Jindřich Vobořil - Za půl století prošel od bigbítu k muzikálům, byl rekordmanem představení Jesus Christ Superstar

Vydáno 28.09.2019 | autor: Roman Jireš

Ve věku 72 let nečekaně zemřel hudebník a zpěvák Jindřich Vobořil, který začínal v roce 1969 jako baskytarista ve skupině The Cardinals, později Kardinálové. V 70. a 80. letech působil v kapelách Václava Neckáře, Petry Černocké, Jiřího Schelingera, Františka Ringo Čecha a dalších. Později se objevil v muzikálech Evita nebo Romeo a Julie, nejvíce však zaujal roli Annáše v prvním uvedení Jesus Christ SuperStar.

Jindřich Vobořil - Za půl století prošel od bigbítu k muzikálům, byl rekordmanem představení Jesus Christ Superstar Jindřich Vobořil - Za půl století prošel od bigbítu k muzikálům, byl rekordmanem představení Jesus Christ Superstar


Smrt si říká rock'n'roll (394.) - Jindřich Vobořil

Vobořilovo náhlé úmrtí oznámila na sociální síti jeho manželka Ariana. "Jeho rychlý odchod nikdo nečekal a já osobně jsem vděčná za těch šestnáct let, co jsme spolu prožili," prohlásila a připomněla, že její muž stihl před smrtí vydat svou knihu vzpomínek. "Děkuju všem, kdo se mnou teď na manžela vzpomínají. S drsným rockerem byla velká legrace a uznával všechny kolegy muzikanty, dokonce i ty, které ve své knize zrovna 'nechválí'," napsala.

Zemřel Jindřich Vobořil. Hrál s Václavem Neckářem nebo Jiřím Schelingerem

Žižkovská opera

Člen skupin Los Vobos, Bacily, Buran Buran, Gen, Pumpa, Česká trojka a mnoha dalších své vzpomínky nejdříve publikoval na jednom hudebním portálu, až později je vydal knižně pod názvem Žižkovská opera. "Já jsem nedávno četl paměti Fedora Freša, kde on říká všechno na rovinu a bez obalu. Čímž si na Slovensku hodně lidí znepřátelil. Takže jsem se nechal Fedorovým přístupem inspirovat a ve své knížce taky říkám svoje názory, které nemusí být každému vhod.

Já tam neříkám nic, abych se někomu zalíbil, ale říkám tam opravdu jenom to, co si myslím. Mně vadí, že se tady lidi z té naší branže před sebou přetvařují a oslovují se 'Zlatíčko' a 'Sluníčko'. Takže já jsem si říkal, že se přetvařovat nebudu a udělám to tak, jak to cítím," konstatoval v jednom z rozhovorů.

Nejedná se však pouze o hudební vzpomínky, je tam i část pamětí jeho otce a autor se pokouší mapovat celý rod Vobořilů, který, jak napovídá název knihy, pochází z pražského Žižkova. "V Národním domě na mém rodném Žižkově jsem viděl první přehlídku kapel, ze kterých si pamatuji už jenom Rakety A a Rakety  B, kde působil můj spolužák Mirek Mareš, který byl z dobře situované rodiny a disponoval elektrickou kytarou, na kterou ovšem hrát moc neuměl.  A tak - jak bylo v té době běžné - seděl většinou na 'střídačce' a občas ho nechali něco zahrát. Tehdy bylo normální, že do big-beatové kapely vzali každého, kdo měl třeba zesilovač, byt na mejdany nebo hezkou sestru," vzpomíná na své hudební začátky.


Od bigbítu k muzikálům

Ze všech kapel, kterými prošel, byly Vobořilovi nejbližší Cardinals, ve kterých po nabídce kytaristy Pepy Kůstky jako baskytarista a zpěvák působil od roku 1969. Když Cardinals skončili, protože v době normalizace na začátku 70. let neměly bigbítové kapely kšefty, dostal Vobořil po epizodě v doprovodné skupině Petry Černocké nabídku k Bacilům. Podílel se například na jejich skvělém projektu Planetárium. "Všichni mi říkali 'Hele, to vem, protože to není typická doprovodná kapela, a navíc je to dobrá muzika,' takže jsem to vzal a nelitoval jsem toho," uvedl.

V polovině 80. let, kdy začaly znovu vznikat hardrockové kapely, dostal Vobořil lano k rockové Pumpě.  "Mně se ten původní repertoár Pumpy strašně líbil. Takže jsem to vzal. A rok jsem tam hrál na basu. Tehdy tam zpíval Zdeněk Barták, který asi po roce řekl, že už nechce zpívat a bude jenom zvučit. Takže já jsem byl 'povýšen' na zpěváka, což pro mě byla taková dost nezvyklá role. S Pumpou jsem strávil asi dva roky. Ale protože jsem se potřeboval nějak živit a Pumpa mě neuživila, tak jsem odešel. Nicméně jsem pak s nimi ještě asi dva nebo tři roky hostoval," komentoval toto období. 



Z mnohých Vobořilových aktivit po roce 1989 vyčnívá působení v kapelách Česká trojka a Marma Kansas Revival. Širší veřejnost si ho však bude pamatovat zejména jako muzikálového umělce. V první pražské inscenaci Jesus Christ Superstar hrál roli Annáše a se svými 1224 reprízami v této roli vytvořil rekord. Navíc zpíval i v různých koncertních provedeních muzikálu. V Evitě ztvárnil roli Augustína Magaldiho, v českém muzikálu Romeo a Julie vévodu Veronského. Ke konci života byl spjatý především s Hudebním divadlem Karlín.

Spoustu práce Jindra Vobořil odvedl pro Spolek přátel jižanského rocku z Bruntálu. V době, kdy byl internet ještě neznámou věcí a informace o jižanském rocku měly cenu zlata, přispíval svými překlady článků ze zahraničních časopisů do Zpravodaje, který v Bruntále několik let vydávali. "Já pořád poslouchám tu muziku ze šedesátých a sedmdesátých let a teprve teď, na starý kolena, jsem objevil některý kapely, který jsem předtím vůbec neznal a dneska jsem z nich úplně nadšenej ," neztrácel Vobořil ani na sklonku života lásku k hudbě.

text: Roman Jireš

Témata: Jindřich Vobořil, Cardinalds, Jesus Christ SuperStar, Václav Neckář

zavřít