Maurice White miloval hudbu, filozofii a meditaci. Společnost mu ale dělal i Parkinson

Vydáno 05.03.2016 | autor: redakce

Ve věku 74 let zemřel 4. února doma v Los Angeles Maurice White, zakladatel a zpěvák americké funksoulové sestavy Earth, Wind & Fire. Všestranný umělec byl rovněž bubeníkem, skladatelem a producentem. Přesná příčina úmrtí nebyla oznámena, muzikant však trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. 

Maurice White miloval hudbu, filozofii a meditaci. Společnost mu ale dělal i Parkinson Maurice White také rád meditoval

Smrt si říká rock'n'roll (234.) - Maurice White

"Můj bratr, hrdina a nejlepší přítel Maurice White zesnul pokojně minulou noc ve spánku," napsal Whiteův bratr Verdine na facebookové stránce kapely, které byl rovněž členem. Rodina požádala o respektování soukromí. Whiteovi byla na konci 80. let diagnostikována Parkinsonova choroba. Jeho stav se v posledních měsících horšil, ze zdravotních důvodů musel s kapelou přestat vystupovat už v roce 1994.

Zemřel Maurice White, zpěvák skupiny Earth, Wind & Fire

MILOVALI JE VŠICHNI

Chicagská skupina Earth, Wind & Fire, kterou White založil v roce 1969, byla na vrcholu slávy v sedmdesátých letech a na počátku let osmdesátých. Tehdy podobně jako Sly Stone a James Brown udávali tón soulové hudby a prodali přes 90 milionů desek, což z nich činí jednu z komerčně nejúspěšnějších hudebních formací všech dob. Jejich alba That's The Way Of The World (1975) a Gratitude (1976) byla jedničkami americké hitparády, mimo to získali deset Grammy a čtyři ocenění americké hudby. Samotný White má na kontě sedm Grammy. V roce 2000 byla skupina uvedena do Rock'N'Rollové síně slávy, White byl individuálně uveden do Síně slávy skladatelů v roce 2010. "Cílem naší skupiny bylo, abychom působili vesele. Chtěli jsme oslovit všechny lidi a vytvářet pozitivní energii," konstatoval White.

Paul Kantner vyšlapal cestu psychedelickému rocku a obhajoval drogy. Zastavil ho až infarkt

"Na mé střední škole bílé děti milovaly Led Zeppelin, černé děti milovaly něco úplně jiného, podivíni poslouchali Bowieho, ale všichni milovali Earth, Wind & Fire," vzpomínal Flea, basák Red Hot Chili Peppers.

V PRAZE BEZ WHITEA

Skupina Earth, Wind & Fire hrající chytlavou směs soulu, funku, diska, rocku a latiny několikrát vystoupila i v České republice. Interpreti celosvětových hitů jako September, Shining Star nebo Sing A Song však dorazili již bez Whitea. Loni se v Praze Earth, Wind & Fire představili na Staroměstském náměstí v rámci Bohemia Festu. Kapela vystoupila s hostujícím skladatelem Alem McKayem, který byl jejím členem v letech 1973 až 1981. McKay se nejen významnou měrou podílel na jejich rozpoznatelném zvuku, ale také byl autorem či spoluautorem některých z jejich hitů. Po osmi letech a sedmi albech založil kapelu novou s názvem Earth, Wind & Fire Experience. Vzhledem k tomu, že White ze zdravotních důvodů přestal vystupovat, jsou nyní McKay a jeho skupina považováni za pravé dědice Earth, Wind & Fire. Podle některých hudebních publicistů je formace vedená instrumentalistou McKayem pouze jakýmsi revivalem původní sestavy.

Pro zvýšení zmatků dodejme, že v roce 2006 v pražském Lucerna Music Baru vystoupili Earth, Wind & Fire featuring Al McKay Allstars. Ovšem třeba na albu Earth, Wind & Fire s názvem Illumination z roku 2005 se opět podílel Al McKay, který v roce 1981 skupinu opustil a začal se věnovat produkování různých umělců.

SILNÝ VŮDCE

Maurice White se narodil v Memphisu 19. prosince 1941 jako syn lékaře a vnuk neworleanského pianisty. Rodina se záhy přestěhovala do Chicaga a Maurice od mládí zpíval v kostele. V polovině 60. let navštěvoval v Chicagu hudební konzervatoř. White patřil do první sestavy Earth, Wind & Fire, kde zpíval, hrál na basu a na bicí. Po nepříliš úspěšném startu a omlazení sestavy přišla na začátku 70. let šňůra hitů. "Měli jsme silného vůdce," vzpomínal po letech bratr Verdine. "Musíte pochopit, že když jsme začali hrát v Earth, Wind & Fire, měli jsme kolem jednadvaceti let. Maurice byl o deset let starší, a tak udělal mnohem víc věcí než my. Staral se naši důvěryhodnosti, morálku i životní styl hudebníků. Dbal o zdravou výživu, čtení filozofických knih, meditaci..."

V roce 1985 vydal White sólové album a měl velký hit v podobě vydařeného coveru Stand By Me od Bena E. Kinga, který do svého repertoáru mimo něj zařadili také John Lennon nebo Mickey Gilley.

Roman Jireš

zavřít