Gerry Stickells - Manažer Queen, který si užíval domácí vězení s Jimim Hendrixem. Věděl, jak zvládnout každou situaci

Vydáno 27.04.2019 | autor: Roman Jireš

Jen krátce si užíval obrovský úspěch filmu Bohemian Rhapsody manažer Queen Gerry Stickells, který po dlouhé chorobě zemřel letos 6. března ve věku 76 let. S legendární kapelou spolupracoval od druhé poloviny sedmdesátých let až do úmrtí jejího frontmana Freddieho Mercuryho v roce 1991. Následující rok zorganizoval na londýnském stadionu Wembley vzpomínkový koncert věnovaný slavnému zpěvákovi.

Gerry Stickells - Manažer Queen, který si užíval domácí vězení s Jimim Hendrixem. Věděl, jak zvládnout každou situaci Gerry Stickells - Manažer Queen, který si užíval domácí vězení s Jimim Hendrixem. Věděl, jak zvládnout každou situaci


Smrt si říká rock'n'roll (383.) - Gerry Stickells

"Byl více než koncertní manažer, byl pro nás vzorem, velkým přítelem a ostrůvkem klidu uprostřed chaosu. Na můj život měl nesmírný vliv, a výlučně dobrý," uvedl bubeník Roger Taylor. Na rodáka z anglického města Lydd, kterému už před šestnácti lety diagnostikovali nádor na mozku, nedá dopustit ani kytarista Brian May"Jsem velmi smutný, že náš skvělý koncertní manažer zemřel. Díky za všechno," reagoval.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jimi Hendrix (7.)

Škola s Hendrixem

Stickells pracoval jako automobilový mechanik v jihovýchodní Anglii a ve své dodávce rozvážel po koncertech místní rockové skupiny. V roce 1966 se setkal s baskytaristou skupiny The Animals Chasem Chandlerem, v té době manažerem Jimiho Hendrixe, a jeho krátkodobá výpomoc vyústila v nabídku, aby se k nim připojil na evropské turné. Tak se stal Stickells nejdříve řidičem a poté tour manažerem slavného kytaristy, který se v té době chystal vydat v Británii svůj první singl Hej Joe.



Speciální zážitek měl Stickells s Hendrixem při jeho vystoupení v lednu 1968 ve Švédsku. Členové jeho kapely šli v Göteborgu do hospody a na pokoji zůstal jen Hendrix. Když se po několika hodinách vrátili, našli ho úplně opilého. V tomto stavu ho začala obtěžovat dívka, které se líbil. Hendrix se rozčílil a ve finále začal házet nábytkem. Než ho uklidnili, přijela policie a zatkla ho spolu se Stickellsem, který za nic nemohl. Stickells si později udělené domácí vězení pochvaloval. 

"Nesměli jsme vycházet, jen jsme se museli jednou denně chodit hlásit na policejní stanici. Museli jsme dřepět ve svým pokoji v motelu Esso, který stál u benzínový pumpy a kde nás, jako na jediným místě, přijali proto, že ředitel byl Hendrixův příznivec. Dokonce nám půjčoval auto k cestám na policejní stanici. Hendrix byl zvyklý dávat si kvůli svému účesu na hlavu natáčky, a protože jsme se nudili, dal mi je taky. Nikdy na ten motel nezapomenu. Měli jsme patrové postele a každou noc za námi chodily dvě holky s jointem. Cpali jsme se a váleli se s holkama na těch postelích, což byl docela výkon," vzpomínal Stickells.



V srpnu 1969 byl Stickells také na legendárním vystoupení ve Woodstocku, kde Hendrix mimo jiné nezapomenutelně prezentoval americkou národní hymnu. Když ikonický hudebník o rok později v pouhých sedmadvaceti letech zemřel, byl to právě Stickells, kdo v londýnské nemocnici identifikoval jeho tělo.

RECENZE: Filmový trhák Bohemian Rhapsody na DVD nenabízí mnoho neviděného

Člověk do tahu

Zkušenosti získané na cestách s Hendrixem využil Stickells v následujících více než třiceti letech, kdy se stal vyhlášeným manažerem starajícím se především o logistiku turné hvězd, jakými jsou vedle Queen také Paul McCartney, Elton John, ABBA, Fleetwood Mac nebo Madonna. Po přesunu do Los Angeles se spojil s Chrisem Lambem a vytvořili společnost G.L.S. Productions. Zabývala se všemi aspekty produkce živé hudby a přípravy turné včetně personálního obsazení, cestování, přepravy materiálu, prodeje vstupenek, osvětlení nebo jevištního vybavení. "Setkali jsme se na turné Eltona Johna a byl to nejzkušenější člověk, kterého jsem kdy potkal. Věděl, jak zvládnout každou situaci," vzpomínal v jednom rozhovoru před čtyřmi lety Lamb.

Peter Hince, který v letech 1975 až 1986 pracoval v zázemí Queen a napsal o tom knihu Queen Unseen, prohlásil, že Stickells byl pravděpodobně jedinou osobou, která dokázala přimět Freddieho Mercuryho, aby změnil názor, když se zpěvák rozhodl, že bude dělat potíže a hrát primadonu. "Jakmile si zvyknete na umělce a jejich nálady, můžete obvykle zůstat o krok napřed. Já netrávím příliš času poslechem hudby, jsem tady kvůli praktickým záležitostem," konstatoval Stickells.



Organizační a diplomatické schopnosti Stickellse se uplatnily i na začátku osmdesátých let, kdy Queen poprvé vystoupili v Latinské Americe, a v roce 1985, kdy spolu s Lambem vybudovali infrastrukturu pro první festival Rock in Rio v Rio de Janeiro. Tam s Queen účinkovali také James Taylor, AC/DC, George Benson, Ozzy Osbourne nebo Iron Maiden. Jak sám Stickells poznamenal, nebyla to práce pro slabé povahy. "Brazílie byla stále v rukách autoritářského vojenského režimu. Vláda vydávala různá omezení, ale rozhodla se povolit koncert, aby lidi trochu uklidnila. Samozřejmě to mělo opačný účinek, urychlilo to pád vojenské vlády," prohlásil Stickells, který začínal na cestách s Hendrixem tak, že dostali všechno zvukové vybavení a bicí soupravu do jednoho kombi. Později už řešil logistiku za pomoci letadel, traktorů a kamionů. 

Stickells pracoval až do roku 2003, kdy ho během turné s Paulem McCartneyem v Moskvě dostihly zdravotní potíže. Po návratu do Los Angeles se dozvěděl, že má nádor na mozku. Přesto ještě o tři roky později působil jako konzultant pro koncert Rolling Stones v Riu.

text: Roman Jireš

Témata: Gerry Stickells, Queen, Freddie Mercury

zavřít