Kytarista Allan Holdsworth - Méně slavný, ale stejně vlivný jako Chuck Berry nebo Jimi Hendrix

Vydáno 22.04.2017 | autor: Roman Jireš

Kytarista Allan Holdsworth, který zemřel 15. dubna v kalifornském městě Vista ve věku 70 let, nebyl příliš známý široké veřejnosti. Když však jeho dcera Louise Holdsworth oznámila úmrtí muzikanta, který si ve své hře vytvořil zcela vlastní hudební jazyk, vyvolalo to mezi jeho známějšími kolegy velký ohlas. Pravděpodobnou příčinou jeho skonu byl srdeční záchvat.

Kytarista Allan Holdsworth - Méně slavný, ale stejně vlivný jako Chuck Berry nebo Jimi Hendrix Kytarista Allan Holdsworth - Méně slavný, ale stejně vlivný jako Chuck Berry nebo Jimi Hendrix


Smrt si říká rock'n'roll (292.) - Allan Holdsworth

"Není větší měřítko pro dobře prožitý život, než množství lidí, které jste ovlivnili. A podle tohoto kritéria žil Allan Holdsworth velmi dobrý život," stojí na facebookovém profilu MoonJune Records k oznámení o Holdsworthově úmrtí.

Zemřel kytarista Allan Holdsworth, kterým se inspirovali Eddie Van Halen, Joe Satriani i Michal Pavlíček

VELKÝ INOVÁTOR

Holdsworth byl považován za jednoho z technicky nejdokonalejších a nejvíce originálních hráčů na kytaru. Přestože jeho tvorba směřovala spíše k alternativnímu jazzu, uznávali ho slavné rockové ikony včetně Joe Satrianiho, Steva Vaie nebo Yngwie Malmsteena. Z českých hudebníků se k němu hlásí například Michal Pavlíček. Podle časopisu Guitar World je Holdsworth "stejně vlivný jako Chuck Berry, Jimi Hendrix a Eddie Van Halen".

vložte odkaz, text nemažte

Satriani pro stejný časopis před časem uvedl, že jeho brilantní přístup k harmonii je zcela originální, krásný a kouzelný. Uznávaný kytarista John McLaughlin zase připustil, že by si rád půjčil něco, co vymyslel jeho kolega z Yorkshiru, jen kdyby mohl zjistit, jak to udělal.



"Nezkouší nové věci, a přesto je zvládne," podivoval se zase americký jazzový kytarista a zpěvák George Benson.  "Má v sobě něco naprosto krásného, uznávám ho více než kohokoliv jiného pro čistý výraz v jeho sólech," prohlásil Carlos Santana. Bývalý bubeník Dream Theater Mike Portnoy na Twitteru zdůraznil, že Holdsworth byl jedním z největších inovátorů všech dob.

Chuck Berry - Když to zabalí Shakespeare rock'n'rollu

I když hrál britský muzikant odlišnou hudbu čerpající z jazzu, rockové a současné klasické hudby, byl jím ovlivněn i Eddie Van Halen. Hardrockový virtuos se postaral v roce 1982 o nezapomentelný zážitek návštěvníků Holdsworthova koncertu v divadle Roxy v Hollywoodu v Kalifornii, když se k němu nečekaně v polovině setu připojil.

SLOŽITÉ AKORDY A OBTÍŽNÉ HARMONIE

Allan Holdsworth se narodil 6. srpna 1946 v Bradfordu v západním Yorkshiru. Vydal dvanáct studiových alb a během své čtyřicetileté hudební kariéry hrál v desítkách projketů jiných muzikantů různých stylů. Byl známý svou náročnou hudbou s řadou složitých akordů a sól. Zajímal se také o předchůdce kytarového syntezátoru s názvem SynthAxe. 

První album Igginbottom's Wrench natočil v roce 1969 s kapelou Igginbottom. O dva roky později se stal členem improvizační kapely Sunship. S klávesistou Alanem Gowenem, budoucím bubeníkem King Crimson Jamiem Muirem a baskytaristkou Laurie Bakerovou však nevydali žádnou nahrávku. Následovala krátkodobá angažmá u jazzrockových Nucleus a rockových Tempest. Poté pokračoval ve spolupráci s různými progresivními umělci, mezi které patřili Soft Machine, The New Tony Williams Lifetime, Gong Pierre Moerlen, Bruford nebo Jean-Luc Ponty.



V roce 1976 přišla první z jeho špatných zkušeností s hudebním průmyslem, když u CTI Records bez jeho souhlasu vyšla nahrávka zvukové zkoušky, na níž hrál, jako oficiální studiové album s názvem Velvet Darkness. Holdsworth dále spolupracoval třeba s jazzovým pianistou Gordonem Beckem nebo v triu s bubeníkem Garym Husbandem a basistou Paulem Carmichaelem. Na sólovém albu Atavachron v roce 1986 Holdsworth poprvé využil SynthAxe a v pozdních osmdesátých letech založil vlastní nahrávací studio s názvem The Brewery v North County v San Diegu.

Během druhé poloviny roku 2000 absolvoval rozsáhlé turné po Severní Americe a Evropě a hrál jako host na albech mnoha umělců, například na pozoruhodné nahrávce Quantum metalové superkapely Planet X. Holdsworth byl známý výrazným stylem hry s využitím nezvyklých akordů a obtížnou harmonickou strukturou skladeb. K jeho originalitě přispělo, že byl velmi ovlivněn špičkovými saxofonisty, jakými jsou John Coltrane, Cannonball Adderley, Michael Brecker a Charlie Parker. "Nemyslím si, že by se moje hudba líbila všem. Ale kdyby se líbila dvaceti procentům lidí, kteří si ji poslechnou, byl bych spokojený," uvedl před časem. hudebník, který spolupracoval s mnoha různými výrobci kytar v celoživotním úsilí dosáhnout jedinečného zvuku.



Holdsworth žil od počátku 80. let v Kalifornii. Jednou z jeho oblíbených zábav byla cyklistika a byl také nadšený příznivec piva, s obzvláštní zálibou pro severní anglické sudové pivo. Experimentoval s vlastním pivem a v devadesátých letech a vynalezl specializované pivové čerpadlo nazvané The Fizzbuster, které podle jeho slov vytváří krásnou krémovou hlavu.

Roman Jireš

Témata: Allan Holdsworth, kytara, Eddie Van Halen, Joe Satriani, Michal Pavlíček, Carlos Santana, Chuck Berry, Jimi Hendrix

zavřít