Karel Mrkvička ze skupiny Taxmeni: Srdce zasvětil country, pak ho zradilo přímo na pódiu

Vydáno 29.07.2017 | autor: Hana Bukáčková

V sobotu 22. července nečekaně odešel přítel staré dobré country Karel Mrkvička. Během koncertu v rámci Countryfestu ve slovenských Jaslovských Bohunicích u Trnavy se mu zastavilo srdce a prodělal infarkt. I přes pohotovou akci záchranářů se ho nepodařilo vzkřísit a svůj boj prohrál. Bylo mu 66 let.

Karel Mrkvička ze skupiny Taxmeni: Srdce zasvětil country, pak ho zradilo přímo na pódiu Karel Mrkvička ze skupiny Taxmeni: Srdce zasvětil country, pak ho zradilo přímo na pódiu


Smrt si říká rock'n'roll (305.) - Karel Mrkvička

Country zpěvák a kytarista Karel Mrkvička se narodil 27. října 1950 v Chotěboři. Do skupiny Taxmeni vstoupil v roce 2005, posléze se stal i jejím manažerem.

Zemřel Karel Mrkvička, zpěvák a kytarista skupiny Taxmeni. Zkolaboval přímo na pódiu

JEDNIČKAMI V MILITARY COUNTRY

Kapela Taxmeni vznikla v roce 1970 z někdejších členů skupin The Plainsmen a Stonewall-Jackson. Vyhrála několik amatérských soutěží včetně prestižního festivalu Porta a dostala se na výsluní české country hudby.

Původně se Taxmeni věnovali spíš trampské hudbě, poté se zaměřili na specifickou odnož country, takzvanou military country, která je orientovaná hlavně na vojenské a army prostředí. Mezi jejich nejznámější písně patří Nebeští jezdci, Tipperary, Špatný místo pro přistání, Valčík na rozloučenou, Tulák po hvězdách, Guadalcanal nebo

Později se skupina musela na čas z politických důvodů přejmenovat, vystupovala tedy pod názvem Krajánci (stejně jako jiné známé kapely, které během normalizace absolvovaly nucenou změnu názvu - viz Rangers/Plavci nebo Greenhorns/Zelenáči). V roce 1979 Krajánci přestali hrát a na scénu se vrátili pod původním názvem až ve druhé polovině osmdesátých let.

Politika nebyla cizí ani Mrkvičkovi, rád jí komentoval. Pravidelně se na sociálních sítí vyjadřoval k palčivým problémům, které hýbaly naší zemí, včetně aktuální politické situace.

Repertoár Taxmenů je bohatý, pestrý. Zhudebnili příběhy o vlastenectví, odvaze, chlapské cti a morálních principech. V jejich textech se setkáme nejen s klasickými westernovými tématy, ale i s příběhy československých legionářů či vojáků za druhé světové války.

VZPOMÍNKOVÝ KONCERT PRO MRKVIČKU

Obec Jaslovské Bohunice, kde skonal Mrkvička, se společně s organizátory Countryfestu 2017 snaží zorganizovat náhradní koncert kapel, které již nestihly na festivalu vystoupit. Kvůli této tragické události byl totiž program předčasně ukončen. Akce má zatím pracovní název "Koncert pro Karla". Pokud se opravdu uskuteční, bude to adekvátní pocta a hezká vzpomínka na Karla Mrkvičku.

Text: Hana Bukáčková

Témata: Taxmeni, Karel Mrkvička, Countryfest

zavřít