Marián Varga - Muž s doutníkem a lahví vína na pianu psal kapitolu československého rocku

Vydáno 12.08.2017 | autor: redakce

Odchod slovenského hudebníka Mariána Vargy, který zemřel 9. srpna, patří mezi ty, která zarmoutí, ale svým způsobem nepřekvapí. Vzhledem ke stylu života a zdravotnímu stavu se mnozí lidé z okruhu geniálního klávesisty a skladatele, který sympaticky odmítal dělit hudbu na popovou a klasickou, divili, že se letos v lednu dožil sedmdesáti let. 

Marián Varga - Muž s doutníkem a lahví vína na pianu psal kapitolu československého rocku Marián Varga - Muž s doutníkem a lahví vína na pianu psal kapitolu československého rocku


Smrt si říká rock'n'roll (307.) - Marián Varga

Od dětství měl problémy se žaludkem, žil divoce a nespoutaně, byl kuřák a v určitou dobu se potýkal i se závislostí na alkoholu. Na pódiu se Varga objevil naposledy v dubnu. Originální, ale také nevyzpytatelný muzikant stál v čele legendární československé rockové skupiny Collegium Musicum založené v roce 1969 a označované za nejvýznamnější soubor svého typu na území bývalého východního bloku. "Někdy jsem měl pocit, že Varga je propojený s takovým tím muzikantským bohem, a dohromady jim to nějak jde," konstatoval Petr Janda.

BIGBÍT: 7. část Folk, Blues, art rock

KLASIKA I POP

Rodák ze Skalice, který nedokončil konzervatoř, se proslavil interpretacemi známých děl vážné hudby, například Concerto in D od Josepha Haydna nebo adaptací proslulé Šeherezády od Rimského-Korsakova. Spolupracoval s Moyzesovým kvartetem, Jozefem Luptákem, Andrejem Šebanem či Pavlem Fajtem. Na druhou stranu dlouhodobě spolupracoval s dodnes nedoceňovaným Pavolem Hammelem, který je mnohými kvůli často hramé písni Učiteľka tanca neprávem považovaný pouze za představitele slovenského popu. Varga s Hammelovou skupinou Prúdy například natočil jedno z klíčových slovenských alb, Zvoňte zvonky. Společně složili i první slovenský muzikál Cyrano z predmestia (1977).

Zemřel slovenský hudebník a skladatel Marián Varga, bylo mu 70 let



"Marian Varga byl velký. Kdyby nic jiného, tak za Konvergencie, Zelenou poštu a zásadní podíl na Zvoncích má předplacenou kapitolu v historii československého rocku," vzpomenul zástupce pražského Popmusea Radek Diestler jeho slavná alba.

PRSTY BRODÍCÍ SE KLÁVESAMI

V Čechách patřily Vargovy koncerty k úspěšným akcím, se svými experimenty, fúzí rocku a klasické hudby pravidelně vyprodával pražskou Lucernu. "Na Collegium Musicum jsme strašně žárlili. To byla jediná kapela, jejíž fanoušci dokázali ve velké Lucerně vymáčknout skleněné dveře," vzpomínal Ondřej Hejma.



K Vargovu jevištnímu projevu patřily doutníky a cigarety, někdy lahev vína na pianu a především dlouhé prsty hrající variace na skladby klasických hudebních velikánů. "Každý zvuk, který slyším, je pro mě pocitem ruky na klaviatuře. Hudba se mi nezobrazuje v notách. Místo noty se mi objeví ruka," říkával.

Varga se narodil 29. ledna 1947 a k hudbě ho prý přivedl strýc, který rodině daroval klavír. Jako mladík se učil u slavného slovenského skladatele Jána Cikkera. Již po albu Collegium Musicum Konvergencie z roku 1971 se Varga stal legendou, přestože mu bylo pouhých 24 let.

První sólové album Stále tie dni vydal v roce 1984. Více o sobě prozradil v rozhovorech s Petrem Uličným, které vyšly v roce 2004 pod názvem O cestách, které nevedou do Říma. "Byl geniální varhaník a já jsem si ho velice vážil. Odešel velký člověk a hudebník. On byl trochu podivín, ale to jsou všichni geniální lidi," prohlásil František Ringo Čech.

Roman Jireš

Témata: Marián Varga, rock, Collegium Musicum

zavřít