George Martin - pátý brouk, který znal dokonce i noty

Vydáno 19.03.2016 | autor: redakce

Jeden z nejúspěšnějších hudebních producentů všech dob George Martin zemřel letos 8. března ve věku 90 let. Jako producent má na svém kontě více než 50 skladeb na prvním místě hitparád a miliardu prodaných desek. Známý byl především jako člověk stojící za objevením The Beatles, kteří ho sami považovali za svého nehrajícího člena. Často se mu přezdívalo "pátý brouk". 

George Martin - pátý brouk, který znal dokonce i noty George Martin byl považován za pátého brouka

Smrt si říká rock'n'roll (236.) - George Martin

"Ať bůh dopřeje Georgi Martinovi klid a jeho rodině lásku," napsal na Twitteru Ringo Starr se svou ženou Barbarou Bachovou. V kondolenci mu také někdejší bubeník poděkoval za jeho laskavost. Právě Martinovi vděčí Starr za své členství v Beatles. Jako pracovník vydavatelství Parlophone z koncernu EMI se totiž Martin zasadil o to, aby byl ze skupiny vyhozen původní bubeník Pete Best.

Zemřel George Martin, producent, který stál za úspěchem Beatles

Také Paul McCartney, který je po Starrovi a Bestovi posledním žijícím příslušníkem legendární kapely, označil Martina za opravdového pátého člena. "Pokud si někdo zaslouží titul pátý Beatle, je to George," uvedl v prohlášení McCartney.

"Svět ztratil skutečně skvělého člověka, který v mé duši a historii britské hudby zanechal nesmazatelnou stopu," dodal.
Lítost nad Martinovým úmrtím vyslovila řada dalších osobností včetně britského premiéra Davida Camerona. "Sir George Martin byl hudebním gigantem," napsal politik.

NEVYHODIL BEATLES

Londýnský rodák vystudoval hudební školu a po válce, kdy sloužil u námořnictva, začal pracovat v hudebním archivu BBC. Později přešel do vydavatelství Parlophone na proslulé londýnské ulici Abbey Road. Byl u toho, když do vydavatelství dorazil na jaře 1962 Brian Epstein, manažer Beatles, shánějící nahrávací smlouvu. "Nebylo to moc dobré. Vlastně to bylo příšerné. Ale něco mě na doneseném demosnímku zaujalo, tak jsem Epsteinovi řekl, ať je přivede do studia," vzpomínal Martin později první poslech Beatles.

Ze začátku prý v této skupině neviděl výrazné autory. Podpis smlouvy s Beatles byl z jeho strany rizikem, nakonec však ovlivnil zásadním způsobem dějiny populární hudby. Ještě v říjnu 1962 vydali pod Martinovým vedením Beatles u společnosti EMI první singl s písněmi Love Me Do a P. S. I Love You), který se dostal na 17. místo nejprodávanějších desek. Druhý singl se skladbami Please Please Me a From Me To You byl už velkým hitem v celé Británii, kde se dostal na vrchol hitparády.

VE ŽLUTÉ PONORCE

Martin poté stál za kariérou Beatles. Na rozdíl od členů kapely uměl noty a vedle producentských schopností byl velmi dobrým klávesistou. Na londýnské hudební akademii Guildhall School Of Music vedle klavíru a skladby vystudoval i hru na hoboj. Měl nejvýraznější vliv na konečný zvuk nahrávek, spolupracoval na filmech Beatles a kromě alba Let It Be i na všech jejich deskách. Například na studiovm album Beatles Yellow Submarine z roku 1969 se vedle skladeb Johna Lennona, George Harrisona a Paul McCartneyho objevily i Martinovy kompozice Pepperland, Sea Of Time, Sea Of Holes, Sea Of Monsters, March Of The Meanies a Pepperland Laid Waste.

Po rozpadu Beatles v roce 1970 pracoval na albu Ringo Starra Sentimental Journey a produkoval alba Paula McCartneyho Tug Of The War a Pipes Of Peace. V polovině 90. let dohlížel na vydání antologií Beatles a v roce 1998 vydal vzpomínkové album věnované právě Beatles, na kterém se interpretačně podíleli Robin Williams, Bobby McFerrin, Celine Dion, Vanessa Mae, Jeff Beck, Jim Carrey, Phil Collins a Sean Connery.

PRODUCENT S TITULEM SIR

V roce 1965 Martin opustil EMI a spoluzaložil produkční společnost AIR. Vedle Beatles spolupracoval s řadou úspěšných umělců z různých žánrů, mezi které patří například Cilly Black, Gerry & the Pacemakers nebo Billy J. Kramer. Produkoval na 700 alb, produkoval i slavnou píseň Candle In The Wind Eltona Johna. "Končím s produkováním, protože jsem příliš starý," prohlásil v březnu 1998. Ještě v roce 2002 se však podílel na organizaci koncertu k oslavám 50. výročí nástupu královny Alžběty na britský trůn. Ta ho o tři roky dříve ho povýšila do šlechtického stavu a Martin se tak stal prvním hudebním producentem s titulem sir.

Roman Jireš

zavřít