Jitka Šuranská - Andělská umělkyně, která vdechla folklóru moravského Slovácka nový život

Vydáno 02.11.2019 | autor: Roman Jireš

Držitelka tří Cen Anděl, houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská, zemřela po těžké nemoci 28. října ve věku 41 let. Pro mnohé to bylo překvapením, její nejbližší však věděli, že několik měsíců srdnatě bojovala s rakovinou. Ještě v květnu přitom hudebnice, která se dlouhodobě věnovala interpretaci a úpravám zejména moravských lidových písní, věřila v uzdravení.

Jitka Šuranská - Andělská umělkyně, která vdechla folklóru moravského Slovácka nový život Jitka Šuranská - Andělská umělkyně, která vdechla folklóru moravského Slovácka nový život


Smrt si říká rock'n'roll (398.) - Jitka Šuranská 

Ke zveřejněné fotce s šátkem na hlavě, jenž naznačoval chemoterapie, tehdy Šuranská napsala: "Milí přátelé, měním na čas image, a protože se chci vyhnout otazníkům ve vašich očích, až se potkáme, ano, řeším nějaké zdravotní obtíže, ale prognóza je velmi dobrá a muzika mi dělá o to větší radost." Talentovaná muzikantka ale boj s rakovinou prohrála.

Zemřela Jitka Šuranská, třemi Anděly oceněná zpěvačka a houslistka. Bylo jí 41 let

"Bál jsem se o ni převelice dlouhou řadu měsíců. Nejvíce v posledních dnech, kdy přestala odpovídat na mé zprávy," uvedl její kamarád, hudebník Ziggy Horváth.


S kapelou na zádech

Šuranská zesnula doma v Bělově. "Byla s člověkem, kterého měla nejradši. Bojovala až do konce, ona by to jinak ostatně ani neuměla. Jitka měla tři Anděly a dnes se sama andělem stala,"  konstatoval organizátor festivalu Hradecký slunovrat Václav Müller, podle kterého převedla moravský folklór do současné doby s virtuozitou houslistky filharmonie a "šmrncem moderní muzikantky, pro kterou je loop station nástroj pomáhající krásné tradici stát se fascinující současností". 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: JITKA ŠURANSKÁ

"Je ve mně starý hudec, který uměl sám s houslemi bavit hospodu a který, jak šel od vesnice k vesnici, vyprávěl písněmi příběhy. Změnilo se pouze to, že si teď kapelu nosím na zádech," popisovala, jak funguje se zařízením, které jí umožňuje naživo natáčet a zpětně pouštět či přes sebe vrstvit jednotlivé smyčky.



"Neznám muzikanta, který by měl její energii. Vždycky jsem říkal, že je zbytečné dostavovat v Dukovanech nějaké další reaktory, na Moravě už byla Jitka. Kam se na ní s energií hrabala nějaká atomová elektrárna. Kdo Jitku znal, ví, že je jen málo tak přímých a čistých lidí. Nic neuměla dělat na polovic, ani hudbu ani život," vzpomínal Müller. "Zůstávají s námi její písně. Těžko se mi teď o mé výjimečné kamarádce a muzikantské parťačce píše něco víc..." napsal hudebník Jiří Plocek, se kterým houslistka od roku 2004 tvořila duo Hudecká úderka.

Šuranská pocházela z Kudlovic u Uherského Hradiště. "Tam jsem také vyrostla obklopena folklorem moravského Slovácka. V Uherském Hradišti jsem absolvovala základní uměleckou školu a housle jsem pak vystudovala i na brněnské konzervatoři. Mým nejdůležitějším učitelem byl pan profesor Zdeněk Gola z ostravského Institutu pro umělecká studia. Naučil mě milovat housle a věřit svým schopnostem," uvedla v profilu na svém webu.


Trojnásobný anděl

Absolvovala brněnskou konzervatoř, celý život se věnovala hudbě inspirované folklorem. Byla členkou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. Hrála deset let v Cimbálové muzice Stanislava Gabriela, od roku 2004 tvořila duo Hudecká úderka s Jiřím Plockem, kterého označila za "bořitele hranic mezi hudebními žánry". Za album Písňobraní získali v roce 2005 Cenu Anděl.

Spolupracovala i se slovenským triem Pacora, producentem Stanem Palúchem. V roce 2013 za své první sólové CD s názvem Nězachoď slunečko získala další Cenu Anděl. V roce 2014 založila své trio, v němž hráli mandolínista Martin Krajíček a kontrabasista Marian Friedl, jenž se pohybuje od jazzu k popu. Společně vytvořili originální hudební jazyk vycházející z moravské lidové muziky, avšak okořeněný originálním nástrojovým obsazením. Dva roky poté vydali album Divé husy, později druhé Beránci a vlci, jež také získalo Cenu Anděl.

"Moje Slovácko a Marianovy jazzově zabarvené Beskydy se skvěle doplňují s Martinovou stylově a geograficky nezařaditelnou mandolínou. Co víc jsem si mohla přát," napsala Šuranská o triu, které předloni reprezentovalo Česko na oborové akci Czech Music Crossroads.



Účinkovala v inscenaci Jánošík Revisited, kterou v Národním divadle Brno podle nejúspěšnější hry Jiřího Mahena vloni v prosinci připravil režisér Martin Františák. V projektu nazvaném Muzikantky, dámy, ženy - tedy se stejnou zkratkou jako Mezinárodní den žen - působila s písničkářkami Lucií Redlovou a Beatou Bocek. K posledním projektům Jitky Šuranské patřilo také duo s Petrem Uvirou, kytaristou skupiny Ladě. Koncertovali od loňska, poprvé vystoupili v březnu 2018 na zámku Hradec nad Moravicí. "Pokud se muzikant nenechá inspirovat něčím novým, jednoho dne vyhoří. Petr mi přináší úplně novou inspiraci, nové barvy, má úplně jiný muzikantský přístup," popsala Šuranská v rozhovoru pro hudební časopis UNI.

Příležitostně také hostovala s písničkářem Janem Žambochem a spolupracovala s Ženským sborem z Kudlovic. S ním absolvovala jeden ze svých posledních koncertů, šlo o program Beránci a vlci s přepracovanými písněmi z Beskyd a jižní Moravy.

text: Roman Jireš

Témata: Jitka Šuranská, foklór, Ceny Anděl

zavřít