a představil Eddieho Lemmymu Kilmisterovi. Popularita tohoto tria nabrala rychlé obrátky a zanedlouho se stalo v Británii pojmem. Právě trojice Lemmy, Clarke a Taylor tvořili klasickou sestavu a natočili spolu nejvýznamnější alba, jako například Motörhead, Overkill, Ace of Spades, Bomber No Sleep ‘til Hammersmith a Iron Fist.

Eddieho můžeme slyšet i jako zpěváka v pěti skladbách: Beer Drinkers and Hell Raisers, I’m Your Witchdoctor, Step Down, Stone Dead Forever a Emergency.

Motörhead Clarke opustil roku 1982 poté, co nebyl spokojen s výsledkem alba Iron Fist. Jednoduše cítil, že už to zkrátka není ono. Byl nahrazen kytaristou Brianem Robertsonem z Thin Lizzy a Wild Horses. Poslední koncert Eddieho s Motörhead se uskutečnil 14. května 1982 v New York Palladium. Poté se ještě objevil na desce 2000s Live at Brixton Academy - jedná se o živý záznam z vystoupení k příležitosti 25 let jejich výročí. Zde si zahrál ve skladbách No Class, The Chase Is Better Than Catch a Overkill.

Když se dozvěděl, že baskytarista UFO  Pete Way kapelu opouští, rozhodl se ho kontaktovat a po osobním setkání dospěli k myšlence o založení nového souboru. Spojením jmen obou muzikantů vznikla skupina Fastway. Další hudebníky hledali pomocí inzerátu v tisku. Do té doby jim vypomáhal bubeník The Clash Topper Headon. Clarkeovo jméno ale tehdy mělo velký zvuk, takže najít odpovídající muzikanty netrvalo dlouho. Sestavu tehdy dotvořil Jerry Shirley a zpěvák Dave King.

Debut Fastway si pomalu razil cestu žebříčky a nakonec se ho díky hitu Easy Living, úspěšnému předskakování Iron Maiden a AC/DC a vytrvalému koncertování prodalo na 400 000 kusů. Nebyl to sice ten úspěch, který si pořád přáli, ale přesto vytrvali a odjezdili několik dalších turné. Dohromady kapela nahrála sedm studiových alb.

Eddie Fast Clarke zemřel 10. ledna 2018 ve věku 67 let v nemocnici, kde se léčil se zápalem plic.   

Téma: The Clash Topper Headon, Iron Maiden, AC/DC Motörhead

Autor: Dominik Pavliš 

zavřít