GG Allin - Krev, drogy a násilí. Život krále punku a nechutností

Vydáno 08.09.2018 | autor: Lenka Matějková

Zpěvák, skladatel, ale také opravdu jedinečná osobnost, to byl Kevin Michael “GG” Allin (nerad uváděl své pravé jméno a tak si vytvořil nové),  který se narodil jako Jesus Christ Allin. Ačkoli plánoval, že na Halloween spáchá sebevraždu před zraky svých fanoušků, zemřel 28. června 1993 na předávkování heroinem.

GG Allin - Krev, drogy a násilí. Život krále punku a nechutností GG Allin - Krev drogy a násilí. Život krále punku a nechutností

Smrt si říká rock'n'roll (356.) - GG Allin

Jeho věřící otec chtěl, aby se synovo jméno spojovalo s bohem, proto jej pojmenoval Jesus Christ Allin. Paradoxně se ale sám moc v souladu s vírou nechoval. Celou rodinu bil a týral, dokonce své děti nutil kopat si vlastní hroby a vyhrožoval jim vraždou.

PODPRŮMĚRNÉ IQ A ŠIKANA

Jako rodina žili opravdu hodně skromně, v domě, jehož stav nebyl dvakrát dobrý. Ve škole byl GG šikanován hlavně kvůli výstřednímu vzhledu (kolikrát si na sebe vzal i ženské šaty), vystupování a také kvůli tomu, že byl oproti ostatním výrazně pomalejší. Bylo mu naměřeno podprůměrné IQ.  A právě díky šikaně a domácímu teroru se pustil do skládání písní, ve kterých se mohl vyjádřit a vypustit vše zlé, co se v něm ukrývalo, na povrch.

TOP 7 nejúchylnějších umělců a kapel - perverzní Die Antwoord, obscénní Marilyn Manson či zvrhlík GG Allin

GG se nedá zaškatulkovat pouze do jednoho žánru. Zpočátku se v jeho tvorbě daly najít jak prvky rapu, country tak i tvrdších stylů. Později (kolem 70. let) mu přišlo, že styl hudby, ve kterém se pohybuje, už není dostatečně tvrdý, a tak se rozhodl pro propojení punku s hardrockem.

Byl více než otevřený všemu, kde mohl alespoň trochu vystoupit proti společnosti a nechat proniknout bestii, ukrývající se v něm, na povrch. Byl nekorektní a šokující. Jeho texty byly plné různých témat – drogy, vraždy, rasismus aj. Kritici si rozhodně nebrali servítky a drsně GGho hodnotili. To ale vůbec nemělo negativní vliv na jeho tvorbu, ba naopak. Čím víc ho kritici nenáviděli, tím větší měl fanouškovskou základnu, která se (stejně jako on) bouřila proti společnosti.

Jeho nahrávky a texty ovlivnily spoustu posluchačů. Co bylo ale o dost šílenější, byly jeho koncerty. Řekněme – normální člověk by do klubu, kde GG hrál, raději nevkročil.

RVAČKY, SEBEPOŠKOZOVÁNÍ A FEKÁLIE PŘÍMO NA PÓDIU

Jeho koncerty probíhaly vždy velice dramaticky. Není ale divu po několika dávkách heroinu, které si dal před i během koncertu. Na programu tedy standardně byly rvačky a to jak mezi lidmi, tak i mezi kapelou. GG se dokázal porvat s každým, kdo mu přišel do cesty. Pokud ho mlácení s lidmi a s kapelou neuspokojilo, začal ubližovat sám sobě – mikrofonem se mlátil do hlavy tak dlouho, dokud z něj netekla krev, řezal se do různých částí těla, včetně genitálií.

To ale pořád není vše! V hodně velkém rauši lítal během koncertu po pódiu jen s nasazeným suspenzorem nebo se rovnou svlékl do naha a močil kolem sebe, i do publika. Naprosto běžné bylo vykálet se přímo na stage a svůj “výtvor” poté hodit do davu fanoušků! Proto byla většina jeho koncertů (třeba už hned na začátku) ukončena policií. A právě díky všem těmto odpornostem si získával své fanoušky, pro které byl naprosto dokonalým příkladem punku a stal se tak legendou.

SEBEVRAŽDA PŘED ZRAKY FANOUŠKŮ?

Jeho desky byly nahrávány velice nekvalitně, a tak si získával přízeň fanoušků spíše skrze koncerty, které byly nezapomenutelné. Kromě již zmíněných šíleností se fanoušci později dozvěděli něco, co je šokovalo -  GG chtěl spáchat sebevraždu přímo na pódiu. Mělo to být vrcholné zakončení jeho tvorby. Tu plánoval na Halloween, ale ještě před koncertem se "zrušil" tak, že nebyl schopen vystoupit před publikem a skončil v nemocnici. Podobně to dopadlo i následující rok na den přesně, kde svou sebevraždu odložil a z které tedy nakonec také sešlo.

I když měl v plánu odejít tímto způsobem, nakonec se mu dostalo přesně takové smrti, která odpovídala jeho životnímu stylu. 28. června 1993 přišel po koncertě opilý a zfetovaný ke svému příteli, kde probíhala klasická afterparty. Netrvalo dlouho a GG začal míchat dohromady různé druhy drog, včetně jeho oblíbeného heroinu. Na pár vteřin naprosto vzrušující euforie, která skončila smrtí.

JAKÝ ŽIVOT, TAKOVÝ I POHŘEB

GG byl pohřben tak, jak mu to bylo přirozené. Na žádost jeho bratra nebylo Allinovo tělo nijak upraveno, a tak ležel v rakvi nafouklý, cely zkrvavený a zřejmě i v počátku vnitřního rozkladu. Oblečen byl do jeho oblíbené kožené bundy, na které by se našlo více tělních tekutin, než na veřejných toaletách. Kolem sebe měl vyskládané lahve s tvrdým alkoholem a nechyběly ani oblíbené drogy jako heroin nebo pervitin.

Allinův hrob je přístupný a je hojně navštěvován fanoušky. Pokud si ale myslíte, že na něm najdete květiny nebo svíčky, jste na omylu. Jeho památku fanoušci uctívají tak, že u hrobu popíjejí nebo na něj dokonce močí a zvrací. Ale nedivme se – jaký byl on, takoví byli i jeho fanoušci. Oni navíc věří tomu, že by se Allinovi tento projev úcty líbil.

Témata: GG Allin, smrt si říká rock'n'roll

text: Lenka Matějková

zavřít