Lou Pearlman - příběh notorického podvodníka, kterému prošli pod rukama Justin Timberlake i Britney Spears

Vydáno 03.09.2016 | autor: redakce

O mrtvých jen dobře... Snad se tohoto hesla budou řídit i umělci, kteří přišli do styku s hudebním producentem Lou Pearlmanem. Kontroverzní šíbr pop music, který stál mimo jiné u zrodu úspěšných popových chlapeckých skupin 'N Sync a Backstreet Boys. zemřel 19. srpna ve vězení v Miami na srdeční zástavu. Bylo mu 62 let.

Lou Pearlman - příběh notorického podvodníka, kterému prošli pod rukama Justin Timberlake i Britney Spears Lou Pearlam byl notorický podvodník

Smrt si říká rock'n' roll (260.) - Lou Pearlman

Pearlman byl v roce 2008 odsouzen na 25 let do vězení za podvody, při kterých připravil drobné investory a banky o miliony dolarů. "Možná nebyl nejlepší byznysmen na světě, ale bez jeho pomoci bych dnes nemohl dělat to, co tolik miluji," napsal na Twitteru Lance Bass z 'N Sync. "Smutné je, že Lou mohl mít všechno, ale připravil se o to svojí chamtivostí," dodal později.

Ve vězení zemřel Lou Pearlman, objevitel Backstreet Boys či 'N Sync

Pearlman se narodil a vyrůstal v newyorském Flushing jako jediné dítě židovského majitele chemické čistírny s názvem Hy. Zavalitý podnikavec po něm zdědil smysl pro obchod, jeho bratranec Art Garfunkel mu byl zase vzorem jako úspěšný umělec. Nakonec se uplatnil v obou činnostech.

PRACHY Z NEBE

Jako teenager měl Pearlman kapelu, ale když se úspěch v hudbě ukázal být nejistý, obrátil svou pozornost k letectví. Už na vysoké škole vymyslel plán provozovat v New Yorku vrtulníkovou aerotaxislužbu. Později přesvědčil německého podnikatele Theodora Wüllenkempera k podobnému projektu se vzducholodí a strávil kvůli tomu nějaký čas v leteckých zařízeních Wüllenkemper v Německu. Po návratu do Spojených států vytvořil společnost Enterprises Ltd, kterou kvůli obchodním sporům později změnil na Airship International. Společnost po několika nehodách skončila poté, co cena šesti dolarů za její akcii klesla na tři centy. Pearlman se svým talentem pro podvody se i tak stal na začátku 90. let milionářem.

vložte odkaz, text nemažte

OHOLENÍ BACKSTREET BOYS

Úspěch chlapecké skupiny New Kids On The Block, která vydělala stovky milionů dolarů, inspiroval Pearlmana k dalšímu podnikatelskému záměru - tentokrát se vrhl na boybandy. Založil společnost Trans Continental Records s úmyslem napodobit obchodní model New Kids On The Block. Hned jeho první pokus se skupinou Backstreet Boys se stal trefou do černého. Pomohli mu k tomu i bývali manažeři NNOTB Johnny Wright a jeho manželka Donna. Pětice hezounů se stala nejprodávanějším boybandem všech dob s rekordními prodeji 130 milionů desek ve čtyřiceti pěti různých zemích.

Objevenou zlatou žílu stejným způsobem kutal s podobně úspěšnou partou 'N Sync. Z Pearlmana se stal hudební magnát, který stál mimo jiné za skupinami O-Town, LFO, US5 nebo dívčí kapelou Innosense, v níž se kráce mihla i Britney Spears. Pearlman také vlastnil velký zábavní komplex v Orlandu včetně nahrávacího studia Trans Continental Studios a tanečního studia O-Town.

Celá záležitost má však velký háček - až na výjimky byl Pearlman postupně obviněn umělci z podvodů a zažalován. Jeho společnost například vydělala miliony dolarů na Backstreet Boys, zatímco samotná kapela si přišla pouze na 300 tisíc dolarů. Po několika soudech a mimosoudních urovnáních nakonec Pearlman opustil hudební produkce a obrátil svoji pozornost na objevování nových talentů. I v tomto oboru však skončil po několika obviněních z podvodu.

PŘÍBĚH JAKO Z FILMU

Pearlmanův definitivní pád nastal v roce 2006, kdy se ukázalo, že téměř dvacet let lákal za pomoci falešných dokumentů z jednotlivců i bank finance na projekty firem Trans Continental Airlines Travel Services Inc. a Trans-Continental Airlines Inc., které existovaly jen na papíře. Využíval i falešné účetní závěrky vytvořené fiktivní účetní firmou Cohen a Siegel. Z neopatrných investorů Pearlman vylákal nejméně 95 milionů dolarů, které z větší části nenávratně zmizely.

Po útěku pobýval v několika zemích a nakonec byl dopaden 14. června 2007 v turistickém hotelu v Nusa Dua na Bali. Po zadržení se přiznal ke spiknutí, praní špinavých peněz a poskytování nepravdivých údajů v průběhu konkursního řízení. O rok později byl odsouzen k pětadvaceti letům do vězení bez možnosti propuštění až do roku 2029.



Muž, jehož životní příběh vypadá jako scénář dramatického filmu, pět dní před svým odsouzením požádal o telefon a připojení k internetu, aby mohl nadále pracovat v hudebním průmyslu. Okresní soudce G. Kendall Sharp jeho žádost zamítl. "Kdybych dostal šanci pracovat s nějakou kapelou, zaplatilo by to mé dluhy," tvrdil Pearlman, který zemřel ve vězení, kde mu společnost místo mladých hudebníků dělali odsouzení zkorumpovaní státní úředníci.

text: Roman Jireš

Témata: Lou Pearlman, 'N Sync, Backstreet Boys, New Kids On The Block, Britney Spears

zavřít